Şampiy10
Magazin
Gündem

26 Şubat 2018 doğum gününe yetiştireceğiz

Dünyanın inşa halindeki en büyük havalimanı olan İstanbul 3. Havalimanı 26 Şubat 2018’de açılacak. İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, “Zemin tahminimizden zorlu çıktı ama yine de gecikmeyeceğiz, hatta Cumhurbaşkanımızın doğum gününe yetiştireceğiz” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

3. Havalimanı için yer teslimi 1 Mayıs 2015’de yapıldı ve birinci fazın inşaası için teslim tarihinden sonra 42 aylık süre tanındı. Bu süre 2018’in sonuna doğru bitecek olmasına rağmen, A380 uçaklarının dahi iniş yapabileceği uzunluktaki ilk 2 pist, ana yolcu terminali, 18 bin araçlık otopark, destek tesisleri, 311 adetlik uçak park alanlarından oluşan birinci faz 26 Şubat 2018’e yetişecek şekilde hummalı bir çalışma var. 26 Şubat’ın önemini merak edenler için de belirtelim bu tarih Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum günü. Şu an dev inşaata İGA yani İstanbul Grand Airport deniyor ancak büyük bir ihtimalle açılırken adı da Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı olacak gibi görünüyor.

Helikopterden bakış

Önceki gün konsorsiyum ortaklarından Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu ile birlikte inşaat alanını helikopterle havadan inceleme fırsatı bulduk. 2 bine yakın kamyonun ve sayısız iş makinasının 24 saat boyunca adeta karınca gibi çalıştığı, çukurların doldurulurken, yükseltilerin de traşlandığı o doğaya meydan okuma faaliyetini görüp de etkilenmemek mümkün değil. Şu an 10 binin üzerinde işçi var inşaat alanında. Mart-Nisan aylarında 30 binin üzerine çıkılacakmış.

İnşaat alanını havadan gösteren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul’a yapılan yeni havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Havalimanının ilk etabının yüzde 15’i tamamlandı” dedi.

Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için ayrılan 6 milyar euroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon euroluk hak ediş kısmının Kasım sonu itibarıyla ödendiğini söyledi.

Zemin çöker mi?

Herkes üçüncü havalimanı Silivri’ye yapılacak diye beklerken, şu an inşaatın bulunduğu bölgeye karar verildiğini ilk yazan bendim. Ancak bir endişem vardı. Orası eski kömür ocakları sahasıydı ve çok fazla çukur vardı. Şimdi o bölgede hakikaten inşaat için zor bir süreç yaşanıyor. Bazı yerler traşlanıyor bazı yerler dolduruluyor. Dolgu sonrası çökmeler olabileceği iddia ediliyordu. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve ince eleyip sık dokuduklarını vurgulayan Özdemir, “Sadece beton ve toprak analizlerini yapmak için kurduğumuz laboratuvara 20 milyon euro harcadık. Bu laboratuvarda dolgunun yeterli olup olmadığını da ölçüyoruz. Ben burayı 25 yıl çalıştıracağım. Bu yüzden işimi kaliteli yapmam gerekiyor” dedi.

Özdemir, ihaleye girerken 5 ortak olarak 3 defa helikoptere bindiklerini belirterek, sahayı karadan ve havadan defalarca patronlar ve teknik elemanlarla incelediklerini anımsattı.

Bu gezi ve toplantılarda maliyet hesabına baktıklarını dile getiren Özdemir, “Zemin beklediğimizden zor çıktı. Bunu itiraf edebiliriz. Biz başta bütün balçığı kaldıracağımızı düşünmemiştik. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik ancak çalışma temposunu artırarak bunları ortadan kaldırdık” ifadelerini kullandı. Özdemir, şu anda maliyet hesaplarının içinde kalarak yollarına devam ettiklerini vurguladı.

En büyük havalimanının 3 katından daha büyük

Şu an kapladığı alan olarak dünyanın en büyük havalimanı Pekin’de. 2 bin 330 hektar alanlık Pekin Havalimanı’nı 1.902 hektarlık yayılma alanı ile Atlanta izliyor. Ancak 3. Havalimanı bittiğinde 7 bin594 hektarlık alanı kaplayacak. Merak edenler için Atatürk Havalimanı’nın kapladığı alan ise 1.165 hektar. İlk etap tamamlandığında günde 3 bin 500 uçuş gerçekleşebilecek.

200 milyon yolcu uçabilir

İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Türkiye’den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün yüzde 40’ına hakim olunduğunu belirterek, Hindistan ve Uzak Doğu’dan uçacak insanların İstanbul’dan yapacağı aktarmanın biletlerin ucuzlamasını sağlayacağını söyledi. Bunun sebebi de aktarma yapan yolcuların dar gövdeli uçaklarla seyahat edecek olması. Meraklısı için hatırlatalım dar gövdeli uçakların operasyonel masrafları daha az. Yani İstanbul’dan Tokyo’ya geniş gövdeli bir uçakla uçmak yerine, bir transfer noktası belirleyip iki adet küçük gövdeli uçakla aktarmalı uçmak daha düşük maliyetli. Türkiye de bu avantajını kullanacak ve dünyanın belki de en önemli transfer noktası olacak. Zaten şu an bile Atatürk Havalimanı yolcusunun yüzde 45’i transfer yolcusu olmuş durumda. Akçayoğlu ilk etabın 90 milyon yolcuya göre planlandığını ancak 120 milyon yolcuya ulaşabileceklerini düşündüğünü söyledi. Akçayoğlu tüm etaplar bittiğinde yıllık kapasitenin fiilen 200 milyon yolcu olacağını söyledi.

2 bin kamyon 24 saat aralıksız çalışıyor

Şu an havalimanı inşaatında kadrolu 1.704 kamyon 24 saat boyunca toprak hareketini gerçekleştiriyor. Buna 182 ekskavatör, 50 grayder, 121 silindir, 84 dozer eşlik ediyor. Dışarıdan gelen kamyonlarla sayı 2 bini buluyor. Mevcut çalışan sayısı 10 bin. Nisan ayıyla birlikte 30 bini geçecek.

Gayrettepe’den 25 dakikada ulaşım olanağı

-33 kilometrelik Gayrettepe metro hattı ile 25 dakikada havalimanına ulaşılabilecek.

-İnşaat alanı 3.5 milyon m2 ile Monako’nun 1.7 katı. 24 Eyfel inşa edecek demir kullanılıyor.

-Havalimanı açıldığında Afyon’un tükettiği kadar 250 MW elektrik tüketecek.

-Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağa toplanarak başka ormanlara bırakıldı.

-Sadece terminalin çatısı 23 stadyum büyüklüğünde. Otopark 18 bin araç alabilecek.

-İGA’da 5 ornitolog (Kuşbilimci) çalışıyor. Şirketin ilk bordrolu elemanı Çevre Mühendisi.

-6 pisti kapsayan tüm etapların bitmesi 2028’i bulacak. Şirket 2043 yılına kadar işletecek.

-İnşaatta şu anki personel maaşları aylık 6 milyon euroyu buluyor. 18’e çıkacak.

-Günlük 1.4 milyon metreküplük toprak hareketi gerçekleştiriliyor. Bu bir dünya rekoru.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Halktan kopmadan kimseden korkmadan
  2. Türkiye’ye gelmeyip Samos’a saklanmak yok
  3. Urfalılar’ın hızına ayakkabı mı dayanır?
  4. Atık yağları bize ‘yem’liyorlar mı?
  5. Dünyanın en büyüğü ama kaybolmanız imkansız
  6. El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de
  7. 250 gram ekmekte 1.25’lik fiyat adil
  8. Sıfırını alamayanlar ‘ikinci el’i coşturdu
  9. Sağlamcı yatırımcının parası buhar oldu
  10. Periscope kararır Türk futbolu kazanır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.