2022’de otomotivcinin beklentisi belli oldu
Bu yıl Türkiye’deki otomotiv üretim ve ihracatında artış beklenirken yaklaşık 9 milyon adet 2. el araç satışı öngörülüyor.
2021’de otomotiv üretimi 2020’e göre yüzde 2 azalarak 1.2 milyon adet, otomobil üretimi ise yüzde 8 gerileyerek 782.8 bin oldu. Sektör bu yıl 2021 rakamlarını geçmeyi hedefliyor. Otomotiv sanayisinin 2021 kapasite kullanım oranı yüzde 65 gerçekleşti. 2021’de globalde araç üretiminin 10,3 milyon azaldığına dikkat çeken Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Haydar Yenigün “Önümüzdeki dönemde araç ve toplam otomotiv üretiminin geçmiş yıllardan çok daha yükseğe çıkacağını öngörüyoruz. Dünyanın her yerinde artı rakamlar görüyoruz. İhracat ve üretimin 2021’den yüksek olmasına dair öngörümüz var” diyor.
PANDEMİ SONRASI TRENDLER DEĞİŞTİ
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Albert Saydam ise 2020’den sonra ticarette açılma olduğunu belirterek şunları kaydetmekte: “Küresel olarak kamyon ve kamyonet satışlarında ve üretiminde olumlu bir artış oldu. Fakat otobüs ve minibüs, turizm ve seyahat halen kısıtlı olarak yapılabildiğinden dolayı, orada bir olumsuzluk görüyoruz. Geçen seneye göre otobüste, zaten 2021’de yüzde 14’lük bir küçülme vardı, Türkiye’deki üretiminde, şu an onun üzerine yüzde 30’luk küçülme daha geldi. Evden çalışmanın getirmiş olduğu gıda tüketiminin artması, tarıma yönelik ihtiyacı da artırıyor. Bu da traktörle ilgili satışların son iki senede, üst üste yüzde 59 ve yüzde 46’lık bir büyümeye işaret ediyor.”
2 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Otomotivde hem ana hem de tedarik sanayi yatırımlarının sürdüğüne vurgu yapan Saydam, “Otomotiv tedarik sanayimiz için yatırımlar geçen yıl 1,5 milyar dolar mertebesinde iken 2022’de 2 milyar dolar olacak” dedi. 2021’de Türkiye’de toplam araç satışları 2020’ye göre yüzde 3 azalarak 772.7 bin adet oldu. Bu yılki öngörü tedarik durumuna göre 750-820 bin adet arasında değişiyor. Hibrit ve elektrikli araç satışlarının daha da artması öngörülüyor.
2. EL TİCARETİ BÜYÜYECEK
2.el araç satışları 2021'in ilk 5 ayında pandemi gölgesinde kötü geçerken yaz aylarında hızlandı. Ekim-Aralık ayları arasında önemli ivme kazandı. Araç fiyatları ve kur yükselmesiyle durağan seyre giren 2.el ticaretinin bahar aylarıyla birlikte açılması öngörülüyor. Uzmanlar,”Özellikle yılın 2. yarısında tedarik probleminin çözülmesi, pandemi ile ilgili gevşemeler belirleyici rol oynayacak. Hususi otomobil artık tüketicilerde ciddi alışkanlık geldi, elektrikli otomobiller de hayatımıza girmeye başlayacak. Sektör hem değişiyor hem gelişiyor. 2. yarıda beş milyon, ilk yarıda ise dört milyonluk bir satış bekleyerek yaklaşık 9 milyonluk hacme ulaşacağına inanıyoruz” diyor.
KİRALAMACILAR 2022’DEN UMUTLU
TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekicide pandemiyle birlikte yaşanan problemlerle birlikte tüm dünyada otomotiv sektöründe daralma olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Çip tedarikindeki sorunun 2022 yılı ortasına kadar devam edeceği öngörülüyor. Ancak 2022 yılının geçtiğimiz yıllardan hem aşılanma hem de Covid-19 salgınının seyri açısından, çok daha iyi yönetilen bir yıl olacağını öngörerek turizm açısından daha hareketli bir yıl bekliyoruz. Yabancı turist kaynaklı yakalanan iyileşmenin trend olarak devam edeceğini söyleyebilirim. Özellikle sınırlı kaynakları verimli kullanmanın bu denli önemli hale geldiği günümüzde operasyonel araç kiralama, sunduğu avantajlardan ötürü, işletmelerin araç ihtiyacını karşılaması için uygun alternatif haline geldi. Satın alma yerine kiralamayı tercih eden işletmeler öz kaynaklarını ve kredi limitlerini ana faaliyetlerinde değerlendirebiliyor.Bu sayede işlerini geliştirme imkânına kavuşuyor. Bu çerçevede, pandeminin etkisinin bitmesi ve salgın tehdidinin tamamen ortadan kalkması ile birlikte 2018’den bu yana ertelenen talepte artış olacağını düşünüyor, hızlı bir geri dönüş süreci yaşayacağımıza inanıyorum.”
MOTOSİKLETTE BEKLENTİ DEĞİŞKEN
MOTED Motosiklet Endüstrisi Derneği) verilerine göre 2021’de Türkiye’deki motosiklet satışları tüm cc’lerde 2020’deki 208.1 adetten yüzde 23 büyüyerek 255.9 bin adetlere çıktı. 2021 Aralık’ta satışlar yüzde 32 artarak 14 bin seviyelerinde oldu. MOTED Başkanı Başarı Erbaş en çok artış artışının 250 cc’ye kadar olan motosikletlerde olduğunu belirtti. Ürün fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022’de motosiklet pazarının küçülmesini öngördüklerini söyleyen Erbaş “2021 de kurdaki artıştan dolayı motosiklet fiyatların önemli ölçüde arttı. Son günlerde TL’nin güçlendirilmesi ve fiyatlarda düşüş ile birlikte 2022’de pazarda büyük bir küçülme olmayacağını öngörüyoruz” dedi.