Reyting yükselten “sızmalar”
.
Şu günlerin en başarılı televizyon şovu Game Of Thrones, sadece dünyada değil bizde de ortalığı kasıp kavuruyor. Neredeyse bir yıla yakındır ekranlara 5. sezonu ile dönmesini beklediğimiz serinin, uzun zamandır tanıtımları ile tabiri caizse ağzımız sulanıyordu. Nihayet büyük sansasyonlar ile büyük buluşmayı gerçekleştirdik. Madonna’nın başına gelen bu dizinin de başına geldi. Madonna’nın albümü çıkmadan stüdyodan çalınan birkaç şarkısı internet ortanımı sallamıştı. Gerçi Madonna gibi bir güç bunu kendine bir başarı olarak çevirmeyi başardı. Albüm çıkmadan uzun uzun her yerde bu konu konuşuldu.
Şimdi de Game Of Thrones için aynı şey konuşuluyor. 5. sezon prömiyerini yapıyor derken, 12 Nisan sabahı hem dizinin hayranlarını, hem de HBO yetkililerini şok edecek bir gelişme yaşandı. Yeni sezonun ilk 4 bölümü internetin malum ortamlarına sızdı...
Tüm bu olanlar, Game of Thrones’u ne kadar etkiledi dersiniz? Pek de etkilemiş görünmüyor. Efsane dizinin 5. sezon prömiyeri, şimdiye kadarki en yüksek izleyici oranına sahip oldu. Her şeye rağmen, 8 milyonluk izlenme oranıyla dizi tarihindeki en yüksek reytingi elde eti. Ne diyoruz? “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” lafı bu sızıntı için geçerli olabilir... Game Of Thrones dizisinin yapımcılığını yapan, aynı zamanda yayın haklarını elinde bulunduran HBO kanalı, sızdırılmasının ardından uyarıda bulundu ve telif hakkını ihlal etmeye devam edecek ABD’li kullanıcıların, internet hizmetinin bloke edileceği belirtildi. ABD’li TV kanalı grubu HBO, geçtiğimiz hafta torrent olarak sızdırılmasının ardından korsana karşı harekete geçti. İnternette yasadışı veri trafiğini denetleyen iş ortağı IP-Echelon aracılığıyla mesaj yayımlayan HBO, sızıntıdan sorumlu IP adreslerinin tespiti için internet hizmet sağlayıcılarına (ISP) talimat verildiğini belirtti.
Dizi de aynı anda 8 ülkede birden çekildi ve bu bir ilk. Hırvatistan, İspanya, Kuzey İrlanda gibi ülkelerde özel ortamlar yaratıldı. Dubrovnik’in lojistik sorunlarından biri çok dar, küçük, eski bir şehir olması. Büyük araçlar şehre girmekte zorlandı. Aynı anda farklı ülkelerde çekim yapıldığından makyaj ve kıyafetlerin birbirini tutması için büyük uğraşlar verildi. Bir nevi bir başka sanatçının işini devralmak bir o kadar da zor.
Yapımcılar ve başrol oyuncuları ülkeler arasında özel uçaklarla seyahat etti. Alcazar dorne’nin su bahçelerinde yapılan çekimler ise zorlu geçti. Çünkü günde binlerce ziyaretçi tarihi mekana akın ediyordu ve çekim onların önünde yapıldı. Binlerce kişiden fazla figüran rol alıyor. Tüm dünyada 86 binden fazla fanatik, bu macerada figüran olabilmek için başvuruda bulunmuş. Tabii bu da bir rekor.
Bir arkadaşım şunu söyledi: “Aylardır, hatta neredeyse bir yıldır beklediğim dizi, 45 dakika ile geri döndü. Türk dizileri ise neredeyse iki buçuk saat ile dünya rekoru kırıyor. Onlar sezonu 12 bölümle bitiriyor. Bizimkilerin sayısını artık takip bile edemiyorsun. Bıraktığın diziye iki üç bölümden sonra bile hiç ara vermemişsin gibi devam edebiliyorsun. Bence Türk dizileri rekora koşuyor.” Ne dersiniz? Pek haksız sayılmaz gibi…