Moda ve müzik ikilisinin paslaşmaları Bölüm 2
.
Kurt Cobain, müzikleri, giyim tarzı bu kadar klonlaşınca, zaten depresif ve bağımlı olmasından ötürü bir süre sonra Courtney Love’dan doğan bebeğinin büyümesini bile beklemeden intihar etti. O bir rock star olarak bu dünyada daha fazla kalmak istemedi. Müzikleri dışında bize kalan tek mirası grunge kültürü oldu. İngiliz sert punk stilinden sıkılan moda tasarımcıları, grunge’ı çeşitli zaman döngülerinde tepsiyle hazırlayıp hazırlayıp sundular. Hâlâ da sunmaktalar. Yırtık jean pantolon, solmuş siyah tişört, bej örgü hırka ve Converse’ler. Bunu çoğu tasarımcı postal önererek ve hatta liseli etekler ile yakası bir yana cebi bir yana kaymış gömleklerle, fetiş bir hale bile soktular. Eski görünümlü olması için tasarımcılar ve üreticiler asit ve taş yıkama yöntemlerini kullanmaya bu akım yüzünden başladı. Hiç unutmam, bir arkadaşıma annesi, “Oğlum yeter, kendine bir kot pantolon al! Yırtık kotun yüzünden mahallede adımız çıktı. ‘Paraları yok kot alamıyorlar’ diyrlarmış” demişti. Günlerce gülmüştük.
Moda dünyası ve müzik dünyası birbirini hep takip etti. Rolling Stones’un kült ikonu, meşhur dili dışarıda dudak logosu her yerimizi süsledi. Kiss grubunun deri dar sahne kostümleri, makyajları ve dışarıda uzun dillerini... Şu günlerde her yerde dilini bize arsızca çıkaran Miley Cyrus’un da onlardan etkilendiği gerçeğini kim inkâr edebilir ki?
Jim Morrison’ın deri pantolonu ve pilot gözlükleri, Jimi Hendrix’in bandocu ceketi, The Beatles’ın ince kravatları ve dar takımları... Bunlar müzik dünyasının ikonikleşmiş stillerinin vazgeçemediği parçalar, onları takip edenlerin de taklit ettikleri tarzlar oldu. Madonna’nın Material Girl olarak yeni meşhur olduğu yıllarda giydiği file tişörtler, boynundaki haç... 80’lerin sonunda birçoğumuz küçük permaları yaptırıp Michael Jackson gibi dolaşmıştık. Şu anda kel kalan birçok kişinin de başından bu macera geçmiştir. Ünlü film Flashdance yüzünden, profesyonel dansçıların provalarda kullandıkları temel eşya olan tozluklar, kadınlar arasında bir omzu açıkta bırakılmış sökülmüş kazaklar ve sweatshirtlerin tanınmasını sağladı. Adidas spor ayakkabıların özellikle gençler arasında ünlü olması ise, Run DMC’nin Benim Adidas’ım şarkısı yüzünden olmuştur.
Depeche Mode’un çıplak tene giydiği deri yeleği, George Michael’ın röfleli saçlarını, HEY, Bravo gibi dergilerdeki posterlerinden taklit ederdik. Yaratıcılığın tükendiği noktada tüm tasarımcılar başvurduğu tema geçmiş zamanların kıyafetleri oluyor. Eskiler bir bir ortaya çıkıyor. Ufak değişikliklerle tekrar moda dünyasını sallıyor. Moda dünyası müzik endüstrisinden faydalanırken, onları koleksiyonlarının tanıtımlarında bile kullanıyorlar.
Marc Jacobs mesela yıllarca reklam kampanyalarında Sonic Youth grubunu kulandı. Saint Laurent’nin geçtiğimiz yıl büyük bir devrim olarak görülen giyim tarzı ile çarpıcı takipçiler yaratan Marilyn Manson ve Counrtney Love isimlerini yüzü olarak kullanılması çok konuşuldu. Şu günlerde Kurt yaşasaydı 47 yaşında olacaktı ve o hâlâ kendi kestiği uzunlu kısalı saçlarının özensiz taranmamış hali ile üstünde bir oduncu gömleği, solmuş tişörtü, yırtık kotu ile bizi etkilemesini bilecekti.