Şampiy10
Magazin
Gündem

Yabancıların almasına gönlüm razı olmadı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Bir zamanlar Türk filmlerinin çekildiği en gözde mekanlardan biri olan Büyük Tarabya Oteli, Grand Tarabya Otel olarak bu hafta kapılarını açıyor. Eşi ve çocuklarının itirazlarına rağmen oteli ihalede 145 milyon 350 milyon dolara alan Bayraktar Holding’in patronu İzzet Bayraktar, “Böyle güzel bir tarihi olan otelin yabancı zincirler tarafından alınmasına gönlüm razı olmadı. O yüzden aldım” dedi.

The Grand Tarabya Oteli bu ay açılıyor. Otel uzun zamandır yenileniyordu. Açılış öncesinde Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar’la sohbet ettik. Oteli gezdik. Otelin inşaat süreci hayli zorlu geçmiş, deneyimli işadamı İzzet Bayraktar, “Beni en çok yoran iş burası oldu” diyor demesine ama Tarabya Oteli’ni eşinin ve çocuklarının itirazlarına rağmen almış olmasından dolayı da asla pişman değil. İzzet Bayraktar’la sohbetimiz sırasında Bayraktar’ın kitabını hazırlayan Hulusi Turgut ile otelin Genel Müdürü Bora Göymen de bize eşlik etti. Otelin her bir köşesi ayrı bir hikaye... Salonları, lobisi, otoparkı, SPA’sı...


200 milyon dolara çıktı

Otelin farklı bir havası var. Adım atar atmaz Türk filmlerinde gördüğümüz sahneler ve Tarabya Oteli’nin gelenekselleşen 5 çayı davetleri aklıma düşüyor. Malum bir zamanlar otel Yeşilçam’ın seti gibiydi. İzzet Bayraktar da hemen, “Böyle güzel bir tarihi olan otelin yabancı zincirler tarafından alınmasına gönlüm razı olmadı. O yüzden aldım bu oteli” diyor. Bayraktar’ın anlattığına göre ihale süreci hayli sıkıntılı geçmiş. Bayraktar mimar Eren Talu’yu da sitemle anıyor. Eren Talu’nun yabancı bir grupla ihaleye katıldığını ve fiyatı yükselttiğini, ‘projem hazır’ demesine rağmen daha sonrasında projenin de hazır olmadığını öğrendiğini anlatıyor.


Ama tüm bunlar geride kalmış. İzzet Bayraktar 145 milyon 350 bin dolar vererek ihale sürecinden çıktı. Restorasyon için ise ilk hesapta 70 milyon dolar harcamayı öngörürken, 200 milyon dolar harcadı. Hatta oteli aldıktan hemen sonra eski dostu ünlü mimar Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu’nu otele çağırdığını, Murat Tabanlıoğlu’nun da “Burası derya” diyerek otelin mimarisinden çok etkilendiğini anlatıyor. Tarabya Oteli’nin restorasyonu da Murat-Melkan Tabanlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Yenilenme sürecinde en yorucu bölüm ise otopark yapımı olmuş. Eski otelde otopark olmadığı için otelin arkasında kullanılmayan arazi yer altına da inilerek 500 araçlık bir otopark yapılmış.

İzzet Bayraktar, büyük otel zincirleriyle görüştüklerini ancak işletme koşullarında anlaşamadıklarını da anlatıyor. SPA’sı, restoranları da dahil olmak üzere tüm organizasyonu kendilerinin yapacağını öğreniyoruz.

The Grand Tarabya Oteli daha açılmadan Leading Hotels of The World (LHW) organizasyonuna da dahil olmuş. 800 ayrı kriterde otel incelenmiş. Dünyada 450 oteli şemsiyesi altında toplayan Leading Hotels’in üyesi olan Büyük Tarabya Oteli şimdiden dünyanın farklı yerlerinden müşterilerin dikkatini çekmiş durumda.

Şimdiki sanayicilerde kolay para hevesi var

İzzet Bayraktar’la sohbetimiz sırasında Türkiye’nin yerli otomobil macerasını da konuşuyoruz. Otomotiv sektöründe yatırımları olan Bayraktar, “Türkiye’nin mühendisleri, işçileri, sermayesi var. Türkiye’de dünya devlerine parça üretiyoruz. Far üretimimiz çok ilerledi. Her şeyi üretebiliriz ama yerli otomobil üretmek için bir süre zarar etmeyi göze almak gerekiyor. Öyle bir babayiğit de çıkmıyor. 50 yıl önce biz sanayiciler çok heyecanlıydık, hiçbir şey yoktu ama üretim heyecanı vardı. Şimdiki sanayicilerde kolay para hevesi var. Heyecan da kalmamış” diyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.