Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine 11 tez
.
1.Tez: Cumhurbaşkanı Belli, Başbakan Kim Olacak? Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları, parti grubunun yaklaşımı ve tabanın eğilimi köşke kimin çıkacağının netleştiğini gösteriyor. Ancak esas soru, Başbakan kim olacak? Şimdilik bunun bir cevabı yok. Nasıl biri olması gerektiği konusunda bir siluet belirmiş olsa da Erdoğan’ın kafasında da somutlaşmış bir isim bulunmuyor.
2.Tez: AK Partide yeni başbakanı kim belirleyecek? Bu konuda tüm gözler Tayyip Erdoğan’ı çevrilse de, yeni başbakan uzun değerlendirmeler sonucunda belirlenecek. Bu isim anketlerde çıkmayan, partiyi bir arada tutamayacak biri asla olmayacak. 2007 Cumhurbaşkanlığında yaşanan süreç şimdi başbakanlık için izlenecek.
3. Tez: Yeni Sistemin Adı Ne Olacak? Sistemin resmi adı parlamentarizm, fiili adı yarı başkanlık olacak. Tayyip Erdoğan’ın halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilmesiyle fiilen yarı başkanlık sistemine geçilecek. Seçilen kim olursa olsun Cumhurbaşkanı değil, Başkan olacak ve anayasadaki yetkilerini kullanmak isteyecek.
4. Tez: Yeni Süreçte Koşullu Başbakanlık Olacak! Mevcut durumda Tayyip Erdoğan’ın yerine gelecek başbakan, şartlı olarak o koltuğa oturacak. Sistem resmen parlamentarizm, fiilen yarı başkanlık olacağı için geçmişe nazaran daha pasif bir başbakan, daha aktif bir cumhurbaşkanı profili göreceğiz.
5. Tez: Gül ile Erdoğan arasında sorun yaşanır mı? Erdoğan ile Gül arasında sorun yaşanmaz. Erdoğan ile Gül arasında bir üslup ve yorum farkı var. Ancak bu bir siyaset farkı anlamına gelmiyor. Gül’ün, AK Partinin kurucusu, genel başkanı olduğu unutulmamalı. Ancak bu durum ‘kraldan çok kralcı’ davranan ekipler arasında sorun çıkmayacağı anlamına gelmiyor.
6. Tez: Tayyip Erdoğan aday olursa seçilir mi? Tayyip Erdoğan aday olursa birinci turda seçilir ve partide kriz yaşanmaz. Bu soruya başka bir cevabı da 16.12.2011 tarihinde Yalçın Akdoğan’ın Yenişafak’taki yazısıyla verelim. Akdoğan üç yıl önceki analizinde şunları söylemiş: ‘2014’te ne cumhurbaşkanı adayı konusunda bir çatışma yaşanır, ne de AK Parti de bir liderlik sorunu ortaya çıkar. Bugünden spekülasyonlar üretmeye çalışmak, erken kriz simsarlığı yapmaktan öte bir anlam taşımaz... ’
7. Tez: Başbakanlık için ismi geçen kimler var? AK Parti yaptırdığı anketlerle eğilim yoklaması yanında imaj araştırması yapıyor. Bülent Arınç, B. Atalay, A. Davutoğlu, B. Yıldırım, M.A. Şahin, A. Babacan, Numan Kurtulmuş, E. Ala gibi isimler başta olmak üzere pek çok başbakan adayı var. Ancak buradaki varoluşsal soru taban hangi ismi istiyor. Kim, partinin oyunu ve daha da önemlisi birliğini muhafaza edebilir. İçerden gelen duyumlardan ‘emanetçi’ bir isim olmayacağı anlaşılıyor
8. Tez: Abdullah Gül, Erdoğan’a rakip olur mu? Dışardan bakan pek çok yorumcu bunun ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor. Ancak iki ismin ortak hikayesine bakıldığında böyle bir olasılık bulunmuyor. Erdoğan aday olduğunda, Gül aday olmayacaktır. CHP-MHP bloğunun adayı olması ise olasılık dahilinde değildir.
9. Tez: Gül’ün son demeci ne anlama geliyor? Cumhurbaşkanı Gül’ün Kütahya’daki demeci siyaseti bırakma gibi algılansa da olayın arka planı farklı. Gül bu tavrıyla bir geri adım atarak, isminin yıpranmasına izin vermedi. Belli ki bir süre kendi köşesinde ‘bekle gör’ stratejisini izleyip ‘bir bilen’ olarak duracak. Gül’ün bundan sonraki pozisyonunu, Başbakan Erdoğan’ın tavrı belirleyecek.
10. Tez: Abdullah Gül ne yapacak? Fazilet Partisinde ‘yenilikçi hareketin’ liderliğini yapan, AK Partinin ilk başbakanı ve cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, bir bölen değil, bir bilen olacak. Gül, bazı kesimlerin Erdoğan’la arasında parazit yaratma mühendisliklerine yüz vermeyecek. Erdoğan’la kader birlikteliğinden vazgeçmeyecek. Her şey planlandığı gibi ilerlerse muhtemelen olağanüstü kongrede aday olup genel başkan olmak isteyecek.
11. Tez: CHP/MHP bloğunun adayı kim olacak? Seçim sonuçlarına bakılıp cumhurbaşkanı kim olacak sorusuna Erdoğan üzerinden cevap aranıyor. Muhalefetin adayı üzerinde fazla bir değerlendirme bulunmuyor. İkinci tur stratejisi bağlamında blok adayının MHP kökenli biri olması gerekiyor. Devlet Bahçeli Beyin açıklamalarına bakıldığında Haşim Kılıç’ın bu cephenin adayı olması şansı artık kalmadı.
CHP NE YAPMALI?
Önceki yazıda CHP’nin ne yapması gerektiğini analiz edeceğiz demiştik. Gündemin ışık hızıyla değiştiği yurdumuzda cumhurbaşkanlığı meselesi tüm gündemi kapladı. CHP meselesini tartışmayı sonraya bırakıp kısa bir özet verelim... 1. Seçimlerle ilgili cesur bir özeleştiri yapıp, ikircikli tavrından vazgeçmeli. 2. Sağ açılımını seçimden seçime başvurduğu bir taktik değil, stratejik bir açılıma çevirmeli. 3. Sağ’dan aldığı isimlerin artı değer üretebilen isimler olmasına dikkat etmeli. 4. Sağ’a açıldığı ölçüde sol’a açılmalı. 5. Sağ/Sol ayrımının anlamını yitirdiği bir zamanda konvansiyonal dönemin kavram setini kullanmaktan vazgeçmeli 6. M.Yavaş, L.Savaş mühendisliğinin politik çözümlemesini doğru yapabilmeli 7. Kürt sorunu başta olmak üzere özgürlüklere dair farklı bir söz söylemeden alternatif olamayacağını anlamalı. 8. Kendini AK Parti üzerinden tanımlamaktan vazgeçmeli. 9. Negatif bir dil kullanmak yerine ‘Türk Grup Davranışının’ kodlarını çözüp ‘refah/büyüme/hürriyet’ vaat etmeli. 10. Yönetimini, siyasetini, örgütünü, söylemini, halkla ilişkilerini yeniden yapılandırmalı.