Şampiy10
Magazin
Gündem

Bir kavga da sabit internette patladı

4.5G öncesi fiber altyapının ortak şirkete devri konusunda birbirine giren telekomünikasyon şirketleri bugünlerde de sabit internet ücretlendirme tarifesi yüzünden karşı karşıya geldi.

ABONE OL
Vatan Haber

İletişimin can damarı malum kablolama. 3G’den sonra 4.5G’de fiber kablolamanın önemi daha çok ortaya çıktı. Hele hele sabit internet hizmeti tamamen bakır ya da fiber kablolar üzerinden veriliyor. Kablo varlığında Türk Telekom’un açık ara üstünlüğü var. Ciddi bir yatırım yaparak 214 bin kilometreye ulaşmış durumdalar. Turkcell’in 35 bin, Vodafone’un sadece 15 bin kilometre kablosu var.

Anlaşılacağı üzere diğer operatörler altyapı kullanımında Türk Telekom’a muhtaçlar. Biri daha az biri daha çok. Turkcell Superonline daha çok kendi altyapısını kullanıyor ama yine belli yerler için Türk Telekom’dan toptan alım yapıyor. Türk Telekom şirketi TTNet de toptan alımı yine kendi grubundan ancak diğerlerine verilen fiyatla alıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) orada grup şirketi TTNet’e iltimas geçilmesine izin vermiyor. Vodafone da tüm toptan alımını Türk Telekom’dan yapıyor.

‘Tüketici kaybeder’

Neresinden bakarsanız bakın karışık bir durum. Vodafone Türkiye aynı şirketin hem altyapıda hem de perakendede hakim konumda olmasının rekabet açısından sorun yarattığını, ‘port transmisyon’ olarak bilinen tarifelerin de kendisine zarar verdiğini iddia ediyor. Vodafone Türkiye 400 binden fazla sabit internet müşterisine ulaşmış durumda.

Ancak yetkililerinin iddiasına göre özellikle yılbaşından bu yana sabit internette zarar ediyorlar. Bu da BTK’nın yeni fiyatlandırma yönteminden kaynaklanıyor. ‘Eğer ben yaşayamazsam, sabit internetten çekileceğim, o zaman da milyonlarca internet kullanıcısı tek bir şirketin insafına kalacak. Şimdi fiyatları baskılayanlar sonrasında istedikleri gibi zam yapacaklar. Tüketici kaybedecek’ diyor.

Aslında konu sadece operatör çekişmesi değil anlayacağınız. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir çekişmeye ve bir tüketici haberine dönüşmüş vaziyette.

REVİZYON GEREKİYOR

VODAFONE Türkiye ne iddia ediyor bir göz atalım:

- Uzun süre toptan fiyatı veri akım erişimi dediğimiz bir paketle alıyordum. Bu paket 10 gb, 8 Mbps veriyordu. Ben de o tarifeyi ayrıştıramadan, üzerine marj koyup masrafları da koyduktan sonra satıyordum.

- 2015 yılında BTK ‘yeni bir fiyatlandırma yöntemi var’ dedi: Port Transmisyon. Daha esnek ve değişken tarifeler yapma imkânı sağlayacak. İstersem 7 GB istersem 9 GB, ister 16 Mbps. Tüketici için güzel bir şey. İyi dedik.

- BTK ‘diğerini bırakıp buna geçeceksiniz’ dedi. ‘Hangi fiyattan?’ dedik. Bir fiyat belirledi. Baktık hesap tutuyor. Tamam dedik. Fakat bu hacim arttıkça, kullanılan dataya endeksli bir fiyat. Hacim arttıkça revize etmek lazım. ‘Tamam ederiz’ dediler. Üzerinden 7-8 ay geçti. Data kullanımı yüzde 200’ler seviyesinde arttı. TT’ye aylık ödediğimiz toptan maliyet bir anda yukarılara çıktı. Masrafları koyunca başa başa geldi. Bugün itibarıyla da zarar ediyorum.

- Yukarıdan TTNet perakende fiyatla bastırıyor, aşağıdan aynı şirket maliyetle bastırıyor. Türk Telekom ‘fiyat sıkıştırması’ yaparak rekabeti engelliyor. Rekabet Kurulu’na ve BTK’ya şikayet ettik ve revizyon gerektiğini belirttik. Henüz bir sonuç alamadık.

İnternet pahalanır mı?

PAZARDA 9.5 milyon sabit internet müşterisi var. Bunun 6.4 milyonu TTNet’li. 1.6 milyon Superonline müşterisi var. 629 bin Türksat, 400 bin Vodafone, 348 bin DSmart müşterisi bulunuyor. İrili ufaklı başka şirketler de 320 bin aboneye sahip.

Bakalım diğer toptan hizmet alan şirketlerden de benzer bir şikayet duyacak mıyız. Bakalım tüketici açısından bakıldığında sabit interneti pahalandıracak bir sonuç çıkacak mı?

TÜRK TELEKOM: TİMSAH GÖZYAŞI DÖKÜYORLAR

TÜRK Telekom’a göre Vodafone hiç yatırım yapmadan maksimum kârlılığı yakalamanın peşinde. Ayrıca Vodafone’un açıkladığı son bilanço verilerinde sabit hizmetlerde 4 kat büyüme, gelirlerde yüzde 46’lık artış göründüğünü belirtiyorlar. Geçiş süresi tam dolacakken ve BTK konuyu masaya yatıracakken, hiç yatırım yapmadan sadece perakendeci olarak yüksek kâr peşinde olan şirketlerin kollanması için timsah gözyaşı döküldüğü görüşündeler. Vodafone Türkiye’nin iddialarına Türk Telekom’un yanıtı şöyle:

- Perakende ve toptan hizmetlerin sunulmasına dair fiyatlar ve kurallar başta olmak üzere, sektörün tüm regülatif konuları ilgili kurumlarca düzenlenip denetleniyor. Biz üstelik serbest rekabeti desteklemek amacıyla iştirakimiz TTNet’e de yüzde 5 daha yüksek fiyatla hizmet sunuyoruz.

- BTK, 29 Şubat 2012’de toptan genişbant IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi (VAE) hizmetinde “Paket Bazlı” ücretlendirmeden “Port ve Transmisyon” bazlı ücretlendirme yapısına geçmeye karar verdi.

- Paket bazlı ücretlendirmede işletmeci, her bir abonesi için hız ve kota /adil kullanım noktası olarak farklılaşan paket bazında sabit bir ücret ödüyor. Port transmisyon (PT) bazlı ücretlendirmede işletmeci abonenin tercih ettiği iş modeline göre değişen sabit bir ücret ödüyor. İşletmeciler kendi perakende paketlerini esnek bir şekilde oluşturuyor.

- PT’de başarılı olabilmek için işletmeciler abonelerini iyi tanımalı, gelir ve trafik yönetimini yetkin bir şekilde yapabilmeli.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.