Şampiy10
Magazin
Gündem

Devriye gezen bekçi dönemi geride kaldı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Securitas dünyanın en önde gelen güvenlik şirketlerinden biri. 2006’da Türkiye’ye geldi. 45 ülkede 280 binin üzerinde çalışanı olan Securitas’ın Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu. Securitas Türkiye’de de pazar lideri. Kösereisoğlu, ODTÜ İşletme mezunu. Babasının denizcilik şirketi varmış, o da öğrencilik döneminde gemilerde çalışmış. Armatör olabilirmiş ama kendi işini kurmuş. Teknolojiye olan ilgisi güvenlik için kullanılan cihazlara olan merakı sonucunda güvenlik hizmetleri veren bir şirket kurmuş. 2006’da dünya devi Securitas’ı Türkiye’ye gelmeye ikna eden Kösereisoğlu’ya sohbet ettik.

- 20 yıllık bir geçmişi var deneyiminizin. Nereden nereye geldiniz?

Şirketi kurduğumda 10 kişilik bir ekiptik. Ankara’da kurdum hâlâ da genel merkezimiz orada. Başlarda elektronik güvenlik malzemeleri satıyorduk. İşin teknolojisi beni çekti. Şirketimin hemen yanında Renault Mais vardı. İlk, onların bekçi işini değiştirmekle başladık. Sonrası hızla geldi.

İşimizin %70’i kırsalda

- Şu anda kaç kişi çalışıyor Securitas Türkiye’de?

9 bin kişi çalışıyor. Türkiye’de 76 ildeyiz. Uzmanlığımız tesisleri korumak. Ev, konut işinde yok denecek kadar azız. Barajlar, havalimanları, denizlimanları, AVM’ler, fabrikalar, yeme-içme mekanları. Havalimanları, rüzgar santralleri, madencilik, barajlar... İşimizin yüzde 70’i kırsalda. Müşterilerimizin yüzde 60’ı uluslararası şirketler.

- İnsan faktörü ne kadar önemli?

Hâlâ çok kritik. Ama insanın niteliği farklı. Mahalledeki bekçi değil artık tesisleri koruyan. Teknoloji kullanan, rapor yazan, iletişim teknolojilerini kullanan güvenlikçilerden söz ediyoruz. Devriye yapan güvenlikçi dönemi de bitti. İzleme yazılımları var artık.

Olimpiyat uzmanlık ister

- Türkiye 2020 Olimpiyatları için uğraşıyor. Malum Olimpiyat heyeti güvenlik konusunda da çok hassas. Türkiye neler yapmalı Olimpiyatlar için?

Güvenlik sektörü istihdamında Avrupa’da İngiltere’den sonra en yüksek istihdam Türkiye’de. Ama bu Olimpiyatlar için yetmez. İşin yapısı da çok farklı. Hem tesisi hem izleyicileri hem de sporcuları koruyacaksınız. Teknik donanımınız en üst seviyede olmalı. Birçok noktaya farklı cihazlar koymak gerekiyor. Bunları izleyecek, kumanda edecek eğitimli personele ihtiyaç var. Türkiye’nin Olimpiyatlar şansı var, umarım zamanında bu konuda da gerekli yatırımlar yapılır ve önlemler alınır. Şimdiden hazırlanmak şart.

Mağaza fareleri uzmanlık alanımızda

- Sektörlere göre en çok ne hırsızlıkları oluyor?

Endüstriyel tesisler, şantiyelerden çok hırsızlık oluyor. Hurda hırsızlığı çok. Teller çalınıyor, bakır çalınıyor, şantiyeler soyuluyor. Elektrik kablo hırsızlığı yaygın. Lüks mağazalarda da mağaza fareleri var. Onları anlamak zor, tanımak zor. Güvenlik alt uzmanlıklar gerektiriyor. Ürün korumalarımız var. İtfaiye ekiplerimiz var.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Haliç bölgesinin dönüşümüne talip
  2. Haliçport için ‘Helal olsun’ diyecekler
  3. Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor
  4. Mobilyada 45 ülkeye ‘Derin’ imzasını attı
  5. İspanya’da vernik üretip Avrupa’yı cilalayacak
  6. Şahenk’in yatırımları bizim değerimizi artırdı
  7. Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor
  8. Çelebi ‘servis’ini Suudi Arabistan’a taşıyacak
  9. Çeşme turizmine ‘Arapsaçı’ dopingi
  10. Çağdaş sanat piyasamız Cezanne tablosu etmiyor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.