Ünlü mimarların karşısına çıkan ‘beklenmedik tepe’
.
Royal Academy of Arts’ın girişine koyulan ve Türk seramiğinden yapılan Unexpected Hill isimli yerleştirme, ünlü mimarlık ofislerine ev sahipliği yapan Londra’da önemli bir tanıtım hamlesi oldu.
Toprağı alıyorsunuz, pişiriyorsunuz ve satıyorsunuz. Pişirirken kullandığınız enerji ithal ancak seramik yine de Türkiye’nin ithalat payı en düşük ihracat ürünü. Bu yüzden ihracat rakamını yukarı taşımak önemli. Türkiye’nin dış ticaret dengesine net pozitif katkı yapıyor. Türk Seramik Tanıtım Grubu son yıllarda hedef pazarlarda önemli tanıtım etkinlikleri yapıyor. Bu etkinlikler ihracat rakamlarına da yansıyor. Geçen hafta SO? Mimarlık ve Fikriyat isimli Türk firmasının iki boyutlu seramiklerden yaptığı üç boyutlu Beklenmedik Tepe (Unexpected Hill) enstalasyonu (yerleştirme) İngiltere’nin ünlü saygın kuruluşlarından biri olan Royal Academy of Arts’ın Burlington Gardens’in girişine konuldu.
Üç boyutlu form
Royal Academy of Arts’ın bir kısmının restore edilmesi kararı ile gündeme gelen, tarihi eserin Burlington Gardens tarafındaki girişine yapı ile uyumlu modern bir mimari eser konulması için düzenlenen yarışmayı SO? kazanmıştı. Türk firmanın projesi 3 İngiliz firmasının teklifleri ile yarıştı. Royal Academy of Arts’ın geçtiğimiz sonbaharda düzenlediği ‘Malzemelerin Anlamı’ adlı bir dizi etkinliğinin ardından mimarlar yeniden geleneksel seramikleri düşünmeleri konusunda teşvik edilmişti. Beklenmedik Tepe’de kullanılan geometrik şekiller tarih boyunca kullanılan iki boyutlu seramik model ve desenlerden ilham alınarak elde edildi. SO? Mimarlık ve Fikriyat’ın kurucularından Sevince Bayrak bunu şöyle dile getirdi: “Üç boyutlu bir form yaratmak için üçgenlerin geometrik modellerini değiştirdik. Örneğin iki boyutlu bir objeyi üç boyutlu bir alana dönüştürmek için geometriyi kullanmamız konusunda Mukarnas formunun prensipleri bize yardımcı oldu ve bir tepe, yani üç boyutlu bir yapının en yüksek noktasını ziyaretçilerin içinden geçebilecekleri bir tünel olarak yarattık. ”
Geleneksel İslam mimarisinde kullanılan ve seramiklerin radyal simetriye uygun olarak kullanılmasını sağlayan dekoratif bir bezeme türüne ‘Mukarnas’ deniyor. Geometrik sütunlar, halen dünyadaki en hafif seramik olarak bilinen karolarla kaplanırken, yarı saydam seramikler akşam saatlerinde de mekânı aydınlatarak ilginç bir görüntü ortaya koyuyor. SO? Mimarlık daha önce İstanbul Modern’in bahçesine Göğe Bakma Durağı projesi ile nefis bir müdahalede bulunmuştu.
Sorun ucuz pazarda