Şampiy10
Magazin
Gündem

F1 sponsorluğu Pirelli’nin değerini yüzde 15 arttırdı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Pirelli Türkiye’nin ilk Türk Genel Müdürü Mete Ekin, Formula 1’de kullanılan tüm lastiklerin İzmit’teki fabrikalarında üretildiğini belirterek, “Formula 1’in sponsoruyuz. Formula 1, markamıza 300 milyon euroluk bir katkı sağladı” dedi.

Mete Ekin, Pirelli’nin Türkiye’de atadığı ilk genel müdür. Bundan 2.5 yıl önce göreve geldi. 50 yılı aşkın süredir Türkiye’de olan Pirelli yönetici olarak hep İtalyanları tercih ederken, bu gelenek Mete Ekin’le birlikte değişmiş oldu.

Mete Ekin, gözünü Pirelli’de açmış. Eğitimini tamamladıktan sonra Pirelli’ye girmiş, 1995 yılından bu yana Pirelli’de kariyer yapıyor.

Pirelli’nin İzmit’teki fabrikası motor sporları uzmanı lastiklerin üretildiği dünyadaki sayılı tesislerden biri. Pirelli ailesi içinde önemli bir yeri var.

- Profesyonel iş hayatına Pirelli’de başlamışsınız...

Limon sattım gibi bir özgeçmişim yok. Ticaretin içinde olmayan bir aileden geldim. Babam profesör. Avusturya Lisesi’ni daha sonra da İTÜ Kimya Mühendisliği’ni bitirdim. Amerika’da master yaptım. Hayatımda ilk parayı da Amerika’da asistanlık yaptığım dönemde kazandım. Profesyonel olarak da ilk işe Pirelli’de başladım. O günden bu yana da Pirelli’de çalışıyorum.

Avrupa krizi etkiledi

- Türkiye’deki ilk lastik fabrikasını kurmuş Pirelli...

Evet. Türkiye’deki ilk lastik fabrikasını Pirelli kurdu. Her yıl bir önceki yıldan daha zor geçmiş baktığımızda. İş hiçbir zaman kolay olmadı. Bence olmayacak da. Ben son 5-10 yıldır tüm bayilere ‘Bir sonraki yıl, bir önceki yıldan kolay olmayacak, siz hep daha zoruna göre ayarlayın kendinizi’ diyorum.

- Türkiye’deki üretimin ne kadar ihraç ediliyor?

Yüzde 60’ı. Avrupa krizinden çok etkilendik. Fabrikamızın Türkiye’deki üretiminin yüzde 40’ı iç pazar. İhracat rakamının yüzde 90 kadarı da Avrupa pazarlarına gidiyor.

- 2008’den bu yana Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ne kadar etkilendi?

Bazı Avrupa ülkelerinde lastik pazarında yüzde 20’lere varan küçülme var. İtalya, İspanya, Yunanistan hattında küçülme var. Almanya ekonomisi biraz orta Avrupa’yı kurtarıyor. Güney Avrupa’da Yunanistan diğer ülkelere göre daha da geride.

- Bu sizin üretiminizi ne kadar etkiledi? İhracata dayalı bir üretim söz konusu...

Bu dengeler içinde yalnızca Avrupa’ya bağlı olsak çok büyük kayıplar olurdu. Bunlara rağmen Türkiye’de küçülmeye geçmedik. Ancak yüzde 100 kapasiteyle çalışan fabrikamız kimi zaman yüzde 85-90 kapasiteyle çalışmak durumunda kaldı. Avrupa pazarına karşılık Türkiye hâlâ dengeyi sağlamak açısından önemli. Avrupa krizinin uzaması işi zorlaştırıyor. Pirelli kurulduğundan beri fabrika hiç durmadı. Ama kapasite de ciddi eksiklikler var. Çok zor bir dönem geçiyor.

- Şirketin hedefleri neler?

Her yıl 35 milyon euroluk teknoloji yatırımı yapıyoruz. Bu sayede de sürekli yenilikler gerçekleştiriyoruz. Pirelli Türkiye’de lüks segmentte lider marka. Amacımız dünyada da Pirelli’yi 2015 yılında bu alanda lider marka yapmak.

Şampiyonlar Fabrikası

- F1’in sponsorusunuz...

Formula 1’de bu yıl 3’üncü sezonumuz. Formula 1’de lastik teknolojisinin gelebileceği en üst nokta. Araçlar 350 kilometre saat hızla gidiyor, 130 derece ısıya kadar çıkıyor lastik ısıları. Ve 1 saniyede Formula 1 lastiği 50 kere dönüyor. Bu inanılmaz bir şey. Bu lastikler Türkiye’de üretiliyor. Bu bizim için gurur. Formula 1 sponsorluğunun markaya katkısı da büyük.

- Rakam verir misiniz?

Formula 1’deki varlığımızla birlikte 300 milyon euro ek marka değerimiz oldu. Bağımsız kuruluşların verilerine göre Pirelli’nin marka değeri de 2.3 milyar euro seviyesinde. 2 yılda 300 milyon euro katkı önemli. Formula 1’i dünyada 2 milyar kişi izliyor. Lastikler de bu yarışlarda konuşturuyor. Servis alanları, lastik değiştirmeler mücadele alanı. Lastikler fark yaratıyor. Formula 1’in tüm lastikleri İzmit’te üretiliyor. Bu yüzden bu fabrikaya ‘Şampiyonlar Fabrikası’ deniliyor

TOSCANA VE NAPA’YI SEVİYORUM

- İş dışında ne yaparsınız? Hobileriniz nelerdir?

Çok seyahat ediyorum iş nedeniyle. Dolayısıyla seyahatlerin arkasına bazen uzatma alıyorum, en keyifli olduğum zamanlar da bunlar oluyor. 13 yaşında oğlum var. Ailece tenis oynuyoruz. En son Kuzey Amerika’ya gittim. Napa ve Toscana iyi şarap güzel yemek için en sevdiğim adresler. Yeni tatlar keşfetmek hoşuma gidiyor.


Yeni yatırımlar yüzünden kapasite artmıyor

- Pirelli’nin üretim kapasitesi ne kadar?

Yılda 8 milyon lastik üretme kapasitesi var. Pirelli’nin dünyadaki en büyük lastik fabrikası. Son dönemde artış olmuyor kapasitede. Bunun nedenlerinden biri Pirelli farklı ülkelerdeki yeni yatırımları.

- Hangi ülkelerdeki yatırımlar etkiledi Türkiye’yi?

Rusya pazarına girdi Pirelli ve orada bir Rus ortakla birlikte 2 fabrika çalıştırılıyor. Rusya’da yüzde 25 pazar payına sahip oldu kısa sürede. Diğer önemli yatırım Romanya’da oldu. Devlet desteğiyle hayata geçti. Düşük işçilik maliyetleri var. Türkiye’ye göre çok düşük maliyetleri. Güney Amerika’da da yatırımlar var. Son dönemde de Kuzey Amerika’ya da daha çok lastik ihraç etmek için Arjantin ve Meksika’da da yeni yatırımlar yapıyor. Çin’de de yatırım var. Çin’de üretip dünyaya satmak, Çin’de üretip Çin’e satmak hepsi var. Şu anda Hindistan’da yok Pirelli. O pazarı inceliyor. Pirelli genelde yüksek segment araçları hedefliyor. Ancak bir yandan da Hindistan çok hızlı büyüyor. Orası için de doğru zaman, doğru ortak arayışları var. Güney Amerika’da da çok kuvvetli Pirelli.

Takvimi ve güzelleriyle ünlü marka!

- Ana işi lastik ama kendini en çok takvimleriyle konuşturuyor Pirelli...

Inter futbol kulübünün sponsorluğu da var. Pirelli, futbol sponsorluğuna da çok önem veriyor. Başka işler de var.

- Ne gibi?

PZero Moda isimli teksitil markası var. Moda ve kıyafetlerle ilgili önemli marka yarattılar. Çok prestijli bir butik açıldı.

- Pirelli takvimleri de kendini her yıl konuşturuyor.

Sosyal sorumluluk haline geldi artık. Pirelli fotoğrafçıyı seçiyor. Her yıl farklı biri. Bu yıl Afgan kızı fotoğrafıyla tanınan Steve Mccurry çekti. Sıfır çıplaklıkla çıktı takvim. Afgan kızı fotoğrafını çeken birinin nasıl bir Pirelli takvimi çıkaracağı merak konusuydu. Rio de Janerio’da yapıldı çekimler. Çok ünlü mankenler poz verdi. Rio’nun gecekonduları, zor yaşamı yansıdı fotoğraflara.

3 milyon adet lastiği satıldı

- Kış lastiklerinde ne kadarlık bir artış oldu?

Yılda 1.5 milyon kış lastiği satılırken, bu yıl bu rakam 3 milyonu aştı.

- Son dönemde kış lastikleri konusunda bilinç arttı. Nasıl satışlar?

Son dönemde kış lastikleri uygulamasıyla ilgili bilinçlendik. Yaz lastiğiniz ne kadar iyi olursa olsun lastik yaz kış farklı olmalı.

- Kar yağmasa da mı farklı olmalı lastikler?

Evet farklı olmalı. Hava 7 derecenin altına indiğinde lastiğin kimyasal özellikleri yetersiz kalabiliyor. Kar lastiği farklı. Onlar çivili lastikler... Aslında Türkiye’de hiçbir ortamda çok ihtiyaç yok bu kar lastiklerine.

Ama Türkye’de kış lastiklerine çok ihtiyaç var. 90 kilometre hızla giderken 0 derece sıcaklıkta bir yaz lastiği ile kış lastiği arasında 5 metrelik fark var fren anında. 120-130 kilometre hızla gittiğinizde bu rakam çok daha farklı olabiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.