Türkiye’nin en büyük mutfağını BTA kuracak
.
TAV’la birlikte büyüyen BTA, günde 77 bin yolcuyu doyuran, ayda 2.5 milyon ürünü dünyanın en ünlü fast food ve kahve zincirleri için yapan dev bir mutfak haline geldi. 2012 cirosu 81 milyon euroya ulaştı. Yakında Türkiye’nin en büyük mutfağı da BTA’nın olacak
Yalnızca BTA desem bu işlere yakın olmayanlar için hiçbir şey ifade etmez. Oysa BTA’nın mutfağı her yerde. Uçakla seyahat ediyorsanız, deniz otobüslerini kullanıyorsanız, feribota biniyorsanız, kahve zincirlerinde kahvenizin yanına bir dilim kek alıyorsanız aslında siz BTA’nın lezzetlerini biliyorsunuz.
Bilintur, Tepe, Akfen ortaklığıyla kurulan yurtiçi ve yurtdışında yeme-içme ve catering hizmeti veren BTA, bundan 10 yıl önce küçük bir yeme-içme şirketiydi. Oysa şimdi havaalanının da dışına çıkan, TAV’ın büyüme hedefleri doğrultusunda hızla büyüyen, ayda 2.5 milyon ürünü dünyanın en ünlü fast food ve kahve zincirleri için yapan dev bir mutfak haline geldi. 2012 cirosu 81 milyon euroya ulaştı. Aşçı sayısı 500 oldu. Yakında Türkiye’nin en büyük mutfağı da BTA’nın olacak. Şu an 6 bin 500 metrekarede hizmet veren BTA, yakında 23 bin metrekarelik tesisine geçiyor.
Yeni markalar yarattı
TAV’ın şemsiyesi altındaki BTA her gün 77 bin yolcuyu ağırlıyor. BTA’nın başarı öyküsünü başarılı markalarından biri olan Cakes&Bakes’te buluştuğumuz Sadettin Cesur’la konuştuk. Cesur, işiyle yatıp işiyle kalkan biri. Bundan 10-15 yıl önce havaalanında keyifle yemek yenmezdi, BTA bunu değiştirdi, bir yanda da yeni markalar yarattı.
- Profesyonel anlamda ilk iş deneyiminiz neredeydi?
Çınar Oteli’nde işe başladım. Sonra ParkSA Hilton, Conrad Oteli ve Four Season Otelleri’nde çalıştım. Four Season’da çalıştığım dönemde Amerika’ya gönderildim. Bir süre orada kaldım. 1998 yılında Bilkent’te Bilintur’a girerek bu gruptaki yolculuk başladı. BTA, TAV’ın ikram şirketi oldu. Ben de İstanbul’a geldim. O zaman 28 noktada 380 çalışan vardı. Yönetim ekibinin büyük çoğunluğuyla yola çıktığımızdan beri beraberiz.
4 ülkede 9 havalimanı n Kaç havalimanındasınız?
O zaman yalnızca Atatürk Havalimanı vardı. TAV 4 ülkede var şimdi. 9 havalimanında. Şu anda toplam 77 bin kişiye her gün yemek veriyoruz. Türkiye’nin en büyük yiyecek içecek şirketlerinden biriyiz. Havaalanları, catering hizmetleri, Cakes&Bakes çok önemli bizim için. Çalışanlarımızın yüzde 70’i lise-üniversite mezunu.
- Toplam kaç çalışan oldu?
2 bin 640 kişi çalışıyor BTA’da, 500 aşçımız, 40 gıda mühendisimiz var. Tüm çalışanlarımız ayrıca TAV Akademi’de eğitim alıyor.
- Nasıl oluşuyor mönüler?
180 üzerinde yemek reçetesi var. 800’ün üzerinde ürünümüz var. Farklı kültürlerin ortak damak tadını oluşturuyoruz.
- BTA ne kadar büyüyecek?
Yakında 6 bin 500 metrekarelik üretim tesisimizden çıkıp ye yeni yerimize gececeğiz. İkitelli’den Hadımköy’e 23 bin metrekareye geçiyoruz. 5 milyon euroluk bir yatırım. Haziran’da açılacak fabrikamız.
- Türkiye’de yeme-içme sektörü hızlı büyüyor. İstanbul’u gelecekte nerede görüyorsunuz?
Türkiye’de gastronomi pazarı 10 milyar dolar. İstanbul’un aldığı rakam 4 milyar dolar. Newyork’ta 21 milyar dolar. İstanbul iyi gidiyor. Daha da iyi olacak. Yeni oyuncular sektöre girdi, yabancı zincirler geliyor. Bunlar iyi gelişmeler.
AZ DAHA ŞEKER HASTASI OLUYORDUM!
- Siz güne kaçta başlarsınız?
Ben sabah 06.30’u geçirmem. Dedem ‘güneşi üzerine doğurma’ derdi. Sabah 09.00’a kadar her yeri gezerim.
- Her yer derken?
Ofisimden iç hatlar 3.5 km. Yürürüm. Günde 7 bin kişiye tabildot veriyoruz. Ben sabahın köründe kuru fasulye, mercimek köfte tattığımı bilirim.
- Kilo sorunu yaşamadınız mı?
Cakes&Bakes hazırlandığında şeker hastası olacaktım neredeyse. Her cheesecake’i tadıyordum. Ucundan almayı öğrenmem kolay olmadı. Şimdi her şeyin ucundan tadıyorum. .
- İş dışında ne yaparsınız diye size sormaya korktum...
İş dışı diye bir şey yok. Hayatımız iş. Eşim çok anlayışlı. İşle yatıyor, işle kalkıyorum.
- Çocuklarınız babalarını görememekten şikayetçi değil mi?
2 çocuğum var. Pazar günlerimi onlara ayırmaya çalışıyorum. Akşam eve gider gitmez yanlarına kıvrılıp yatarım. Bizim evin CEO’su ise eşim.
Türkler hızlı Avrupalılar keyif peşinde
- Milletlere göre, yaş gruplarına göre beklentiler, alışkanlıklar neler?
Türkler daha hızlı yemek yiyecekleri yerleri tercih ediyorlar. Tercihleri fast food ağırlıklı. Döner, ızgara, sandviç ve Cakes&Bakes çok tercih ediliyor.
- Tadında Anadolu konseptiniz de var...
Tadında Anadolu Cakes&Bakes’ten bir yıl sonra çıktı. Ben bu konsepti çok seviyorum. Ben ilk gorgonzola peynirini, parmesanı yıllar önce ilk gördüğümde üzüldüm. Kars gravyeri, Bergama tulumu, Ezine peynirimiz var, kıymeti bilinmemiş. Kuşkonmaz yemeklerini görünce bizim oraların pehli adlı yemeği aklıma geldi. Tadında Anadolu için 1.5 yıl çalıştık. Anadolu’dan her yerden lezzetlerin peşine düştük. 40 şehirden 400 ürün topladık. Hâlâ da sürüyor. Biz bu ürünlere kahraman ürün diyoruz. Bursa’da Şeker Hanım organik reçellerimizi yapıyor. Tadında Anadolu, Türkler kadar yabancıların da ilgisini çekiyor. Alışveriş yapıyorlar.
- Alışkanlıklardan, beklentilerden bahsediyorduk...
Avrupalılar havaalanına erken gelip zaman geçirmeyi seviyor. Geziyor, şaraplarını, biralarını içip güzel bir et yiyerek keyif yapıyor.
- Gençler?
Atatürk Havaalanı’na gelenlerin yüzde 51’i 26-41 yaş arasında. Çok genç var. Onların ilk isteği internet. Ve kahve zincirleri. Cakes&Bakes’in de çok genç müşteri kitlesi var.
50 markaya, 1.500 noktaya 2.5 milyon ürün veriyoruz
- Siz kahve zincirlerine de ürün yapıyorsunuz değil mi?
2006 öncesinde her şey dışarıdan alınıyordu. Biz kendimiz yapalım dedik bu işi. Yatırımı hazırladık. 2 bin 500 metrekarelik fabrikamızdan Cidde’deki fast food zincirlerine, kahve zincirlerine ürün yapmaya başladık. Bildiğiniz her yer kahve ve fast food zincirinde varız. Ekmeklerimizi yemeyen yok diyebilirim. En çok ziyaret edilen kahve zincirlerine ürünleri biz veriyoruz. Marka adı söylememiz uygun olmuyor.
- Kaç markayla böyle anlaşmanız var?
50 markaya, 1.500 noktaya, toplam 2.5 milyon adet ürün veriyoruz. Atatürk Havalimanı’ndan her gün geçen 100 bin kişiden 35 bini bizim ekmeklerimizi, yemeklerimizi yiyor. İstanbul Havalimanı’ndan geçen yolcular ayda 40 ton sebze, 20 ton et, 10 ton tavuk, 10 ton bakliyat, 1.4 ton kahve, 0.55 ton çay, 190 ton su, 23.4 ton unlu mamul tüketiyor.
Fiyatları aşağı çektik yüzde 30 müşteri kaptık
- İç hatlarda da varsınız..
2010 yılının Temmuz ayında iç hatları da biz aldık. Büyük değişim yaşandı. Fiyatları yüzde 25 aşağı çektik. Fast food ve kahve zincirleri, Cakes&Bakes de geldi iç hatlar terminaline. Havaalanı lounge’larından yüzde 30 müşteri kaptık. Biz aslında onların yemeklerini de yapıyoruz.
- İDO’larda da hizmet veriyorsunuz. Oradaki büyüklük nedir?
İDO’larda da hızla büyüdük. Yakında 81 noktada olacağız. İDO’lar sayesinde
Cakes&Bakes sokağa indi. Türkiye’de deniz taşımacılığının ana damarlarından biri İDO. İskelelerde, hızlı feribotlarda, arabalı vapurlar, deniz otobüslerinde da varız artık.