Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Derslik kredi’ Türk Telekom’a ödül getirdi

.

ABONE OL
Vatan Haber

Malum Türk insanı olarak tepeden tırnağa borçluyuz. Yıllar önce Halil Bezmen’le bir röportaj yaptığımda kendisini “Borcu borçla yöneten adam” olarak tanımlamıştı. Daha gazetecilikte ilk yıllarımdı. O sözlerden etkilenmiştim. Bir araba almak istiyordum ancak banka kredisine cesaret edemiyordum. Bezmen’in yanından çıktığımda borcun çok da kötü bir şey olmadığını, iyi yönetildiği takdirde büyümek için son derece gerekli olduğunu anlamıştım. Bir bankaya gittim, ilk arabam Renault 11 Flash’a öyle sahip oldum.

Aldığı kredi ile övünen şirketler tuhaf kaçabilir. Ancak öyle krediler vardır ki dersliktir. Zaten kredi, işi büyütmek için gereklidir. Türk Telekom’a ödül getiren bir kredi var ki hakikaten refinansman nasıl yapılır, doğru zamanlama ile yük nasıl hafifletilir bunu gösteriyor.

Refinansman sadece kurumların değil, bireysel borçluların da doğru zamanı kollayarak yapması gereken bir durum. Finansal okur yazarlık gerektiriyor. Biraz da şans tabii ki. Yeni tüketici yasası da refinansmanda yani mevcut krediyi kapatmada oluşturulan külfetleri ortadan kaldırdığı için şu an yasal zemin de hazır.

Türk Telekom CFO’su Murat Kırkgöz ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü Onur Öz, Londra’da EMEA Finance ‘2014 Achievement Awards’da ‘En iyi kurumsal tahvil ihracı’ ödülünü almadan önce bu kredinin hikayesini ve kredinin Türk Telekom finansallarına yaptığı etkiyi anlattı.

Kırkgöz, ödül getiren 1 milyar dolarlık tahvil ihracı öncesi rating şirketlerine değerlendirme yaptıklarını anlatarak söze girdi: “Rating şirketleri, yaptıkları değerlendirmelerde kredimizin Türkiye ile eş değerde olduğunu ortaya koydu. Bu kurumlar tarafından ‘yatırım yapılabilir şirket’ olarak değerlendirildik. Bu bizim tahvil ihracımız açısından çok önemliydi. Sadece finansal açıdan çok sağlam şirketler, bulundukları ülkenin kredi notunun üzerine çıkabiliyor. Biz bunu başardık. Yatırımcılar da bu hikâyemizi çok beğendi.”

Ve sonra ihraç süreci başlamış. Kırkgöz, beklemedikleri bir taleple karşılaştıklarını anlattı:

- 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracı, Türkiye’den ihraç edilen en büyük ve eş zamanlı olarak iki farklı vadede gerçekleştirilen ilk kurumsal tahvil ihracı oldu.

- Londra, Los Angeles, Boston ve New York’ta başlıca kurumsal yatırımcılara gerçekleştirilen ziyaretler büyük ilgi gördü. 1 milyar ABD Doları tutarında tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan 8 kat talep geldi.

- 5.5 milyar ABD Doları’nın üzerinde toplanan nihai talep, ağırlıklı olarak, gelişmekte olan ülkelere ve yatırım yapılabilir kredi skoruna sahip şirketlere yatırım yapan 40 ülkeden 220’nin üzerinde yatırımcı grubundan geldi.

- 5 ve 10 yıl vadeli olmak üzere, iki vadede gerçekleştirilen tahvil ihracı Türk Telekom Grubu’nun, mevcut borç seviyesini sabit tutarak, kısa vadeli borçlarının daha düşük maliyetle ve daha uzun vadelerde yeniden finansmanına imkân sağladı. Ayrıca finansman kaynaklarımızın çeşitlendirilmesine de katkıda bulundu.

Borcun vadesi 3.9 yıla çıktı

Murat Kırkgöz tahvil ihracının Hazine’den sonra Türkiye’den yapılan en düşük maliyetli borçlanma olduğuna da dikkat çekti. Türk Telekom bankalardan bile daha düşük maliyetle uluslararası yatırımcılardan kaynak bulurken, bir kreditör gelip “Size ekstra 100 milyon dolar daha verelim” teklifinde bile bulundu. Bu ihraç ile ortalama borç vadesi 1,4 yıl uzatılırken finansman maliyeti de 30 baz puan azaldı. Ortalama borç vadesi 1.7 yılken tahvil ihracı ile birlikte 3.9 yıla çıktı. Mevcut borçların vadesini uzatmak, maliyetleri düşürmek ve kaynakları çeşitlendirmekle ilgili hedefler tutturuldu. Euro cinsi yapılan ihraçla sadece parite kaynaklı 100 milyon dolar avantaj sağlandı.

Bu hikaye sattırdı

Dünyada sabit telefon operatörleri tabir yerindeyse out. Herkesin elinde bir cep telefonu var ve sabit telefon aboneliği hızla geriliyor. Ancak Türk Telekom yeni yapısı ile bu değişimden hiç zarar görmeden çıkmayı başardı. Zaten bu hikaye ve gelecek yıllar büyüme simülasyonları da tahvil ihracındaki ekstra talebi ve başarıyı getirdi. Onur Öz, yatırımcılara anlattıkları hikayeyi özetledi:

“En önemli başarımız Türk Telekom’u sabit operatörden, mobil ve geniş bant hizmeti veren entegre bir yapıya dönüştürmek oldu. Bunu vurguladık. Bu bize önemli bir gelir kanalı çeşitliliği sağladı. Sabitten elde ettiğimiz gelir yüzde 50’den yüzde 20 seviyelerine inerken, mobil, genişbant ve kurumsal data gelirlerimizi yükselttik. Gelirlerimizin yüzde 71’i mobil, genişbant ve kurumsal data gibi sektörde hızlı büyüyen alanlardan geliyor. Batılı telekom şirketlerindeki büyüme neredeyse durma noktasına gelmişken, Türk Telekom yıllık yüzde 6 büyüme gerçekleştirdi. Bu büyüme ve kârlılık yatırımcılarımıza bu yıl yüzde 7 civarında temettü getirisi olarak geri dönecek.”

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.