Şampiy10
Magazin
Gündem

Egea, 3 vardiyaya çıkarıyor

Tofaş’ın yeni modeli Egea, sadece iç piyasada değil uygun fiyatı ile Avrupa’da da çok tutuldu. İtalya, İspanya, Polonya gibi ülkelerde Tofaş talebe yetişemez oldu. Hatcback ve stationwagon tipi çıkacak Egea için 2.500 yeni eleman alınacak.

ABONE OL
Vatan Haber

Fikri ve sınai hakları Tofaş’ta olan ve bu anlamda belki de ilk yerli otomobil sayılabilecek Egea uygun fiyatı ile Avrupa’da da çok tuttu. Önceki gün Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ile Bursa’daki fabrikayı gezdik. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve Kasım ayında piyasaya çıkan Egea’nın beklentilerin de üzerine çıkan başarısından söz etti. İlk lansman yapıldığında üretilen araçların üçte ikisini Türkiye’de üçte birini de Avrupa’da satmayı planladıklarını belirten Eroldu, “Avrupa’dan öyle bir talep geldi ki biz de şaşırdık. 2016 için İtalya’da 1.000-2.000 araç satmayı planlıyorduk, 20 binleri geçtik. Diğer ülkelerde de benzer ilgi var. Tüm satış hedeflerimizi revize ettik. Hatta şimdi üretilen aracın üçte ikisini Avrupa’da üçte birini Türkiye’de satacağız gibi bir durum oldu” dedi. “Yıl sonuna kadar kaç tane satmayı planlıyorsunuz” diye sorduğumda ise “İnanın bilmiyorum. Galiba bu üretimimizle alakalı. Ne kadar üretebilirsek hepsini satacağız” diye konuştu.

Yeni eleman alınıyor

Egea sayesinde Tofaş Bursa fabrikasında hummalı bir çalışma var. Mayıs’ta hatcback, Eylül’de ise stationwagon tipi çıkacak olan Egea’nın üretiminde çalışmak üzere 2 bin 500 yeni eleman alınacak. Eroldu böylece 3 vardiyaya çıkacaklarını söyledi. Günlük araç üretim kapasitesi de 1500’lere çıkacak. Egea, Dodge Neon markası ile ABD ve Meksika pazarına da gönderilecek. Eroldu, Egea’nın beklentilerin üzerindeki başarısının nedenini de şöyle açıkladı: “Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan AutoBest tarafından, fiyat/fayda oranındaki başarısı göz önünde bulundurularak Egea ‘Yılın Otomobili’ seçildi. Avrupa’daki konjonktür bu ürüne çok uygun. Avrupa’nın ekonomisi henüz güçlenmedi. Artık insanlar otomobile çok fazla para harcamak istemiyor. Bu arabada estetiği, konforu buldular. Bunun yanına bir de uygun fiyatı eklenince çok cazip oldu. Geçen hafta Almanya’daydım. Orada da Egea’nın lansmanını yaptık. Almanya’daki bayiler de çok heyecanlı. İtalya, İspanya, Polonya gibi ülkelerde yakaladığımız performansı orada da yakalayacağımızı gördük. Neon markası ile Kuzey Amerika pazarından da çok umutluyuz.”

Almanya’daki lansmana da değinen Eroldu “Bu durumu 20 yıl önce hayal etseniz kimse size inanmazdı. Bir Türk otomobil üretici Almanya’ya ABD’ye kendi ürettiği otomobili satmaya gidiyor. Bu bir başarı hikayesi. Ancak kesinlikle tesadüf değil. Çok uzun dönemli bir hayal kurup bunu planlamakla alakalı.” diye konuştu.

Sürücüsüz Doblo artık yola çıktı

Tofaş’ın ödüllü Ar-Ge’sinin gündemindeki bir diğer önemli konu ise sürücüsüz araç. 2013’te başlayan çalışmalarda önemli bir evre geçilmiş durumda. Öndeki aracın hızına göre kendi hızını ayarlayabilen adaptif hız kontrol (Adaptive Cruise Control - ACC) ve koperatif adaptif hız kontrol (Cooperative Adaptive Cruise Control - CACC) sistemleri uygulananan araç yine Okan Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle kontrolcü algoritmalar ve RADAR algılayıcılarla entegre edildi. Böylece araç gazı ve freni kontrol ederek istenen mesafe ve hız limitlerinde öndeki aracı başarılı bir şekilde takip edebilir seviyeye getirildi. 2015 yılının sonunda ise “Benim Projem 2015-Parkur takip eden araç” konulu proje kapsamında bu araca ilk defa olarak bir elektrikli direksiyon sistemi, GPS pozisyon algılayıcı ve LİDAR (Light Detection and Ranging/Lazerli nesne belirleme ve mesafe bulma) algılayıcı sistemleri entegre edildi. Bunun paralelinde Tofaş olarak ilk defa parkur takip etme kontrolcü tasarımı, elektrikli direksiyon kontrolcü tasarımı, GPS pozisyonlarını bilgisayar üzerinden girebilen bir harita yazılımı ve GPS+LIDAR algılayıcılarından gelen verileri yorumlayabilen sistem tasarımı gerçekleştirildi. Proje sonunda prototip Doblò, GPS koordinatlarındaki bir parkuru takip edebilen, önündeki LIDAR sensörü ile yol üstü cisim ve kaldırımlardan kaçabilen, gaz, fren ve direksiyonun tüm kontrolüne sahip otonom gidebilen bir araç haline dönüştürüldü. Ve nihayet sürücüsüz araç “Let me Drive” belirli parkurlarda sürüşe başladı.

AR-GE sayesinde 50 kilo hafifletti

Geçen 48 yıllık süreçte en değerli kazanımın Ar-Ge’de oluşturulan birikim olduğunu ifade eden Eroldu bu birikimi Egea ile küresel bir projede başarıya dönüştürdüklerini kaydetti. Eroldu “Bugün 8 bin çalışanımız, 1000’e yakın robotumuz ve 400 bin adetlik üretim kapasitemiz ile 6 markaya aynı anda üretim yapıyoruz. Bu büyüklükte bir fabrika yaratmak mümkün; ancak bizim en önemli değerimiz bilgi birikimimiz. Artık otomotiv sektörü için iyi bir üretici olmanın ötesinde iyi bir ürün geliştiriciyiz de.” diye konuştu.

Tofaş’ın sayısız ödüllü Ar-ge’si Fiat-Chrysler dünyasında araç hafifletme konusunda lider nokta olmalarına neden olmuş. Bunda yine Egea’nın başarısı başrolde. Egea donanımı daha yüksek olmakla birlikte Linea’dan 50 kilogram daha hafif. Güvenlikten ödün vermeden yaşam kabininin karkas yapısında ciddi hafifletme sağlanmış. Yan kapılar üzerinde, koltuk iskelet mimarisinde, torpido traversinde yapılan diğer hafifletme çalışmaları ile de 50 kilogramlık bir hafifletmeyi başarmışlar. Otomobilde her 10 kilogramlık ekstra yük 100 kilometrede 0.1 litrelik maliyet yaratıyor. 50 kilo demek 100 litrede 0.5 litre demek oluyor ki hiç küçümsenmeyecek bir tasarruf.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.