‘Yeni anormal’de Fed çark edebilir
.
ING Bank Başekonomisti Mark Cliffe ile önceki sabah bir kahvaltıda buluştuk. Sorularıma verdiği yanıtlardan sonra dedim ki “Allah para sahiplerinin de parayı yönetenlerin de yardımcısı olsun, sabır versin, akıl sağlığını korusun”
Tam da ‘Paran mı var derdin var” dönemine giriyoruz. O yüzden kendimi parasız ama mutlu şanslılardan sayabilirim.
Geçtiğimiz bir kaç yıldır ekonomistlerin dünyanın yeni bir normale yönlendiği görüşünde olduğunu hatırlatan Cliffe, fon yöneticileri tarafından ortaya atılan bu ‘yeni normal’ kavramının, ‘yeni anormal’ olarak değişmesi gerektiği görüşünde.
Yeni normalin farklı ve bambaşka bir düzlemde olacağını söylüyor. Politika üretenler ve finansal piyasaların hiç de alışık olmadıkları sularda ilerlemeye zorlanacakları için yeni sürprizlere de gebe olunduğunu belirtiyor.
Cliffe’in yeni durum tespiti şöyle:
“Ekonomi politikaları dengesiz bir zeminde. Geleneksel olmayan para politikası müdahaleleri varlık fiyatlarını yukarı çekmede ekonomik büyümeden daha başarılı oldu. Bu durum faiz oranlarını normalleştirme yolculuğunun piyasaların umduğundan çok daha çetrefilli olacağının bir göstergesi. Politikacılar büyümeyi artırıcı mali ve yapısal reformları hayata geçirmede isteksizler. İşdünyasına güven verecek ekonomik politika kaymalarının hayata geçmesi gerekiyor. Ancak bu kaymanın tetiklenmesi için yeni bir resesyon şokuna mı ihtiyaç olduğu sorusu henüz yanıtlanmış değil.”
Mark Cliffe enteresan da bir Türkiye analizi yaptı. Ortaya koyduğu harita çok ilgimi çekti. Türkiye’nin etrafı sorunlarla dolu kıpkırmızı ve Türkiye ortada bir vaha gibi yemyeşil görünüyor. Tabii sorunları da yok değil. Ancak performansı, diğer ülkelerle karşılaştırınca görece iyi görünüyor. Kıskanabileceğimiz belki de tek ülke Hindistan gibi duruyor.
“Kariyerimde hiç görmediğim kadar karmaşık bir durum var” dese de bazı tespitleri ve öngörüleri yatırımlara ışık tutabilir.
Aktarıyorum:
- Fed’den Haziran’da faiz artırımı bekliyorum. Bu da finans piyasalarında bir çalkantı yaratacak. Fed’in faiz artırması sürpriz olmayacak ancak esas soru nasıl sürpriz tepkilere yol açabileceği yönünde. O kısmı kestirmek zor.
- Fed ilk faiz artırımını yaptıktan sonra ikinci adımı atmak için uzun süre de bekleyebilir.
- Ben Fed’in ekonomik aktiviteyi canlandırmak için elindeki tüm silahları kullandığını ve mühimmatını bitirdiğini düşünüyorum. Faiz artırdıktan hemen sonra çark da edebilir ve faizi yine eski seviyesine de getirebilir.
- Yunanistan’ın parasal birlikten ayrılacağını düşünmüyoruz. Bu iki tarafın da hayrına olmaz. Muhtemelen 60 milyar euro civarı yeni bir kurtarma paketi bekliyoruz. Bu euro için iyi haber olur. Ancak unutmamak lazım ECB, ‘euro’yu düşük tutmaya çalışıyor.
- Ukrayna sorunu çözülmeyecek, Putin geri adım atmayacak ancak petrol fiyatlarının yeniden yükseliş trendine gireceğini öngörebiliriz. İkinci yarıdan sonra 70 dolarlar seviyesi görülebilir.
- 3. çeyrekte dünyada daha iyi bir ekonomi bekliyoruz.