Dövme nereden çıktı?
.
Son yılların gözde modası: Dövme. Nereden çıktı? Eski Yunanlılar ve Romalılar, “Barbarlara özgü” olduğunu düşündüklerinden, suçlulara ve kölelere dövme yaptırırmış. Japonlar, Amerika yerlileri, Hintliler ve Afrika’da birçok kabile dövmeyi süs olarak kullanmış. Pek çok toplum da kötü ruhlardan ve hastalıktan koruduğuna inanılmış. Bir de işçiler, köleler ve asker sınıfı, dövmeler sayesinde tanınırmış. Yeni Zelanda’da Maoriler de, yüzlerindeki dövmelerle eski ruhlarla iletişim kurduklarını düşünürmüş.
Hıristiyanlar tarafından uzun süre yasaklanınca, unutulmaya yüz tutan dövme, 20. yy. başlarında, özellikle denizciler arasında tekrar popüler olmaya başlamış. Bu kez önü kesilememiş. Denizciler aşklarını, hasretlerini, dindarlıklarını, dövmeleri ile göstermeye başlamış.
Dövmeci ve dövme sanatçıları
Dövme yaptırırken her şeyden önce iyi bir usta bulmak gerekir. İyi bir dövmeci kimdir? İkiye ayrılır... Biri vizyon sahibi, yetenekli, hayal gücü geniş olanlar ve iyi malzeme kullananlar. Yani, “dövme sanatçıları.” Diğeri, dar görüşlü ve bu işi para için yapan çoğumuzun gençlik zamanlarında cahilliktendir ki yolumuzun düştüğü “dövmeciler.” Onlara copy-paste’ciler de denir. Araştırmanızı sağlam yapmadan vücudunuzun hiçbir noktasını onlara teslim etmeyin. Hayatımızın sonuna kadar taşımak kararıyla yaptırdığımız dövmeler için, yaratıcı, sanatçı bir dövmeci bulmanız lazım.
Yaptırdığınız dövmenin yeri de çok önemli. Sakın bir moda akımı gibi düşünüp klasik, çok görülmüş dövmeleri tercih etmeyin. Araştırın ve yaratıcı gücünüzü kullanın. İyi resim yapamıyorsanız, dövmecinize istediğinizi bir kağıda çizdirip çalışma yaptırabilirsiniz. İnternetten bulduğunuz bir dövme, unutmayın, size özel değildir. Her an karşınıza bir yerde çıkar. Kopya çekmek yerine, sizi anlatan bir dövme içinize daha sinecektir.
Ayrıca kalıbı çıkan dövmeyi geçici olarak boyatıp, birkaç gün test edin. Hayatınızın sonuna kadar taşıyacağınızın bu dövmenin, sizi rahatsız edip etmeyeceğini yaşayarak öğrenin... Bir müddet sonra görmekten sıkılacağınız ya da sosyal hayatınızı etkileyecek bir dövmeyi yaptırmak ne kadar doğru olur, bunu bir düşünün.
Eski dövme sahiplerin bir kısmı sıkıldıklarından ya da hayatlarındaki köklü değişiklikler yüzünden, sildirme yöntemlerine başvuruyor. Yapılan dövmede boyasının kalitesi, kullanılan süreç, sildirmek için başvurduğunuzda ilk bakılan şeyler. Hele renkli olanlar varsa, bunu lazer ile sildirme operasyonu en korkuncu. Bakınız Johnny Depp’e.“Sonsuza kadar Winona” yazdırdığı dövmesini, evlilikleri bittikten sonra sildirmek yerine, üstüne bir başka dövme yaptırmak zorunda kaldı.
Dövmeden önce ve sonra...
Dövme yaptırmaya gideceğiniz günden önce alkol, aspirin gibi kanı sulandıracak şeylerden uzak durmanız gerekiyor. Dövmeniz bittikten sonra, bir hafta size önerilen kremle temiz kalmasını ve çok iyi korunmasına dikkat etmelisiniz. Yazında sahilde ilk yapıldığı günkü kadar renklerinin solmaması için, yüksek faktörlü kremler kullanılması gerekiyor. Bedeninizde yaşlandığınızda da gururla taşıyacağınız, sizi ifade eden dövmeler, en güzeli olacaktır.