Demircan: Seçimde hedefimiz yüzde 50
Ahmet Misbah Demircan üçüncü dönemde yapmayı planladıklarını anlattı
Ak Partili Demircan, yarışı bu kez de kazanırsa, Beyoğlu’nda üst üste 3 kez seçilen ilk belediye başkanı olacak. Tarlabaşı, Okmeydanı ve Karaköy’ün değişimi için bir dönem daha görev istediğini belirten Demircan, ‘2011’de yüzde 50 oy aldı partimiz, yine hedefimiz bu’ dedi.
Ahmet Misbah Demircan, 2 dönemdir Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapıyor. Bu seçimde de Ak Parti’nin Beyoğlu adayı. Eğer seçilirse Beyoğlu’nda üst üste 3 kez seçilen ilk belediye başkanı olacak. Demircan hem Gezi sürecinde hem de son dönemde yaşanan olaylarda ön plana çıkmadı. Sakin ve sessiz kaldı. Bizim sohbetimiz sırasında da ‘Herkes huzur istiyor’ vurgusunu yaptı. Demircan Kasımpaşa doğumlu, aslen de Rizeli. 2001 yılında siyasete girdi. Tarlabaşı, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm projeleri ve Karaköy’ün değişimi için bir dönem daha Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapmak istediğini söyleyen Demircan, bu seçimlerde partisinin oyunun Beyoğlu’nda yüzde 50’yi bulacağını düşünüyor.
- Bu yerel seçimler genel seçim atmosferinde geçiyor. Siz Beyoğlu’nda 3’üncü dönem başkanlığa adaysınız. Diğer seçimlere göre nasıl geçiyor çalışmalarınız?
Çok büyük bir heyecan var. Doğru, bu seçimin atmosferi genel seçim havasına döndü. Ben 10 yıldır Beyoğlu’nda belediye başkanıyım. Her yerini ezbere biliyorum. Biz parti olarak da takım oyuncusuyuz. Liderimiz var, Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Yaptığımız her işte Büyükşehir Belediyesi’nin ve hükümetimizin desteğiyle fark yaratıyoruz. Zaten siyaset münferit değildir. Eğer bir siyasetçi çok ben diyorsa, çok kendinden bahsediyorsa partisi ve kendisine güç verenleri göz ardı ediyorsa orada da ayrı bir sıkıntı vardır. Bu atmosfer bizim için pozitif.
- Önceki seçimlere göre daha mı pozitif? Yaşanan en gergin seçim ortamı olduğunu düşünüyorum. Liderlerin söylemi de çok sert. Bunlar sizi etkilemiyor mu?
Son dönemde vatandaş ile Ak Parti’nin arasına girmeye çalışan mekanizmalar var. Bu da gerginlik yaratıyor. Ama insanlar bunun farkında. Ak Parti seçmeni liderini daha çok dinliyor, mesajları günlük alıyor. Ve gündeminde bunları daha yoğun değerlendiriyor.
- Çok sayıda iddia ortaya atıldı. Yolsuzluk iddiaları gündeme geldi. Ses kayıtları dolaşıyor. Seçmenleriniz size bunları sormuyor mu?
Seçmen bu çekişmeyi liderinin yanında okuyor. Ve kendisini daha çok liderine yakın hissediyor.
- Makro projeleriniz var. Okmeydanı projesi hem Beyoğlu hem de İstanbul için önemli bir değişim - dönüşüm projesi. Rakiplerinizin tümü, ‘Bu proje olmaz’ diyor. Şimdi sahada durum nasıl?
Vatandaşlarımızın bize güveni tam. Bu konu spesifik bir konu. Ben 10 yıldır başkanlık yapıyorum. 10 yıldır vatandaşın arasındayım. Vatandaşlar günlük şikayetlerini sıralarlar size. Siz bir doktor edasıyla çözüm üretirsiniz. Bizim ürettiğimiz çözüm onların gündelik hayatlarındaki sorunlarının çözümüdür. Zira burada ben birebir vatandaşımızla görüştüm. Herkesin ikna olduğunu görüyorum. Objektif bir şekilde meseleye yaklaşan herkes tatmin oluyor. Öncülük yaptık. Okmeydanı Projesi çok özel bir proje.
- Okmeydanı’nda kaç kişinin hayatı değişecek?
14 bin farklı malik var. 74 bin kişi yaşıyor. Zaten oradaki insanlar düzgün bir hayat istiyor. Depreme dayanıklı ev istiyor. Ekmeklerini orada kazanmak istiyor. İyi eğitim almak istiyor. Beyoğlu’nda 45 okulumuz var toplam. 250 bin nüfus var. 74 bin nüfusun yaşadığı Okmeydanı’nda 2 okul var. Park, bahçe, otopark, kültür merkezleri yok. Biz birkaç tane Semt Konağı yaptık. 10 yıl içinde yer olmadığından 3 tane yapabildik. Onlar nefes oldu. Bölgeye en az 20 okul gerekir. Oradaki insanlar daha uzağa okula gidiyor. Bu trafik demek. Hayat şartlarından herkes şikayetçi orada yeni bir dünya kurmak şart. Diğer adaylar yoğun olarak Beyoğlu’nu yaşamış olsalardı daha iyi anlarlardı.
- CHP’nin adayı Aylin Kotil seçim bürolarına saldırı yapıldığını söyleyerek şikayetçi oldu. Seçim ortamının gerginliğini göstermiyor mu bu olaylar?
Demokratik bir seçim ortamı var. Herkesin seçim bürosuna saldırı oluyor. Bizim de 8 büromuza saldırı oldu. Kapattığımız seçim büroları oldu. Biz çıkıp bunu söylemedik.
- Neden?
Her seçim döneminde oluyor bunlar.
- Bu seçimlerdeki oy beklentiniz nedir?
2011’de yüzde 50 oy aldı partimiz. Yine hedefimiz bu.
‘Hiç kimse Beyoğlu’nda gösteri olsun istemiyor’
- Beyoğlu protestoların merkezi. Bu nasıl etkiliyor?
Çok etkiliyor. Hiç kimse burada gösteri olsun istemiyor. Esnafı dolaşın kimse eylem istemiyor. Alışık olduğumuz eylem türü şudur: Galatasaray Meydanı’nda toplanılır. Orada konuşulur. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yapılır dağılır. Bunlar hep izinli oluyor. Ama bir de izinsiz olanlar var. İzinsiz toplanılıyor. Polisin dağılın talimatına uymayan tavırlar bize zarar veriyor. Burada yaşayan insanlar için huzur ortamı karlı. Huzurdan kar var. Kim huzurun, barışın yanında politika izliyorsa onu benimsiyor. İnsanlar ‘Taksim’de birileri toplandı, polisin uyarılarına uymadılar ve huzursuzluk çıkardılar’ diye bakıyor. Bunu kim topladıysa onlara tavırları var.
- Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesinden sonra büyük bir gerginlik oldu. Ardından Burak Can öldürüldü. Tüm bunlar sizin seçmenlerinizi hiç etkilemedi mi?
Bu 2 çocuk vefat etti. Bu inanılmaz üzücü bir durum. Biz kimse ölsün istemiyoruz. Okmeydanı da huzur istiyor. Ben Okmeydanı daha iyi olsun çabası içindeyim. Okmeydanı’nda daha iyi bir yaşam kuracağız. Okmeydanı’nda 1 milyon 650 bin metrekare alanda, 350 bin metrekareye bina oturacak. Gerisi yeşil alanlar, parklar. Biz bu işe seçimden sonra başlayacağız. İnsanlar seçilmiş bir belediye başkanıyla kendilerini daha güvende hissediyorlar. 14 bin malikin, 11 biniyle görüşmüşüm. Bizim burada tüm kararlarımız şeffaf oldu. Büyük bir katılımcılık örneği gösterdiler.”
‘Karaköy’ün değeri 10 yılda 40 kat arttı’
- Tarlabaşı projesiyle turizmi hareketlendirmeyi hedefliyorsunuz. Karaköy’de de değişim var. 5 yılda bu projeler bitecek mi?
Biz sorunları gördük, reçeteler hazırladık. Yeşil alan yok, sosyal çevre yok. Yeni bir hayata ihtiyaç vardı. Yeni bir restorasyona ihtiyaç vardı Tarlabaşı’nda da. Binaları olduğu yerde yeniliyorsanız bu restorasyondur. Bugün insanların temel şikayetleri şu. Yeşil alan istiyorlar, okul, ailelerle gezilecek yerler, otopark, kreş istiyorlar. Biz bu sorunları görüp çözüm ürettik. Tarlabaşı projesi şudur, Okmeydanı projesi şudur diye anlatıyorum o yüzden. Karaköy’de parsel bazında bina restorasyon yapılacak. Daha çok yenileme demek daha doğru olur.
- Ne kadar değeri arttı Karaköy’ün? Emlak fiyatlarında ne kadar artış yaşandı?
40 kat değeri arttı 10 yıl içinde Karaköy’ün. Şehrin rotası olmalı. Beyoğlu’nun vizyonu kültür endüstrileridir. Eğitim, sanat kurumları, tasarımcılar, web tasarımı turizm, otel, restoran, sinema, tiyatrodur. Biz imalat sektöründen uzakta hizmet sektörüne yakın gelişmeliyiz. Bu hedef için bir yandan yatırımcıyı teşvik edip onların yatırım yapmasını sağlayan çalışmalar içinde olduk. Beyoğlu bu istikamette gelişiyor. Sahaf festivali, moda festivali, Yeşilçam Ödülü, Altın Eller Ödülü... Beyoğlu’nda 6 bin yataktan 40 bin yatağa geldik. Beyoğlu’nda onlarca sanat galerisi vardı, şimdi yüzü geçti. Modacı hiç yokken modacılarla doldu. İşsiz gençler burada iş bulmaya başladı. Son 10 yılda nüfus da artmadı. Ne giden var ne gelen bir yandan da. Gençler için kamplar düzenledik, yüzme kursları gibi, pasaport gezileri gibi faaliyetler düzenledik. Annelere yönelik 12 Semt Konağı’nda 9 bin kursiyere eğitim verdik. 6 bin binayı renove ederek mesafe aldık. Karaköy’ü ihya etmek, Bankalar Caddesi’ni dönüştürmek artık çok daha kolay. Hasköy’den Sütlüce’ye kadar gelişimi sağlamak kolay bizim için. Haritamız belli. Okmeydanı ise çok ciddi bir şehir planlaması.
BEYOĞLU’NDA DÖNÜŞÜM
Üçüncü dönemde bu projeler tamamlanacak
Beyoğlu’nun iki dönemdir başkanlığını yapan Ahmet Misbah Demircan, üçüncü dönem için hazırladığı projeleri açıkladı:
75 bin kişinin yaşadığı Okmeydanı’ında bürokratik işlemlerin çoğu tamamlandı. Yüzde 95 oranında projeye destek sağlanırken, tüm hak sahipleri dairesine daire, dükkanına karşılık dükkan alacak. Üstüne para ödemesi olmayacak. Proje tamamlandığında ise 6 okul, bir üniversite, yeşil alanlar, sosyal alanlar, 80 bin araçlık otoparklarla modern bir yaşam alanı oluşacak. Okmeydanı sakinlerinin dönüşüm kararı vermesinin ardından çalışmalar başlayacak.
Beyoğlu’na yeni bir İstiklal
İstanbul’un çekim merkezinde yer alan ancak insanların girmeye korktuğu Tarlabaşı, dönüşümün merkezlerinden biri olacak. 278 binada gerçekleştirilen dönüşüm, tüm Tarlabaşı’nı etkileyecek. 20 bin metrekarelik alanda başlatılan proje “Dünya Şehircilik Çevreleri” tarafından ödüle layık görüldü. Beyoğlu Belediyesi’nin hedefi ise İstaklal Caddesi’ien hemen yanına yeni bir İstiklal kurmak.
Örnektepe’de mahalle ortamı
Beyoğlu’nun Haliç’e bakan yüzü Örnektepe Mahallesi’nde 28 bin metrekare üzerinde, 300 bağımsız bölüm üzerinde kentsel dönüşüm yapılacak. Dönüşüm olurken, mahalle kültürü aynen korunacak. Bakkalı, fırını, camisi, semt konağı, sosyal imkanları ve yeşil alanları aynen korunacak. Türkiye’de ilk defa, topraktan elde edilen ısıyla, binaların enerji tasarrufu yapması sağlanacak.
Kasımpaşa’ya dev otopark
Kasımpaşa’daki kentsel dönü Piyalepaşa Bulvarı, Fişekhane Deresi Caddesi, Tahtakadı Sokağı ile Bahariye Caddesi’nin bir kısmını kapsayan yaklaşık 55 bin metrekarelik alanda uygulanacak. Projede yer alacak 2 bin 500 araçlık otopark ile semtin en önemli sorunlarından birinin de çözülmesi planlanıyor.
Sütlüce’ye spor kompleksi
Haliç sahiline yapılacak olan Sütlüce Spor Kompkleksi’nde bir futbol sahası, 8 bin kişilik tribün, 12 spor kulübünü barındırabilecek sosyal tesis, bir futbol antrenman sahası, bir tenis kortu, bir basketbol sahası ve kafeterya yer alacak.
Evlendirme sarayı ve kültür merkezi
BEYOĞLU Evlenderme Sarayı ve Kültür Merkezi’nde 560 kişilik 2 salon, 3 sanatçı odası, 2 kulis ve 300 kişilik nikah salonu bulunacak. Merkez 5 bin 500 metrekarelik alana yapılacak.
Engelliler için aile ortamı
20 yatak kapasiteli merkez, Beyoğlu’nda yaşayan omurilik felçlilere hizmet edecek. Evlerinden servislerle alınıp götürülecek olan vatandaşlar merkezlerde aile ve çocuklarıyla birlikte kalabilecek.
Mevlevihane yeniden doğacak
Harabe halinde olan tarihi Kasımpaşa Mevlevihanesi aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 6 bin metrekare olan komplekste semt konağı, kütüphane ve anaokulu hizmetleri verilecek.