Formula 1’in tek gece yarışını Türkler aydınlattı
Genpower, 300 saatte 20 bin konuta yetecek enerji sağladı
Dünyanın 7’nci, Avrupa’nın 3’üncü büyük jeneratör şirketi Genpower, bu yıl Singapur’da yapılan Formula 1Grand Prix’inin enerji ve aydınlatmasını sağladı.
2020 yılında dünyanın 3’üncü büyük jeneratör şirketi olmayı hedefleyen Genpower’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Uslu’nun ilginç bir kariyer öyküsü var. Formula 1’in en önemli ayaklarından biri olarak gösterilen gece yarışlarından Singapur F1 Grand Prix’in aydınlatma ve enerji teminini Genpower sağlıyor. Müjdat Uslu’nun sıfırdan başladığı iş yaşamında ‘ticari zekası’ ve ‘girişimcilik ruhuyla’ açtığı kapılar var.
Öncelikle 22 Eylül’de yapılan Formula 1 yarışından söz etmek isterim. Genpower ilk kez geçen yıl Singapur Grand Prix’in işini aldı, bu yıl ikinci yılları. Formula 1’in tek gece yarışı Singapur’da yapılıyor, bu yüzden de ayrı bir önemi var. Singapur Grand Prix’te şehir şebekesi kullanılmıyor, tüm enerji ve aydınlatma jeneratörlerle sağlanıyor. Genpower bu iş için Singapur’a 5 milyon dolarlık 100 makine kurdu. Toplamda 30 MW’lık elektrik üretecek bir santralle kesintisiz enerji ve aydınlatma desteği verdiler. Genpower Singapur F1 Grand Prix’inde 20 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar desteği 300 saat için karşıladı. Uslu bu iş için, ‘Bizim için tanıtımın zirvesi’ diyor. İşin organizasyonunda olan şirketlerin işi Genpower’ın yaptığını bilmesinin yeterli olduğunu anlatıyor.
İşe tezgahta başladı
Formula 1 Grand Prix’i 5 yıl daha Singapur’da yapılacak, Genpower da bu işi yapmaya devam edecek. Gelelim Genpower ve Müjdat Uslu’nun hikayesine... Genpower dünyanın 7’inci, Avrupa’nın ise 3’üncü büyük jeneratör şirketi. 120 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyanın en büyük jeneratör üretim tesisini Ankara’da kurmuş. Henüz bu tesis tam kapasiteyle çalışmıyor.
Uslu’nun dikkat çekici bir öyküsü var. Babası memur. Tüccar olan dedesi 13-14 yaşında Uslu’yu çalışmaya yönlendirir. Ayakkabı boyacılığı, pazarda mal satmak gibi işler yapan Uslu, Ankara’da tezgahtar yardımcısı olarak başladığı işte genel müdürlüğe kadar gelir. Eğitim hayatına da devam eder. Hacettepe Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Uslu, 1992’de Pınar Makine’yi kurar. Su motoru, jeneratör, endüstriyel motorlar satan Uslu, “40-50 ürünün bayiliğini yapıyordum. En çok da jeneratör satıyordum. 1999’da üretime girmeye karar verdim” diye anlatıyor Genpower’ın başlangıcını.
Jeneratör pazarını, yeni hastaneler büyütecek
Genpower Türkiye’de Pazar lideri. Dünyada 120 ülkeye ihracat yapıyor. 2012’de Türkiye’nin ilk 500 sanayi şirketi sıralamasında 337’inci olan Genpower’ın 2012 cirosu 450 milyon dolar oldu. Bir grup gazeteci arkadaşımla Singapur’da sohbet ettiğimiz Müjdat Uslu’ya, ‘Nasıl böyle büyüdünüz?’ diye sorduk. ‘Türkiye’de sinsice büyüdüm’ diye yanıt aldık. Uslu, gözünü dünya liderliğine gözünü diktiğini söylüyor. Geçen sene Türkiye’de jeneratör işinin 400 milyon dolarlık büyüklükte olduğunu anlatıyor. 4 yıl içinde Türkiye’de 60 bin yataklı hastane yapılacağını hatırlatıyor. Bu hastanelerin hepsinin hatta Uslu’nun deyimiyle ‘5 kattan yüksek her gri binanın jeneratöre ihtiyacı var’. Uslu’nun ifadesiyle şöyle: ‘Kentsel Dönüşüm Kanunu ve yeni yapılacak hastanelerle Türkiye’de jeneratör pazarı 800 milyon dolara yükselecek’
Araçların sesini duydu ‘Bu işi biz yapalım’ dedi
Müjdat Uslu’nun Formula 1 Grand Prix işini alış öyküsü de şöyle: “Formula 1’in aydınlatma işini İtalyan Promac yapıyordu. Müjdat Uslu, şu an Genpower’ın bölgedeki işlerinin başındaki Bahadır Çelim’e işi araştırması için görev verdi. İşin organizasyonunu yapan İtalyan firma ‘yeterlilik’ isteyince o güne kadar işi yapan İtalyan teknik ekibi Bahadır Çelim Genpower’a transfer etti. Uslu da İtalyan şirketin Çin’de ürettim yaptırdığı Çin’deki üretim tesisini satın aldı. Ve Genpower Singapur Grand Prix’indeki enerji ve aydınlatma işini İtalyanlar’ın elinden kaptı. Uslu, Singapur’da 200-300 saat çalışan jeneratörleri de sonrasında indirimle Suudi Arabistan’a sattıklarını söyledi.
Çin’de üretiyor dünyaya satıyor
- Genpower Kuzey Afrika, Irak ve Türk Cumhuriyetleri’nde de pazar lideri. Erbil sokaklarındaki jeneratörlerin yüzde 70’i Genpower’ın.
- Genpower Avusturalya’da da madenlere jeneratör veriyor. 3 madende toplam 15 bin konutu aydınlatacak güçte enerji sağlıyor.
- Grenpower 2009 yılında Frankfurt’un Oder bölgesinde de Avrupa standartlarında bir üretim merkezi kurmak için kolları sıvadı. Ancak bu tesis Avrupa’daki kriz nedeniyle henüz üretime başlamadı.
- Genpower’ın Çin’de 13 bin metrekarelik bir üretim tesisi var.
- Vietnam ve Myanmar’a da jeneratör sağlıyor.
- Uslu’nun hedefi Amerika’da da iş yapmak.
- Genpower geçtiğimiz Ağustos ayında LATEK adlı şirketle ortaklık kurdu. Müjdat Uslu, “LATEK halka açık bir şirketti. Bu şirketi almamızdaki amaç 3-4 ay içinde halka açılmak’ dedi.