Eğitimci Doğa Grubu ağır sanayici oluyor
.
Doğa Grup, 160 milyon dolarlık yatırımla ağır sanayiye girdi. Irak’ta kurulan demir-çelik fabrikası Ekim’de üretime başlıyor. Hedef sanayi, gayrimenkul ve madencilikte büyümek
Doğa Grubu’nu daha çok Doğa Kolejleri’yle biliyoruz. Doğa Kolejleri sayısı hızla büyüdü. 1979 yılında Kültür Dersaneleri’yle temeli atılan grubun bugün 80’den fazla okulu ve 20 şirketi var. Piyasa değeri 700 milyon dolar kadar, geçen yılki ciroları da 300 milyon doların üzerinde. Grubun kurucusu Fethi Şimşek’in önderliğinde farklı sektörlerde başlayan büyüme hamleleri de 2013’ün son aylarında ve 2014 yılında hayata geçecek. Bunlardan en önemlisi de grubun sanayi atağı.
Demir-çelik sektörüne girmeye 2011 yılında karar veren grup, Erbil’de dev bir yatırıma imza attı. Ekim ayında faaliyete geçecek F&F fabrikası 160 milyon dolar yatırımla kuruldu. Doğa Grubu’nun Ceo’su Yusuf Gökmen’le buluştuk. Gayrimenkulden, sanayi, madencilik, turizm ve sağlığa farklı sektörlerde atılım içinde olan Doğa Grubu’nu konuştuk.
Doğru işe doğru insan
Röportaja geçmeden önce Yusuf Gökmen’i tanıtalım. Yusuf Gökmen Sinop’un Mahmudtıtı köyünde çiftçi bir ailenin ilk çocuğu olarak doğar. Ortaokuldan sonra İnebolu’ya yatılı okula gider. Daha sonra da üniversite için İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne gelir. Okulu bitirir bitirmez muhasebecilik yapar, sonraları da müfettişlik sınavlarını kazanmasıyla farklı bankalarda kariyerini ilerletir. Son olarak 11 yıl otomotiv sektöründe yöneticilik yaptıktan sonra da 2 yıl önce Doğa Grubu’na geçer. Tam bir profesyonel. Zaten Doğa Grubu’nun başarısının altında yatan unsurlardan biri bu. Grubun kurucusu Fethi Şimşek ‘Doğru işe doğru insan’ mottosuyla hareket ediyor. İşi profesyonellere teslim ediyor.
- Doğa Grubu’nu daha çok Doğa Kolejleri’yle biliyoruz. Turizm, madencilik, sağlık, sanayi, bilişim yatırımları ve şirketler var. Kaç şirket oldu?
Yönetim Kurulu Başkanımız Fethi Şimşek’in girişimcilik ruhu tüm bu faaliyetlere girmemizi sağlıyor. Fethi Bey doğru sektörü yakaladığında, doğru insanı, insanları buluyor, yerinde, doğru bir zamanda ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor. Doğru iş, doğru insan, yüzde 100 yetki, yüzde 100 açıklık ilkesi. Güven ve yetkiyi alınca doğru insan zaten başarılı oluyor. Eğitimden gayrimenkule ağır sanayiye çok sektörde varız. Bazı sektörlerdeki projeler 2014-2015 yıllarında başlayacak.
- Sizin de başında olduğunuz demir-çelik yatırımı ile sanayiye giriyorsunuz. Ağır sanayici bir grup olacaksınız. Gayrimenkule de başladınız...
Demir çelik fabrikası hazır. Çelikhane Ekim ayı içinde başlıyor çalışmaya. Doğa Gayrimenkul tarafında hem yatırımcı, hem müteahhit hem de satış ve proje geliştirme yönü olan işimiz harekete geçti. 2014 yılında da gayrimenkul işleri başlayacak.
- Başka hangi sektörlerde ataklar olacak?
Madencilikte de mermer ve altın ile varız. Biz grup olarak bir işi belli bir büyüklüğe getirmeden paylaşma taraftarı değiliz. O yüzden çok detay vermek istemem. Antalya’da mermer madenlerimiz var.
Lokomotif olacak
- Demir-çelik yatırımınız bir süredir konuşuluyordu...
Demir çelik sektöründe 2011 yılında projeyi hazırladık. Bu yıl fabrika tamamlandı. Bugüne kadar Doğa Grubu ağır sanayiye girdi diye çıkmadık. İlk önce her şeyi hazırladık. Demir çelik yatırımı tamamlandı. Profesyonel yöneticimiz de işin başında.
- Doğa Grubu’nun büyüklüğü içinde eğitimin payı ne kadar?
Eğitim yüzde 100’dü, şimdi payı yüzde 30 hatta yüzde 30’un altında. Toplam ciro içindeki en büyük pay büyük ihtimalle demir çelikte olacak. Hedef sektörümüz demir çelikten sonra gayrimenkul. Projeler de hızla devam ediyor. Grubun lokomotifi ağır sanayi olacak.
- Neden Erbil?
Irak’ta olmamızın özel nedeni var. Oraya gidip 160 milyon dolarlık yatırımı yaptık. Orada arazi tahsis ediliyor. Elektrik ve doğalgazınızı kapınıza kadar getiriyorlar. 10 yıl müddetçe kurumlar vergisinden muafsınız. Demir çelikte elektrik çok önemli, Türkiye fiyatlarının birkaç kat altında Irak’taki elektrik fiyatları. Türkiye’de enerji maliyetleri çok yüksek.
Yılda 600 bin ton
- Irak ayrıca hurda bakımından da çok zengin ve uygun fiyatlı. Her yerde de inşaat var.
İnşaat demiri üretildiğinde en önemli şey hurdadır. Hurda fiyatları da Türkiye’de 350 dolarlarda, orada 150 dolarlarda. Hurdanın ihracatı yasak. Irak’ın üretim kapasitesi 3.5 milyon tondayken, tüketim kapasitesi, üretim potansiyeli ise bizden önce 350 bin tondu. Şu an itibariyle ilk devreye girecek büyük oyuncu biziz. Bizim dışımızda iki büyük oyuncu daha oraya gidecek. Bu avantajlar 5 yıl daha devam edecek, biz yatırımımız bu dönemde amorti edeceğiz.
- Irak’taki birçok projede artık sizin üretimleriniz kullanılacak diyebilir miyiz?
Doğru. Irak yönetimi 2016 yılına kadar altyapı ve konut projelerine 200 milyar dolar ayırdı. Ülkelerinde 500 köprü, 7 bin kilometre yol yapılacak. Mevcut olanların da yüzde 30’u yenilenecek. 10 yıl içinde Irak’taki konut ihtiyacı 4 milyon seviyesine gelecek.
- Fabrikanın kapasitesi ne kadar?
Yılda 600 bin ton. Demir ve demir alaşımlarının geri dönüşümünü sağlayan bir üretim tesisi. Son teknolojiyi kullanan bir tesis. Aynı zamanda da bölgenin en büyük tesisi.
Urfa’da dört koldan yatırım başlıyor
- Türkiye’de hangi yatırımlar olacak?
Urfa’da Fethi Bey’in memleketinde 4 noktada faaliyete geçiyoruz. Urfa taşı çıkarıyoruz, Urfa’da Çırçır fabrikamız faaliyete geçiyor. Diğer 2 yatırım için konuşmak için henüz erken. Antalya’da mermer ocağı işletiyoruz. O iş de büyüyor. Ve yakın zamanda gayrimenkul sektöründe projeler olacak.
- Kolej sayısı kaç oldu?
82 oldu. Eğitimde de büyüme devam edecek.
- Türkiye’nin gündemi gergin. Bunun ekonomiye yansımaları da var. Barış Süreci’nde de sorunlar yaşanıyor. Bunlar sizleri nasıl etkiliyor?
Biz 5 yıllık süreçler içinde bakıyoruz. Şirketin geleceğini planlarken iyimser ve kötümser senaryolar yapıyoruz. Hükümetin 2023 hedefleri önemli. Biz de hükümetin hedefini kesinlikle destekliyoruz. Kısa vadeli değil uzun vadeli planlar yapılmalı. Biz de uzun vadeli bakıyoruz ve umutluyuz.
Doğu illerine gider gibi gidiyorum Erbil’e
- Kuzey Irak’ta iş yapmaya başlarda birçok şirket çekiniyordu, sonraları ise durum tamamen farklı oldu. En kolay iş yapılan yerlerden biri Türk iş dünyası için ve Irak’a ihracatta da rekor kırdık. Doğa Grubu da devam edecek mi bölgedeki yatırımlarına?
Ben de oraya ilk gittiğimde endişe hissettim. İlk gittiğim gün ile bugün arasında büyük fark var. Artık Türkiye’de bir Doğu iline gider gibi gidiyorum. O rahatlıkla gidiyorum. Dohuk, Erbil’e gidiyoruz, hiç sıkıntı yaşamıyoruz. Türkiye’de gibi rahatız. Süleymaniye, Erbil ve Dohuk’ta güvenlik konusunda bir sorun da yaşamadık. Sürekli kendini yenileyen bir yer. Büyüyen, gelişen bir şehir. Yatırımlara devam edeceğiz orada. Erbil’de Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz. Kuzey Irak’ın en büyük yatırımlarından biri. Türkiye’den biri olarak gelip gördüğünde bizle gurur duyacak.
- Kaç kişi çalışacak? Erbil’de iş yapanlar nitelikli eleman konusunda büyük sorun yaşıyor. ..
600 kişi çalışacak. Beyin takımı Türkiye’den. İşçi sıkıntısı var doğru. Türkiye’den işçiler alıyoruz. 160 milyon dolarlık yatırımın içinde, makinelerin yüzde 95’i de Türkiye’den ihracatla oldu. Oraya yatırım yaptık ama biraz pahalı da olsa tüm alımları Türkiye’den yaptık. Elektrikle ilgili her şey Türkiye’de yapıldı. İtalya ve Çin’den bazı alımlar yaptık ama dediğim gibi yüzde 95’i Türkiye’den. Hurda dışındaki tüm malzemeleri Türkiye’den alıyoruz. Türkiye açısından en az Irak’a yılda 50 milyon dolarlık ihracat demektir bu da.
- Başka yatırımlar olacak mı Erbil ve civarında?
Sağlık ve eğitim konusunda yatırıma ihtiyaç var. Bize ‘buraya kolej ve üniversite kurun’ diyorlar. Biz henüz çalışma yapıyoruz. Şu an Irak toplam yatırımlarımız içinde yüzde 40’lık büyüklük arz ediyor. Yatırımın daha fazla Türkiye tarafı ağırlık basıyor.
BENCE MUTLULUK EVDEKİ HUZURDA
- İş stresini nasıl atarsınız?
Stresli biri değilim. İş stresini çalışarak atıyorsunuz, çünkü iş sonuçlanınca ve netleşince stres bitiyor. Ben işte kafamı netleştirip, evime asla iş sokmam. Eşime ve iki çocuğuma kaliteli zaman ayırmaya çalışıyoruz. Kızım üniversite son sınıfta, oğlum lisede okuyor. 23 yıldır evliyim. Mutluluk evdeki huzurda.
İşkolik insanlar eğer evlerinde mutlu değillerse başarılı olamazlar. İşi eve taşımak istemiyorum ama bazen de işler çok yoğun olabiliyor. İşte başarılı oldukça da huzur bulan ve bu huzuru eve taşıyan bir yanım var. Çocuklarla pazar günleri uzun kahvaltı yapmak en mutlu olduğum anlar sanırım. Hatta bazen ben hazırlarım kahvaltıyı. Benim melemen yapmamı ister çocuklar. Tatilleri hep birlikte yaparız.