Ege’nin yeni sanat merkezi: Dibeklihan
.
Bodrum’da bulunan “Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü“, sanata sahip çıkan idealist insanların önayak olduğu bir girişim...
Yazın bitişine çok az bir zaman kala, henüz tatilden dönmemiş ya da bu son demlerde gidecek olanlar için yeni keşfimden bahsetmek istiyorum. Instagram’daki bir takipçim vasıtasıyla haberdar olduğum Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nü bilen ve ziyaret etmiş olanlar vardır mutlaka. Bodrum’a çok sık seyahat edemesem de hem yerel hem turistik anlamda hatırı sayılır bir sanatsever kitlesi olduğunu biliyorum. Bu güzel girişimi de kente bir katma değer olarak görebiliriz.
Sanatçılar, akvitelerin yapıldığı ana meydanı boş bırakmıyor.
El işi dükkanından restoranlara...
Geniş bir avlu ve taş sokaklar etrafında konumlanmış tarihi mimarisiyle göz dolduran Dibeklihan, içerisinde sanat galerilerinden tasarım atölyelerine, el işi dükkanlarından restoranına kadar türlü işletmelerin olduğu bir kompleks mekan niteliğinde. Çeşitli sergilerin yanı sıra büyük çaplı etkinliklerin yapıldığı ana meydan her daim verimli bir şekilde değerlendiriliyor. Film gösterimleri, müzik dinletileri, dans gösterileri gibi birbirinden güzel aktiviteler sırasında yerli ve yabancı sanatseverler bu meydanı hiç boş bırakmıyor diyebiliriz. Dibeklihan, sahip olduğu iki sanat galerisiyle de bölgesel anlamda sanatın nabzını tutuyor. Resimden heykele, fotoğraftan minyatüre, suluboyadan seramiğe kadar pek çok alanda eser üreten değerli sanatçıların çalışmalarını sezon boyunca burada izleyebilirsiniz. Böylesine niş bir yerde daha önce hiç tanımadığım isimleri keşfetme fikri beni çok heyecanlandırdı.
Şu günlerde devam eden, Kumkuat Fotoğraf Grubu’nun açtığı sergi “Kaya Kadınlar” ise 2 Eylül’e dek ziyaretçilerini bekliyor olacak.
Heyecan verici çini atölyeleri
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün çok yönlü içeriği bunlarla da sınırlı kalmıyor. Sandık Odası ismini verdikleri bir bölümü, daimi etnografik sergi alanı olarak ayırmışlar. Yerel halkın günlük yaşamında kullanmış olduğu objelerin sergilendiği bu mekan, muhteşem bir fikrin ürünü. Bunun yanı sıra, uzmanların katılımıyla arkeolojik sohbetlerin yapıldığı, tarihi, sanatsal konularda seminer ve söyleşilerin gerçekleştiği Dibeklihan, tam anlamıyla bir kültür köyü. Ev sahipliği yaptığı etkinliklerin içeriği doyurucu olduğu kadar titizlikle derlenmiş bir program da sunuyor izleyicilere. Öyle ki aynı gün içerisinde kültürel bir aktiviteye katılıp, ardından heyecan verici zanaat ve el işi ürünlerinin sunulduğu butik işletmelerde alışveriş yaparak buranın keyfine varmak mümkün. Birbirinden güzel tasarımların yer aldığı özgün dükkanlar, çini ve seramik atölyeleri de daha gitmeden insana heyecan veriyor. Üstelik etkileyici mimari dokusu da cabası…
Kültür ve sanata sahip çıkan idealist insanların ön ayak olduğu bu girişimi desteklemek çok önemli. Bu tür özgün konseptli oluşumların yaratılması ve sürdürülmesi sanat dünyamızı zenginleştirecek. Yaşatılmasını sağlamak için de biz sanatseverlere ihtiyaçları var. Yaz bitmeden yapacağım Bodrum seyahatimde ilk iş Dibeklihan’ı ziyaret edeceğim, mutlaka siz de uğramalısınız...