Şampiy10
Magazin
Gündem

Sanayide çalışan kadına Borusan’dan kreş desteği

.

ABONE OL
Vatan Haber

Kültür ve sanata katkılarıyla öne çıkan Borusan Holding dün kadın istihdamına yönelik bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. ‘Annemin İşi Benim Geleceğim’ adlı proje sanayi kesiminde çalışan kadın istihdamını artırmayı amaçlıyor.

Dün bu projenin basına sunumu vardı. Bu sunum sonrasında da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur aralarında benim de olduğum bir grup kadın gazeteciyle bir araya geldi. Malum Türkiye’de kadın istihdamında sorun var. Kadınların çalışma yaşamına katılımını engelleyen nedenlerden biri de çocuk bakımı. İşte bu proje özellikle de kadın çalışanın az olduğu sanayi sektöründe kadın çalışanların çocuklarını güvenle bırakacakları kreşlerin açılmasına öncülük edecek. İlk etapta 10 ilde 10 organize sanayi bölgesinde 0-6 yaş grubu çocukları kapsayan ‘Borusan Neşe Fabrikası’ açılacak. Bu kreşlerin yapımını Borusan üstlendi. 4 yılda 75-150 çocuk kapasiteli 10 kreş açılacak Organize Sanayi Bölgeleri’nde. Borusan CEO’su Agah Uğur’un verdiği bilgiye göre, her bir kreşin maliyeti 500 bin lira.



Bakan Ergün Türkiye’de

260 Organize Sanayi Bölgesi olduğunu, bunların 150’sinin aktif çalıştığını ve toplam 150 bin kadının istihdam edildiği bilgisini verdi. Bu kreşlerin açılmasıyla kadınlar bir bedel ödemeden çocuklarını bu kreşlere bırakabilecek. İlk etapta da Afyon, Adıyaman, Urfa ve Malatya’da kreşler açılacak. Bu 4 sanayi bölgesinde 5 bin 689 kadın çalışıyor. Bu kadınların toplam çocuk sayısı 1.991.

Türkiye’de kadının sosyal hayata, çalışma hayatına girmesi için desteklenmesi şart. 2008 krizinde Türkiye’de de işsizlik oranı yüzde 16’ya ulaşmıştı. Bu dönemde Fatma Şahin’in de öncülüğünde yapılan değişiklikle yeni kadın çalışan istihdamlarında işverenin payını devlet ödedi. Bakan Fatma Şahin, bu dönemde 1.5 milyon kadının istihdam edildiğini hatırlattı.

Türkiye kadınlar ve çalışma hayatı deyince konuşulacak çok konu ve yapılacak çok şey var.

Bakan Nihat Ergün, özellikle kadın girişimciliğinin de desteklenmesi gerektiğini düşünen bir Bakan. Son 2 yılda KOSGEB ile birlikte 120 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ve katılımcıların yüzde 50’sinin kadın olduğunu anlatan Bakan, “Bu yetmez. Kadınlara ek destek şart. Biz kendi işini kuracak olanlara da 30 bin lira hibe veriyoruz. Bu kişi kadınsa 33 bin lira alıyor” diye anlattı.

Kadın ve çalışma hayatı söz konusu olunca üstelik de Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri ‘kreş’ açarak kadınların istihdamını desteklemek için bir proje başlattığında akıllara hemen Başbakan’ın ‘3 çocuk yapın’ önerisi geldi. ‘Hem çocuk hem kariyer nasıl olacak?’ sorusu artık bu tip toplantıların olmazsa olmaz sorusu. Bakan Ergün, bu soruya şöyle yanıt verdi: “Kadınların iş yaşamına, sosyal hayata, siyasete katılımının artmasını istiyoruz. Ancak dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmeyi hedefleyen Türkiye’nin genç nüfusa ihtiyacı var. Bu yüzden de Başbakan’ımız bu öneriyi dile getiriyor.”

Bakan’ın verdiği bilgiye göre Japonya 10 yıl içinde 10 milyon işçi alacak. Genç nüfusu olmadığı için bu açığını başka ülkelerden karşılayacak.

Putin, Erdoğan’ı dinledi

Yakın zamanda belki dikkatinizi çekmiştir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ülkesinde “3 çocuk yapın” kampanyası başlattı. Hatta ‘Haydi Ruslar yatağa’ sloganıyla duyuldu kampanya. Bakan Ergün’den öğrendiğimize göre, Putin de Başbakan Erdoğan’la Aralık ayında Dolmabahçe’de yaptığı sohbet sırasında ülkelerin geleceği ve nüfus konusunda konuşurken Başbakan Erdoğan’ın önerisini dinlemiş...

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.