Yves’siz bir Saint Laurent iyi mi oldu?
.
Fransa’nın efsane moda evi Yves Saint Laurent, kreatif direktör olarak işe aldığı Hedi Slimane (46) ile yenilendi. Hem de ne yenilenme? Moda dünyası böylesi bir çıkışa şaşırdı. Onun böylesine uçuk halleri büyük sürpriz olarak karşılandı. Kimi moda otoritelerince yerden yere vurulan “Los Angeles grunge” ve “Brit Punk” koleksiyonlar artık kabul görmeye başladı. Tıpkı Givenchy’nin kreatif direktörü Ricardo Tisci gibi, Hedi Slimane da Yves Saint Laurent’i adam edeceğe benziyor. Slimane ilk önce büyük bir reform yaparak Yves başlığını tarihe gömdü. Bu durum otoriterleri şaşkınlığa uğrattı. İlk büyük tepki, Amerikan Vogue editörü Anna Wintour’dan geldi.
Wintour, Hedi Slimane’nın markadaki Yves’in kullanılmaması konusundaki kararıyla ilgili olarak, Saint Laurent için hazırladığı ilk koleksiyonda, front row’daki sandalyesini boş bırakarak tavrını gösterdi. Koleksiyonun beklenenden çok daha büyük alkış almasından sonra oda buna tepkisiz kalmayarak, sonraki koleksiyonları beğenmiş olacak ki, defilelerde daima yerini aldı. Boş koltuk uzun süre öksüz kalmadı. Slimane, Paris’teki stüdyosunu, zevksiz Fransız sokak giyiminden uzak kalmak adına Los Angeles’a taşıyarak, fotoğrafçılık mesleğini de sergilemekte. Hem Saint Laurent web sitesinde ve hem de Saint Laurent’in reklam kampanyalarında Slimane’ın fotoğrafladığı kareler kullanılmakta. Bu durum moda dünyası için sürpriz değil. Daha önce Karl Lagerfeld de hazırlanan stüdyo ve mankenleri, sadece bir tuşa basarak koleksiyonunu görüntülemiş ve büyük sükse yapmıştı.
Aynı zamanda çeşitli rock gruplarıyla da arkadaş olan Slimane, onları desteklemek adına, müziklerini defilelerde ve Saint Laurent web sitesindeki slideshow’larda kullanıyor. 2014-15’teki rock ve grunge temalı koleksiyon, yerini glam rock’a bırakmış durumda. Son 2015/16 Kış koleksiyonuna muhteşem. Tabii erkek botları hariç. Bir erkeğe 15 pont ayakkabı giydiremezsiniz. En azından Türkiye’de bu pek de mümkün olmaz. Koleksiyon parçaları uzaktan ucuz, hatta ikinci el gibi görünse de, yakından incelediğinizde veya dokunduğunuzda detaylardaki zarifliği, kalitedeki titizliği görmeniz mümkün. Über-süper skinny jean’ler ve kaşmir kumaşlardan dikilmiş enfes uzun ceketler aklımda kalanlar… Moda evleri müşteriler için tasarım yapar, kritize eden otoriteler için değil… Anlaşılan Hedi Slimane’nin tarzı biraz moda otoriteleri için ağır geldi.
Empire dizisinden “Money for Nothing”