IMF ezber bozuyor
.
Başbakan Yardımcısı Babacan, ekonomi yazarları ile geleneksel toplantısını Cuma günü yaptı. Yönetimin konjonktüre bakışını birinci elden dinledik. Merkez Bankası Başkanı Başçı ve Hazine Müsteşarı Çanakçı’nın sunumı internette var.
Sağlıklı veri üretimi TÜİK anketlerine yüksek katılım gerektiriyor. Kanun zorunlu tutuyor. Katılmayan ceza ödüyor. Halk sessiz katlanıyordu. Örneklemede medyatik vatandaşa çıkınca olay oldu. TÜİK ayıp etmiş; vatandaş rahatsız edilir mi!
Kalenin duvarları
IMF’nin aybaşında düzenlediği “Krizler: Dün, Bugün, Yarın” konferansına değinmiştim. Beni en çok Krugman ve Summers’ın konuşmaları etkiledi. Internette izleniyor. Krugman tartışmayı blog’una da taşıdı.
IMF Başiktisatçısı Blanchard’ın değerlendirmesi geçen hafta yayınlandı. Yazının başlığı içeriğini fevkalade iyi yansıtıyor: “Para politikası artık hiç bir zaman eskisi gibi olmayacak.”
Ortodoks (sağ) para politikası anlayışına büyük darbedir. Çünkü IMF onların hep kalesi oldu. Ama küresel kriz önce duvarı çatlattı. Kriz uzayınca çatlak büyüdü. Sonunda duvar yıkıldı. Blanchard, yanlış teorinin çöküşünü tescil ediyor.
Enflasyona methiye
Temel neden gelişmiş ülkelerin Keynes’in ünlü “likidite tuzağına” düşmeleridir. Özü basittir. Para piyasasında nominal faiz eksi olamıyor. “Sıfır alt sınır” deniyor. Bu da reel faizin konjonktürün gerektirdiği yere gerilemesine izin vermiyor.
Nasıl önlenebilirdi? Enflasyon baştan daha yüksek tutulabilirdi. Blanchard’ın kendi sözleri ile:
“Gelişmiş ülkelerde daha yüksek enflasyonun bugün yararı konusunda fikir birliği var. Herhalde (presumably) kriz öncesinde daha yüksek olsa şimdi de daha yüksek olurdu. Somutlaştıralım. Krizden önce 2 puan daha yüksek enflasyon en iyi tahminle bugün de 2 puan daha yüksek enflasyon, yani 2 puan daha düşük reel faiz demekti. Bu ise ABD’yi bugün “sıfır alt sınır” tahdidinden büyük ihtimalle çıkartırdı.”
Çok nettir. IMF’nin en yetkilisi açıkça kriz öncesinde enflasyonu yüzde 2’ye indirmek yanlıştı, yüzde 4 daha iyi olurdu diyor. Devamı var; yerim kalmadı. Yeni tavır Türkiye’ye yansır mı? Sanmam. “Sıcak paracı” kanat IMF’den vazgeçer, ezberine dokundurmaz.