Şampiy10
Magazin
Gündem

Tahminlerde revizyon

.

ABONE OL
Vatan Haber

İçeride ve dışarıda olumsuz gelişmeler 2013 tahminlerine yansımaya başladı. Yazlıkta ben de kapsamlı bir revizyona giderim. Bu yıl araya seyahatler girdi. Ayrıntılı hesapları daha bitiremedim. Gene de genel bir çerçeve ortaya çıktı.

“Eastern Europe Consensus Forecasts” her ay Londra’da yayınlanıyor. Türkiye için benim de aralarında bulunduğum 10-15 arasında profesyonelin öngörüleri yer alıyor. Temmuz sayısı bu hafta geldi. 2013 tahminlerine bakıyorum.

Büyüme aşağı doğru

Büyüme tahmini yıla yüzde 3.8’le başladı. Şubat’ta yüzde 3.9’a yükseldi. Haziran’a kadar bu düzeyi korudu. Ama Temmuz’da nisbeten sert bir düşüş yaşandı. Yüzde 3.6’ya düştü. Benim tahminim yüzde 3.5 oldu.

Talebin bileşenleri de aşağı yönlü revizyon gördü. Özel tüketim harcama artışı daha önce yüzde 3.4 bekleniyordu. Temmuz’da yüzde 3.1’e indi. Ben yüzde 3.5’la daha iyimserim. Bu tahminin Başbakan’ın kredi kartı kullanmayın çağrısından önce olduğunu hatırlatalım.

Yatırım harcamalarında artış yılbaşından itibaren yüzde 5’in üzerinde öngörülüyordu. Haziran’da bile yüzde 5.1 olmuştu. Bu ay yüzde 4.3’e geriledi. Ben yüzde 2 ile daha karamsarım. Geçen yıl yüzde 2.9 daraldığını hatırlatalım.

Dış dengeye yansıyor

Dış dengeye dönelim. Daha yavaş büyüme öngörülmesi doğal olarak ithalat tahminlerini az da olsa aşağıya çekiyor. Mal ticaretinde ödemeler dengesi tanımı kullanılıyor. Yılbaşında 245 milyar dolardan Temmuz’da 243 milyar dolara indi.

İhracat tahminini ise Euro Bölgesi’nde olumsuz ekonomik koşulların sürmesi etkiliyor. Yılbaşında 168 milyar dolardı. Temmuz’da 167 milyar dolara düştü. Böylece cari işlemler açığı beklentisi de yılbaşına göre 1 milyar dolar azalarak 57 milyar dolara indi.

Bu tahminler döviz kurunda son kıpırdamayı kapsıyor mu? Sanmıyorum. Yılın ikinci yarısında döviz sepetinin 2.20 TL civarında kalması halinde dış açıkta (ve büyümede) daha düşük sayılar beklenmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. İlk çeyrekte sanayi üretimi
  2. Kapitalizmin eleştirisi
  3. Nisanda enflasyon
  4. 21’inci yüzyılda sermaye
  5. İlk çeyrekte dış ticaret
  6. Borçlanma faizi
  7. Faiz kararı ne olmalı?
  8. Faiz ve tasarruf oranı
  9. Reel faizin kısa tarihçesi
  10. İlk çeyrekte bütçe

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.