Şampiy10
Magazin
Gündem

Üst kademe yöneticilerini kim nasıl atayacak?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Önceli gün açıklanan kabinenin ardından bakan olan isimler konuşulmaya devam ediyor. Bir süre sonra uygulamalarıyla da irdelenecekler. Ancak bu yeni süreçte bakanlığa atanan isimler kadar önemli olan, yeni düzenlemelerde nelerin değiştiğidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin töreni sonrası yaptığı konuşmada “iskeleti diktik çatısını çatıyoruz” demişti. Gerçekten de bu devasa bir çatı ve iskeletin dikilmesinden daha uzun ve meşakkatli bir yol…

İçerisinde sadece yazılı metinler ve kavram değişiklikleri olmayacak. Aynı zamanda ülkenin hem insan kaynağına uygun olmalı hem de söz konusu düzenlemeler potansiyel insan kaynağınızı harekete geçirebilmeli…

Hal böyle olunca özellikle bakanların emirinde çalışacak üst düzey görevlilerin ve ilgili kurumların tepe yöneticilerinin kimler olacağı, nasıl atanacağı da hayati öneme sahip…Dün çıkarılan 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde üst kademe yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerinde köklü değişiklikler yapıldı. Özellikle bu kadrolara atanmak isteyenler dikkatle takip etmeliler…

Peki neler değişti?

1-Üst kademe yönetim kadroları iki kısma (cetvel halinde) ayrıldı. Birinci kısımda Cumhurbaşkanının hiçbir bakan ya da kurumun teklifi olmaksızın resen atama yaptığı kadrolar yer alıyor. İkinci kısımdaki kadrolara ise ilgili bakan veya kurumun teklifi, Cumhurbaşkanının onayı ile atama yapılıyor. Bunların dışındaki tüm kadrolara Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların atama yetkisi bulunuyor.

2-Doğrusu bu dağılıma bakıldığında Cumhurbaşkanının yürütmenin tek yetkilisi olduğu açıkça görülüyor. Birinci kısımdaki kadrolara atananlara verilecek ücret ve diğer özlük hakları 657 sayılı kanuna ve diğer sözleşmeli kamu personeline verilen haklara bağlı olmayacak. Bu görevlerde çalışırken görevden alınanlar veya görev süresi dolanların, eğer aylık almaya hak kazanmışlarsa emekli ikramiyeleri bir kat kadar fazla ödenebilecek.

3-Birinci kısımdaki kadrolara, yani doğrudan Cumhurbaşkanınca atanacaklara kamu ya da özel sektörde 5 yıl çalışma şartı getiriliyor. Özel sektörde 5 yıl sigortalı çalışmış ve 4 yıllık üniversite mezunu olan kişiler de bu üst düzey kadrolara atanabilecek. Liste çok uzun olduğu için öne çıkanları verelim. Bakan yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanları, TRT Genel Müdürü, MİT Başkanı, SGK Başkan ve yardımcıları, Diyanet İşleri Başkan ve Yardımcıları, Merkez Bankası Başkan ve Yardımcıları, Valiler, Büyükelçiler, Genel Müdürler, YÖK Üyeleri, Rektörler, TİKA Başkanı, Bakanlıkların Teftiş Kurulu Başkanları vb. devam ediyor. Bu görevlere gelenlerin süreleri cumhurbaşkanının süresiyle sınırlı olacak.

4- Bir de ilgili bakanın önerisi ve cumhurbaşkanının onayı ile atanacaklar bulunuyor. Bu görevlere gelmek için kamuda en az 5 yıl hizmet koşulu var. Sadece bölge ve il müdürleri özel sektörde çalışabilecek. TRT Yönetim kurulu üyeleri, TÜİK, TOKİ, TİKA gibi bazı kuruluşların başkan yardımcılıkları, Polis Akademisi Başkanı, TÜBA Başkanı, Bakanlıklardaki genel müdür yardımcıları, daire başkanları, bakanlık müfettişleri, bakanlık hukuk müşavirleri, bölge müdürleri, il müdürleri, il emniyet müdürleri, müftüler, vali yardımcıları ve kaymakamlar…

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Türkiye işte bu yüzden farklı...
  2. “Gevşek Federasyon” bir tuzaktır…
  3. Bu milletin adı nedir?
  4. Gökoğuz’dan verilen tarihi mesaj
  5. Kaşıkçı olayında nasıl bir arka plan olabilir?
  6. Terörle mücadelede ihmal edilemeyecek nokta
  7. Türkistan, Türkiye için neden önemli?
  8. Suriyeli gerçeğiyle yüzleşmek
  9. Doğu Türkistan Meselesinde Ne Yapılmalıdır?
  10. Çin-Avrupa koridoruna bir adım daha

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.