Piyasalar kâr yorgunu
.
Nasıl olmasın! Yılın 20. haftasının sonuna gelindiğinde hemen hemen tüm varlık piyasalarında ciddi kârlar edildi. Hemen hemen herkes, faizleri dünkü toplantısında da arttırmayan Japon Merkez Bankası’na müteşekkir. Böylelikle yıl başında kısa bir mola veren yükselişler bugünlere kadar sürdü.
Tüm dünyanın gözünü diktiği Dow Jones endeksi rekor üstüne rekor kırarken yıl başından bu yana getirisi yüzde 8.80’e, bu yılki en düşük seviyenin görüldüğü 14 Mart’a göre de yüzde 13’e ulaştı.
Benzer hareketler petrol ve altın başta olmak üzere emtia piyasalarında da görüldü. Yen cephesinde ciddi bir değişim olmadığından bu getiriler bugünlere kadar taşındı. Herşeyin bu kadar “iyi” gidiyor olması aynı zamanda birçok katılımcıyı tedirgin etmiyor da değil. Hemen herkes bir düzeltme, kâr realizasyonu bekliyor ama fiyatlar yükselirken de kimse ilk olmaya, olası fırsat kaçırmayı göze alamıyor. Hemen herkes “kâr yorgunu.” Birisi beklenen hareketi başlatsa da rahatlasak diye düşünüyor.
Sanki oyuna bir ara verilecek gibi. Bu hafta başından bu yana bakır, nikel, altın ve gümüş başta olmak üzere metal piyasalarında ciddi satışlar oldu. Petrol piyasalarındaki satış “şimdilik” sınırlı kaldı ve petrol fiyatları direniyor. Hisse tarafında ise henüz belirgin bir satış yaşanmadı.
Bu arada dikkatlerden uzak önemli bir gelişme ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yaşanıyor. Bir yıl önce herkesin pür dikkat izlediği “günün ekonomik göstergesi” olan 10 yıllık tahvil getirilerinde 4.71’deki kritik trend seviyesi dün kırıldı ve getiriler 4.74’e yükseldi.
Bu hareketin kısa vadede olmasa da orta vadede diğer piyasaları etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Emtiadaki satışlar; piyasalardaki “bileşik kaplar prensibi” doğrultusunda diğer piyasaları da etkileyecektir. Çin cephesinde hükümetin, ekonomiyi yavaşlatacak munzam karşılık oranlarındaki artışlarının borsadaki çılgınlığı durdur(a)maması yeni önlem arayışlarına itiyor.Çin borsasına gelebilecek hızlı satışlar diğer piyasaları çok daha fazla etkileyebilir.
Kâr realizasyonalarının yaklaşmakta olduğuna geçen haftaki yazımda değinmiştim. Emtialar ve ABD 10 yıllıkları bunu “tetikleyen” faktörler olacak görünüyor.