Zeytin İskelesi ABD’nin organik marketlerine girdi
.
Türkiye zeytinin ana vatanı. Özellikle Ege Bölgesi ve Türkiye’nin neredeyse tüm kıyıları zeytin üretimine uygun. Dünyada zeytin üretiminde sayılı yerlerden biri olmamıza rağmen zeytinyağı tüketimi Türkiye’de çok düşük. Komşumuz Yunanistan yılda kişi başına 22 litre zeytinyağı tüketirken, Türkiye’de tüketim son yıllarda 1.5 litreye gelebildi. Sağlıksız beslenen Amerikalılar’dan bile az zeytinyağı tüketiyoruz. ‘Altın sıvı’ denilen zeytinyağı konusunda ne yazık ki gerilerdeyiz.
Hükümetin koyduğu 2023 hedeflerine baktığımızda zeytinyağı için 3.8 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Ve aslında zeytinyağıyla ilgili olumlu gelişmeler de yok değil. Hızla zeytin ağacı dikiliyor. Genç zeytin ağacı sayımız artıyor. Geçen hafta Zeytin İskelesi’nin 3 ortağı Fatih Cenikli, Tuğba Nur Çelikel, Tarık Akgün ve deneyimli reklamcı Atilla Aksoy ile birlikteydik.
Zeytin İskelesi naturel ve organik zeytinyağı üretimi yapan bir şirket. Üretim tesisi Tire’de. Kısa süre önce sahiplik yapısı değişen Zeytin İskelesi Amerika’nın organik marketleri Whole Foods ve The Fresh Market zincirlerine girdi.
Toplantının başında ‘Kıymet Bilmek’ başlıklı, ‘Kıymetini Bilelim. Zeytinyağımızı Tüketelim’ sloganlı yazıyı okuduğumda şunu düşündüm:
Elinde, gözünün önünde olanın kıymetini bilmemekÖ Bu özelliğimiz toplum olarak sanırım her alanda kendini gösteriyor. İstanbul’un da kıymetini bilmedik, Ege sahillerinin de, tarihi güzelliklerimizin de mutfağımızın da... Zeytinyağı için yazılmış metin bunları düşündürdü bana.
Zeytinyağı tüketimi artırılmalı
Önce deneyimli reklamcı Atilla Aksoy’un zeytinyağı tutkusuyla kaleme aldığı bu yazıdan söz etmek istedim bu yüzden de. Atilla Aksoy da zeytinyağıyla 24 yaşındayken İzmirli eşiyle evlendiğinde tanışmış. Ve zeytinyağı bir tutku olmuş onun için. “Reklamcılar da tutkuların peşinden giderler” diyor, bu hikayeyi anlatırken.
Fatih Cenikli ise 24 yıldır Cundalı. O da tam bir zeytinyağ tutkunu. Tariş kökenli.
Cenikli, zeytinyağıyla ilgili bilgileri sıralıyor:
“İtalya’da yıllık kişi başına zeytinyağı tüketimi 16 litre. Yunanistan’da 22 litre, İspanya’da 14 litre. Bu değerli ürünü en az tüketen biziz. Bu sene 2012’de 201 bin ton zeytinyağı üretildi. Geçen yıl bu rakam 190 bin tondu. Hedef 3 yıl içinde 500 bin tona ulaşmak. Bu hedefi Tarım Bakanlığı koydu. Yeni zeytin ağaçları dikildi, genç zeytin ağaçlarımız var ama biz yeterli düzeyde zeytinyağı tüketmiyoruz. İç tüketimin artması şart. Türkiye’de son 10 yılda zeytin ağacı sayısı hızla arttı. Sanırım 163 milyon zeytin ağacı var. 10 yıl önce Türkiye’de zeytinyağı tüketimi kişi başına 1 litre kadardı.”
Kendi markalarının atılımını anlatmaktan çok zeytinyağ tüketimini artırmaya odaklı bir ekip Zeytin İskelesi’nin ekibi. Biraz Zeytin İskelesi’yle ilgili bilgi verirsek; organik zeytinyağı pazarında yüzde 83 oranıyla pazar lideri Zeytin İskelesi.
Cenikli, “Zeytinyağı Türkiye’den hammadde ve dökme olarak satılmamalı. Katma değer yaratmak gerekiyor. Biz bu konuda çok özenliyiz. Hak ettiği yerde olmalı Türkiye zeytinyağları. ABD yılda 300 bin ton zeytinyağı ithal ediyor. Bizim diğer markalardan farkımız yağlarımızın organik ve naturel olması. Bu iki çeşit ürünümüzle yurtdışına açıldık” diyor. Amerika’da Whole Foods ve The Fresh Market raflarında satılmaya başlandı Zeytin İskelesi. Whole Foods’un 333 marketi var.
44 testten geçtik
Tarık Akgün, bir bilgi aktarıyor: “Whole Foods’un 333 mağazası Amerika’da tüm market zincirleri içinde ciro sıralamasında 8’inci. Çok iyi satış yapıyorlar. Bizim markamız orada İtalyan ve İspanyol markalarıyla rekabet ediyor. 2011 yılında Amerika’da bazı yağların karışım olduğu tespit edildi. Fas ve Tunus’tan da alıyorlar. Amerika kamuoyu bu konuda çok duyarlı ve büyük tepkiler oldu. Market zincirleri yeni markaları içlerine alırken testlerden geçiriyorlar. Bizim markamız da 44 ayrı testten geçti. Tadım testlerine de girdik.”
Çin ve Kanada’ya ihracat
Zeytin İskelesi kısa süre önce Çin’e de 10 bin şişe yağ gönderdi. Amerika’daki girişimlerden sonra Kanada’dan da teklif almışlar. Yakında Zeytin İskelesi Kanada’da raflarda yerini bulacak. 2013 yılında Zeytin İskelesi Amerika’ya 100 bin şişe zeytinyağı göndermeyi hedefliyor.
Zeytin İskelesi ekibiyle Boğaz’ın lezzet duraklarından Lacivert’te buluştuk. Hüseyin Ceylan usta dondurmayı bile organik zeytinyağıyla yapmıştı. Buradan, “Zeytinyağı her yemeğe konulmaz, zeytinyağıyla kızartma yapılamaz” diyenler için yazmak istiyorum. Biraz araştırsınlar en sağlıklı kızartma da zeytinyağıyla yapılıyor.
- Zeytin İskelesi yurtdışında Olive Pier adıyla satılıyor.
- Bir litre naturel zeytinyağının fiyatı 11.99 dolar, organik olanı da 16.99 dolar.
- ABD’nin zeytinyağ pazarı büyüklüğü 306 bin ton, bu da 2 milyar dolara karşılık geliyor.
- Naturel ve organik market zincirleri pazar payının yüzde 38’ini oluşturuyor.
- Organik gıda pazarı ABD’de her yıl yüzde 10 büyüyor.