Şampiy10
Magazin
Gündem

Uluslararası lüks markaları Batı Karadeniz’de üretiyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ramsey ve Kip’in sahibi Gürman Grubu; Armani, Zegna gibi uluslararası lüks markalar için de üretim yapıyor.

Erkek giyim markası Ramsey’in İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan’la birlikte Kastamonu’ya gittik. Batı Karadeniz Bölgesi Ramsey’in üretim üssü. Kastamonu, Karabük ve Safranbolu’da markanın gömlek, takım elbise, pantolon fabrikaları var. Bu fabrikalarda hem Ramsey ve Kip markalı ürünler hem de dünya markalarına üretim yapılıyor.

Hüseyin Doğan, bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte beni 2014 ilkbahar-yaz sezonunda müşterileriyle buluşturacakları Zero Weight Gravity konseptini yerinde göstermek için çağırdı. Üretim tesislerinde ‘en hafif’ takım elbise ve ceketlerin nasıl üretildiğini gördük. Hatırlarsınız Ramsey Zero Weight konseptiyle daha önce yüzde 50 daha hafif takım elbise üretti. Bu ürün sayesinde müşteri sayısında yüzde 35’lik artış yakaladı. Marka daha çok genci çekti.

Takım elbise 700 gram

Şimdi bu teknolojiyi bir adım daha ileriye taşıdı Ramsey ekibi. Üstelik bu kumaş, kulp, dizayn yani kalite bütünlüğünü bozmadan bu gerçekleştirildi. ‘Tüy gibi hafif’ hissi veren takım elbiseler üretildi Ramsey tesislerinde. 700 gr’a kadar düştü bazı takım elbiselerin ağırlıkları. Bu konuyla ilgili ayrıntılardan ama önce markayla ilgili bilgileri aktarmak istiyorum.

Öncelikle neden Batı Karadeniz Kastamonu’da yapılıyor üretim? Markanın kurucusu Remzi Gür, Kastamonulu. Remzi Gür Hüseyin Doğan’ın eniştesi. 1988’de ilk üretim tesisi bölgede faaliyete geçiyor. O yıllarda Ramsey Türkiye değil daha çok yurtdışı odaklı. Doğan da İngiltere’de teknoloji yatırımı için araştırma yaparken, aynı bölgede toplanan ve daha çok kadınların iş gücüne katıldığı modelden etkileniyor.

Çalışanların % 75’i kadın

O yıllarda da Safranbolu’da kadınların çoğunun evinde dikiş makinesi var. İlk tesisler ilk etapta deneme amaçlı kuruluyor, daha sonra da hızla büyüyor. Ramsey bölgede özellikle kadınlar ve gençler için önemli bir istihdam yaratmış durumda. Kastamonu gömlek fabrikasında 283 kişi, Araç’ta 390 kişi, Safranbolu fabrikasında ise 964 kişi çalışıyor. Çalışanların da yüzde 75’i genç kadınlar. Safranbolu fabrikasının 17 bin metrekarelik kapalı alanı var. Gömlek ve takım elbise üretimi yapılıyor, işçilerin tek tek performansı ölçülüyor. Doğan, ‘Altyapı, kapasite ve inovasyon gücümüzle Avrupa’nın ilk 5 üreticisinden biriyiz’ diyor. Avrupa’ya ihracatlarının 3’te biri erkek giyiminin en iddialı adresi İtalya’ya.

Devlere üretim

Kapıdan çıkarken aynı üretim bandı üzerindeki ceketleri görüyoruz. Tek tek bakıyorum. Biri Armani, biri Ermenegildo Zegna, biri de Ramsey markalı. Armani ceketin üzerinde 359 euroluk fiyatı da duruyor.

Lüks erkek giyim markalarına da uzun yıllardan beri üretim yapıyor Ramsey. Ve kendi markasıyla ürettikleri ceketlerin aynı kalitede olduğunu orada bizzat görüyoruz. Ramsey’in üretiminin yüzde 50’si ihracata ayrılmış durumda. Geçen yıl 23 milyon euroluk ihracat yaptı Ramsey.

40 dakikada bir gömlek

Fabrikaları gezerken her aşamayı inceledik. Kumaşların çoğu İtalyan. 30 farklı makinede 48 farklı operasyonla, 40-50 dakika arasında bir gömlek üretiliyor. Karabük, Safranbolu ve Araç’taki fabrikalarda toplan günde 2 bin ceket, 2 bin pantolon, 2 bin gömlek üretimi yapılıyor. Tüm bu üretimlerinin yüzde 50’si Ramsey için, diğer yüzde 50 ise farklı markalara yapılan üretimlere ayrılmış durumda. Armani, Zegna dışında Dunhil, Kenneth Cole, Reiss markalı ürünleri de görüyoruz. Avusturalya’dan Ortadoğu ve Rusya’ya kadar farklı ülkelere ihracat var. Ramsey 2013 için hedeflediği yüzde 15’lik büyüme hedefini de yakalamış. 2014 yılında marka parfüm de çıkaracak. Ramsey 2000’li yıllardan sonra kendi markasına yatırım yapmaya başladı. Şu anda 18 ülkede 38 mağazası var. 2013 sonuna kadar Ramsey’in yurtiçi mağaza sayısı 70 olacak. Hüseyin Doğan, 5 yıl içinde yurtiçi ve yurtdışında 250 satış noktasına ulaşmayı hedefliyor.



Liverpool anlaşmayı uzattı

Markanın 2014 yılında ilkbahar-yaz sezonunda çıkaracağı yeni konsepti Zero Weight Gravity yeni bir teknolojiyle üretildi. Kullanılan her şey hafiflemiş. Hüseyin Doğan, ‘Hafifi yapmak marifet değil, kaliteli, konforlu, dikiş tekniği üstün teknolojiyle hafifliği yakalamak önemli. Artık kimse ağırlık istemiyor’ diyor.  Bu arada, Ramsey 2 yıldır Liverpool’un sponsoru. 2+1 opsiyonlu olan anlaşmayı Liverpool uzattı.

Liverpool kullandıkları kolleksiyonu da genişletmelerini istemiş. Doğan,’ 100-150 yıllık markaların bir gücü var, bunu inkar etmek mümkün değil. Ar-Ge’mizle, üretim gücümüzle Ramsey’i global bir marka yapmaya çalışıyoruz. Farklı işbirliklerine gidiyoruz” diyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.