Hangi yaşta hangi bakım?
.
Vatan Haber
Kırışıklıkların oluşmasını geciktirmek için yapılabilecek uygulamalar kısa sürede ve acısız olmasıyla da tercih sebebi...
Tıpta son yıllarda dev gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizde de insan ömrü uzadı, eskiden 40’lı yaşlarda emeklilik normal olurken şimdi 40’lı yaşlar verimliliğin altın çağı olarak görülüyor. İnsanlar da artık iki nesil öncesine göre 10 yıl daha genç. Yani 50’li yaşlarımızda 40, 40’lı yaşlarımızda 30 gibi görünüyoruz ve sağlık olarak da öyleyiz!
Tüm dünyada refah artışı bu sağlık ve gençliğe yol verse de medikal estetik bakımların, dermo kozmetiklerin yeri tartışılmaz. Peki bu durumda hangi yaşta hangi bakımı yaptırmak gerek?
20’li yaşların mottosu Koruma ve temizlik
20’li yaşlarda yapılacak en önemli şey cildi güneşten korumaktır. Ayrıca dengeli beslenme, uyku, cildin uygun ürünlerle temizliği ve nemlendirilmesi yeterlidir. Kışın en az 15 SPF, yazın 30 SPF ve üzeri ultraviyole bloke eden ürünlerin kullanılması önemli. Nemlendirici ise cildin sebum dengesini ayarlayan ve antioksidan özellikler içermesi gerekli. Kırklı yaşlarda kullanılacak bir ürün 20’li yaşlarda kullanılırsa cilt daha erken yıpranabilir.
Bu yaşlarda cildin ihtiyacına göre cilt bakımı, 25 yaş ve sonrasında akne izleri ve canlandırma için peeling yeterlidir. Ayrıca yapılan fazla mimikler kırışığa yol açabileceği için koruyucu botoks yapılabilir.
Otuzlu yaşlar
30-40 yaş arasında kollagen ve elastin yapısında bozulmalar başlar. Buna bağlı çizgiler, güneş lekeleri, ciltte matlaşma görülebilir. Kaş uçları da bu yaşlarda düşmeye başlar. Nem ve ince çizgileri önlemek için hafif glikolik asit ve retinol içerikli ürünlere başlanabilir, C ve E vitaminli ürünler kullanılabilir.
Kırklı yaşlar
Kırklı yaşlarda zamanın acımasız etkileri ortaya çıkar. Hiçbir şey yapmadığınızda çizgiler derinleşecek, nem azalacak, hormonlara bağlı lekeler, donuk, mat görünüm artacaktır. Gülme çizgileri ve ağız kenarındaki üzgünlük çizgileri derinleşir. İşte botoks ve dolgu maddeleri bir anlamda yer çekimine karşı savaşır.
Yapılabilecekler
Işık uyarımlı ve özel ihtiyaca göre cilt bakımları.
Alın, çatık, kaz ayakları ve için botoks.
Yağ dokusu kayıpları için gülme çizgilerine dudak kenarındaki HLA dolgu.
Ellili yaşlar ve sonrası...
50 yaş ve sonrasındaki en belirgin sorun yüzdeki yağ dokusunun erimesi sonucu dolgunluğun kaybı, sarkmalar, çukurlaşmalar ve çizgilerin belirginleşmesidir.
50 ve 80’li yaşlar
Yaşlı görünüme sebep olan yağ dokusu kayıpları için HLA dolgu.
Alındaki enine kırışıklıklar, kaz ayakları ve düşen kaş uçları için botoks.
Cilt tonunun eşitsizliği için peeling.
Ciltte tazelik, canlılık, yumuşaklık, nemlenme kapasitesini artırmak, HLA uyarmak için PRP, gençlik aşısı, mezolift.
Boyun kırışıklıkları için örümcek ağı
Estetik uygulamalar yüzün altın oranına göre hesaplanıp yapılmalı...
Bu tedaviler seçilerek, ve zamana yayılarak uygulanır. Böylece gözün çok daha hoş algıladığı dinlenmiş bir ifade oluşur. Güzel yüz dediğimiz kavram altın orandan oluşur. Bu uygulamalar yapılırken mutlaka altın orana dikkat edilmeli. Tüm bu tedaviler öğlen ara tatilinde yapılabilecek kadar kısa ve acısız. Botoksun etkisi ilk 3-4 gün içinde yavaş yavaş görülür. 4-6 ay sonrasında ise tekrar yapılmalıdır ki kırışık derinleşmesin. Dolgular yapılacak bölge, yüzdeki dokunun boşalma miktarı, yaş gibi kriterlere bağlı olarak 4-18 ay kalır. Dolgunun etkisi hemen görebilirsiniz.
PRP, gençlik aşısı ve mezolift cildin durumu ve yaşa göre yılda 1-4 kez uygulanabilir. Etkisini görmek için cildin yaklaşık 1 haftaya ihtiyacı vardır.
Peelingler de cilt, yaş gibi kriterlere bağlı olarak yılda 1-6 kez yapılabilir. Bazı tip peelinglerde uygulamadan sonra güneş görülmemesi gerekir.