Vizyona değil, mahkeme salonuna koştular
Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca, ‘Cem Karaca’nın Gözyaşları’ filminin gösteriminin durdurulması için İstanbul Fikri Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuştu. Karaca’nın 3.5 milyon TL teminat yatırırsa filme durdurma kararı çıkacağı açıklanmıştı.
İlkim Karaca, mahkemenin verdiği sürenin son gününde parayı yatırdı ancak filmin gösterimi devam etti.
İlkim Karaca'nın avukatı "Dava dosyasında gizlilik kararı var. Ancak teminat yatırıldı ve hukuki olarak film durduruldu. Tebligat ne zaman ellerine ulaşır bilemem ama gösterimde olduğu için şu an suç işleniyor. Bunun için de süreç başlatacağız." dedi.
Yapım şirketi Aytaç Medya ise şu anda ellerine ulaşan resmi mahkeme tebligatı olmadığı için filmin Avrupa turnesinin devam ettiğini söyledi.
Daha önce de bir çok isim çektiği yada çekmek istediği filmler yüzünden mahkemelik olmuştu...
Anlaşmayı feshetti
Onlardan biri de Ahmet San. Fatoş Güney, ‘Camları Kırın Kuşlar Kurtulsun’ isimli kitabından yola çıkarak eşi Yılmaz Güney’in hayatını konu alan bir sinema filminin çekilmesi için Midwood şirketinin sahibi Ahmet San ile yaptığı sözleşmeyi feshetti. İzni olmamasına rağmen Ahmet San’ın filmi çekeceğini belirtmesi üzerine de film çekiminin önlenmesi için dava açtı.
Mahkeme filmi durdurdu
Halk ozanı Neşet Ertaş’ın hayatını konu alan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filminin kendilerinden izin alınmadan çekildiğini öne süren Ertaş’ın çocukları mahkemenin yolunu tuttular. Dava 16 Aralık 2022'de karara bağlandı. Mahkeme, filmin yayınlanmamasına hükmetti. Yapımcı Mustafa Uslu kararın ardından "Yaptığım işler itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Bu bir hukuk skandalıdır. Rol alan 7 yaşındaki çocuğun bayram sevincini de çaldılar.” açıklamasını yaptı.
‘İzinsiz kullandılar’
Türk sinema tarihinin efsane filmlerinden “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın senaristi Ali Özgentürk, 2012 yılında Türkan Şoray’ın rol aldığı reklam filmi nedeniyle bir bankaya tazminat davası açtı. İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Özgentürk, filmin “Sevgi emektir” sloganının reklamda izinsiz olarak kullanılmasını gerekçe gösterdi.