Erken seçim, sürpriz miydi?
.
Daha birkaç ay önce “erken seçime karşı olduğunu” söyleyen Bahçeli Salı günü “Bu şartlarda Türkiye’nin 3 Kasım 2019’u beklemesi mümkün değil” diyerek erken seçim istedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2001 yılından başlayarak kaç kez erken seçim istediği, 7 Haziran seçiminde sonuçlar açıklanır açıklanmaz “tekrar seçim” dediği, Başkanlık referandumu sürecini nasıl başlattığı biliniyor. Bir kez daha aynı durumla karşı karşıyayız.
İyi Parti’nin durumu
Aslında Ak Parti ile MHP’nin “2019’a uzun bir zaman varken” ittifak açıklamaları, hatta ittifakın adını koymaları, miting konuşmaları, partilerin seçime hazırlık çalışmalarını hızlandırması zaten seçim sürecini başlatmış gibiydi.
“Bahçeli’nin gündemi belirlediği” veya “stratejik bir hamle yaptığı” gibi yorumlar yapıldı, oysa “cumhur ittifakı”nda küçük ortak durumundaki Bahçeli’nin “Erdoğan’dan habersiz” böyle bir karar alması ve açıklaması pek de mümkün görünmüyordu.
Baraj altında kalma ihtimali olduğu kamuoyu araştırmalarında görülen MHP’yi ittifak yaparak Meclis’e sokacak olan Erdoğan’ı kızdırması düşünülebilir mi? Devlet Bahçeli’nin “İYİ Parti seçime giremesin diye böyle bir teklifte bulunmuş olabileceği” de birçok kişinin aklına geldi ancak… İYİ Parti yönetimi Bahçeli’nin ani çıkışının hemen ardından “Partinin seçime girmesi için hiçbir engel olmadığını” açıkladı.
İyi Parti, kilit soru!
Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği karar toplum tarafından sabırsızlıkla beklendi ve Erdoğan, Bahçeli ile görüşmesinden sonra “Seçimin 24 Haziran’da yapılacağını, teklifin bu akşam TBMM’ye sunulacağını” söyledi.
Bugüne kadar seçimin 2019’da yapılacağını tekrarlamış olmasına rağmen bu karar değişikliği fazla şaşırtıcı değildi ancak tarihin bu kadar öne alınması şaşırtıcıydı. Zira Cumhurbaşkanı bu değişikliğe neden olarak “Türkiye’nin ‘başkanlık sisteminin kabul edildiği’ 16 Nisan referandumundan sonra hala eski sistemle yönetilmesini… Suriye ve Irak’taki tarihi olaylarda geleceğe yönelik kararların daha hızlı alınmasını” gösterdi ama bu kararlar zaten Ak Parti ve MHP ittifakı tarafından hızlı şekilde alınabiliyor.
Burada asıl nedenlerden biri şüphesiz ekonominin girdiği darboğaz, doların hızla yükselmesi olmalıdır ki bunu zaten Ekonomi Bakanı Zeybekçi de “erken seçimi ekonomi açısından olumlu gördüğünü” belirterek söylemişti.
“İYİ Parti’nin seçime katılamayacağı” bazı kesimler tarafından dile getirilirken Genel Başkan Meral Akşener ve Yardımcısı Aytun Çıray “İYİ Parti’nin seçime hazırlık için gerekli tüm işlemleri bitirmiş olduğunu ve her şart altında seçime gireceğini” tekrar açıkladılar. Bakalım önümüzdeki günler neler getirecek? Türkiye için hayırlı olmasını diliyoruz. “İlk büyük kongresini yapmış ve illerin en az yarısında teşkilatlarını kurmuş” partilerin seçime girebileceği bilinir. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi “ekonomi açısından olumlu bir adım” dedi.