Şampiy10
Magazin
Gündem

Hafifleyen kanatlarla 300 milyon dolarlık sipariş

.

ABONE OL
Vatan Haber

Karbon elyafta dünyanın sayılı üreticilerinden olan Akkök Grubu, en büyük rüzgar türbini üreticisi Vestas’tan 300 milyon dolarlık sipariş aldı. Kanatlarda kullanılacak elyaf siparişi gelince DowAksa kapasiteyi ikiye katlamak üzere süper teşvik başvurusu yaptı.

Türkiye ve yurt dışında

18 üretim tesisi, 5 bin çalışanı olan, Türkiye’nin gerçek sanayicilerinden Akkök Grubu, gelen sürpriz sipariş üzerine DowAksa’da kapasiteyi ikiye katlamak için harekete geçti.

Önceki akşam Akkök Holding’in İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök ile iftar yemeğinde bir araya geldik.

Ahmet Dördüncü, grubun gelecek planlarını anlatırken çok yeni bir gelişmeyi gündeme getirdi. Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticilerinden biri olan Alman Vestas’ın 4 yıl için 300 milyon dolarlık karbon elyaf siparişi verdiğini söyledi ve “DowAksa zaten full kapasite ile çalışan bir tesisimizdi. Yeni siparişi hazırlayabilmemiz için kapasiteyi iki katına yakın yükseltmemiz gerekecek” dedi.

Zeybekci ile randevu

DowAksa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman’ın bu gelişme üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den randevu alıp görüşmeye gittiğini söyleyen Dördüncü, “Süper teşviklerden yararlanarak bu yatırımı gerçekleştirmek istiyoruz. Yenilenebilir enerji önümüzdeki dönemde yükselen değer olacak gibi görünüyor. Sadece Çin ve Hindistan’ın bu alandaki siparişlerine yetişebilmek için bile üreticiler çok çalışacak. Bize de çok iş düşecek” dedi.

Teknoloji geliştirmeye çok özen gösterdiklerini kaydeden Dördüncü, karbon elyafta dünyanın sayılı üreticilerinden biri olduklarına dikkat çekti. Karbon elyafın geleceğin ürünü olduğunu ve kullanım alanlarının her geçen gün arttığını ifade eden Dördüncü, rüzgar türbinlerinin kanatlarında karbon elyaf kullanımının da ilk olduğunu söyledi.

Ahmet Dördüncü, şöyle devam etti: “Yapılan anlaşma ile 4 yılda 300 milyon doların üzerinde karbon elyaf kompozit malzeme satacağız. Fabrikanın yıllık kapasitesi şu anda 3 bin 500 ton. Devlete teşvik için başvurduk. Teşvik ile kapasite artırma yatırımı gerçekleştireceğiz. DowAksa’nın kuruluşunda açıkladığımız 1 milyar dolarlık yatırıma ulaşma hedefimiz konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu siparişi almamızın en önemli nedeni ise, türbinler için daha dayanıklı ve hafif karbon elyaf malzeme üretecek teknolojiye sahip olmamız. Hafif ve dayanıklı karbon elyaf sayesinde daha verimli ve hafif kanatlar yapmak mümkün olacak. İleri teknoloji ile üretilen bu kanatlar ile rüzgâr türbininin daha verimli çalışmasını sağlayacak.”

Ak-kim’de yakışıklı bir halka arz planlıyoruz
Geçen yıl yaşanan darbe girişimi, dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara rağmen Akkök Holding’in 700 milyon lira yatırım yaptığını anlatan Dördüncü, bu yıl bu rakamı
1.2 milyar liraya çıkarmayı planladıklarını söyledi. Grubun bir diğer şirketi Ak-Kim’in İspanya’da bir şirket satın almak üzere fırsatları değerlendirdiğini belirten Dördüncü, “Organik ve inorganik büyümelerle bu şirketi 4-5 yıl içinde 1 milyar dolar cirolu bir şirket haline getirmek istiyoruz. Bu seviyede de yakışıklı bir halka arz planımız var” diye konuştu.
Karbon elyafdan ev depremde yıkılmadı
DowAksa’nın ürettiği karbon elyaf ve ileri kompozit malzemelerin çok çeşitli kullanım alanları olduğuna işaret eden Raif Ali Dinçkök de inşaat alanında yaptıkları bir çalışmayı aktardı. Yalova’da bir simülasyon yaptıklarını belirten Dinçkök, “Aynı malzeme ile iki ev inşa ettik. Evlerden birini carbonwrap adını verdiğimiz karbon eylaf lifli polimerle güçlendirdik. 7.4 şiddetinde bir deprem etkisi yarattık. Normal ev yıkılırken, carbonwrap’lı ev yıkılmadı ayakta kaldı. Belki de kentsel dönüşümde evleri yıkıp yapmaktansa, carbonwrap’la güçlendirmek daha ekonomik olacak” dedi.
İSO 500’de niye geride kaldık?
İSO 500 sıralamasında Aksa’nın 36’ncılıktan 44’üncülüğe gerilediğini hatırlatan Dördüncü, şöyle devam etti: “Patron da sordu niye böyle oldu diye. Sebebi basit. Hammadde fiyatları düşünce cirolar düştü. İSO da ne yazık ki bu sıralamayı ciroya göre yapıyor. Oysa ciro herşey demek değil. Bizim EBİTDA kârlılıklarımız yüzde 25’in üzerinde. Bu oran bir kimya şirketi için çok nadir görülen bir rakam. Burada yine ana etken teknolojimiz. Örneğin kilosu 1.5 dolar olan malzemeyi (akrilonitril) işleyerek kilosu 30 dolar olan bir ürün ortaya çıkarabiliyoruz.”

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.