Azerbaycan’da sonuç değişmedi
.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip etmek üzere Azerbaycan’daydık. Her ne kadar Suriye gündemi ile yoğrulsak da Azerbaycan’daki gelişmeler Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Azerbaycan en yakın müttefikimiz olmasının yanında, küresel mücadelenin iki önemli alanından birisi. Özellikle Kafkasya’ya yönelecek yeni coğrafya tanziminde gözlerin çevrildiği ilk yer Azerbaycan olacak. Bu süreçte ülkenin istikrarı ve yapısal düzenlemelerin sürmesi çok önemli. Örneğin burada konuştuğumuz bazı uzmanlar ülkedeki e-devlet dönüşümünün Türkiye’den daha başarılı olduğunu ifade ediyorlar. Azerbaycan yönetiminin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini erken bir tarihe alması da temel olarak böyle bir gerekçe ile ilişkilendiriliyor. Bununla birlikte Rusya’da konuşlanmış bazı sermaye gruplarının Azerbaycan siyasetine olan yakın ilgisi biliniyordu. Yakın bir tarihte yapılan devlet başkanlığı seçimleri sebebiyle Rusya’nın iç gündemiyle meşgul olması Azerbaycan’daki erken genel seçimin zamanlamasına da işaret eder nitelikte.
Türkiye ile ilişkiler
Türkiye-Azerbaycan ilişkileri giderek yoğunlaşıyor. Cumhurbaşkanları seviyesinde artan görüşme trafiği bürokratik kurumların ilişkilerine de yansıyor. Türk Konseyi, TÜRKPA, Türk Kültür ve Miras vakfı, Türk Akademisi gibi kuruluşlar eğitim ve kültür alanındaki çalışmaları hızlandırıyor. Ekonomide potansiyelin gerisinde olsa da ikili ilişkiler artış eğiliminde. Türkiye ve Azerbaycan’ın dış ticaret hacmi yaklaşık 2 milyar dolar. Türkiye’nin Azerbaycan’a 9 milyar dolar, Azerbaycan’ın da Türkiye’ye 5 milyar dolarlık bir yatırımı var. Türkiye’ye Azerbaycan’dan gelen turist sayısı 750 Bin dolayında ve bunun 1 milyonun üzerine çıkarılması mümkün. Devam eden ulaşım ve enerji projeleri iki ülkenin de diplomatik ağırlığını pekiştiriyor. Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı , Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı en önemli projeler.
Seçimin galibi Aliyev
Ülkeyi 15 yıldır mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yönetiyor. 2009 yılında yapılan bir referandumda “iki dönemden fazla seçilemez” kuralı kaldırılmıştı. 2016’da da Cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılmıştı. Her iki referandumda da %70’e yaklaşan bir katılım oranı vardı. Muhalefetin küçük bir bölümü referandumda olduğu gibi dün sona eren seçimleri boykot etme kararı aldı. Takip edebildiğimiz kadarıyla sakin ve olaysız bir seçim gerçekleşti. Sokaklarda afiş vb tanıtım görselleri yoktu. Oy verme işlemi sabah saat 8.00’da başladı. Saat 18.30 itibariyle 5 Milyon 300 Bin seçmenin %70’i sandık başına gitti. Türkiye’ye göre düşük bir katılım gibi gözükse de namzet bir adayın bulunmadığını dikkate alırsak yine de ciddi bir oy verme oranı... Beklendiği gibi oyların ezici bir çoğunluğu pusulanın ilk sırasındaki İlham Aliyev’den yanaydı. Bu sonuçlara göre 2025’e kadar ülkenin yönetimi Aliyev’de olacak.
Cumartesi işgal altındaki Karabağ’dan çok özel izlenimlerimizi paylaşacağız...