Koreliler kayısı Çinliler bakır madeni peşinde
.
Malatya Film Festivali için bir grup gazeteci arkadaşımla birlikte Malatya’daydık. Ben programın bir bölümüne katılabildim. Festival açılışı, Malatya’nın ilçeleri, köyleri, tarihi güzellikleri derken çok hızlı ve renkli 2 gün geçirdim. Malatyalı işadamı Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis de bizimle bu Malatya turuna katıldı. En etkilendiğim noktaları yazabileceğim.
- İlk durağımız Malatya Valisi Vasip Şahin’di. Makam odasında Korelilerle karşılaştık. Koreliler film festivali için mi geldiler diye merak ederken asıl ziyaret sebebinin ticaret olduğu anlaşıldı. Koreliler Malatyalılar’dan başta kayısı olmak üzere meyve ihracatının artırılmasını istediler. Güney Kore bizim onlara sattığımızın 10 katını bize satıyor. Ve Güney Kore Ticari Ateşesi Vali Şahin’e, ‘Bize kayısı satın, ticaretimiz gelişsin’ diyor.
- Malatya Film Festivali’nin bu yıl 4’üncüsü yapıldı. Açılışta Kemal Sunal’ın onur ödülünü eşi Gül Sunal aldı.
- Birçok Anadolu ilinde sadece bir sinema varken Malatya’da biri AVM’de diğeri de Yeşil Sinema’da toplam 10 sinema salonu var. Festival sayesinde Malatyalılar 140 filmi izleme olanağı buldu.
Trambüs daha tasarruflu
- Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın en öne çıkardığı projesi Trambüs. Tramvayı anımsatıyor. Başkan Çakır, ‘Raylı sistem çok maliyetli ve esnaf mutsuz oluyor. Yolcu sayısı saatte 10 binin altında olan yerler için trambüs ideal’ diyor. Trambüs metrobüse göre yüzde 75 daha tasarrufluymuş. Elektrikli trambüslerin 71 milyon 626 bin lira yatırım tutarı var.
Kubbesiz camii projesi
- Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi Başkanı Mehmet Kavuk bir cami yaptırıyor. Bu caminin tasarımını da ünlü mimar Nevzat Sayın yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu kubbesiz cami projesini beğenmediği söyleniyordu. Sorduk. Doğru çıktı. Başbakan projeyi fazla modern bulmuş, bazı değişiklikler yapılmasını önermiş. 10 milyon liraya mal olacak caminin yenilecek projesi merak konusu.
- Arguvan Malatya’nın ilçelerinden. Eskiden Arapgir’e bağlıymış. 45 köyü, 70 mezrası var. Nüfus 9500. Nüfusun çoğu göç etmiş. 45 köyüm 38’i Alevi Köyü. Biz de Eymir Cem Evi’ni ziyaret ettik. Aşurelerini yedik, türkülerini dinledik. Arguvan’da iki şey öne çıkıyor. Biri Arguvan’ın Narmikan kavunu. Yakınca tescili de alınacak. İkincisi Arguvan’ın bakır madenleri var. Çinli Cenhan Madencilik yakında bakır madenini faaliyete sokacak. 300 kişiye istihdam sağlanacak. Kaymakam Zafer Oktay, Çinli şirketin ilk yıl 200 bin tona yakın bakır çıkarmayı planladığını anlatıyor
Arapgir’de HES olmamalı
- Arapgir’in etkileyici bir tarihi ve müthiş doğal güzelliği var. 1453 yılında İstanbul alındığında Arapgir’in nüfusu İstanbul’dan fazlaymış. Arapgir İpek Yolu’nun üzerinde. Her adımda Urartulardan Romalılardan kalma hanlar, kervansaraylar, Kozluk Vadisi’nde tarihi köprüler var. Vadide gezerken karşımıza reyhan tarlaları çıkıyor.Ve işte yine tarihi ve doğal güzelliklerin göbeğine HES inşaatı yapılmak isteniyor. Arapgir Belediye Başkanı başta olmak üzere Arapgirliler HES’e karşı.
- Özellikle de Anadolu şehirlerinin festivallere çok ihtiyacı var. Bu festivalle birlikte yerli yabancı birçok gazeteci de oradaydı. Belki bu sayede Arapgir’in de sesi daha fazla duyulur. Tarihi ve doğal güzelliklere sahip çıkanların sesi daha çok yükselir.