Merkez Bankası Başkanı ne zaman açıklanacak?
Maestro" lakaplı, FED'in 18 yıllık efsanevi başkanı Alan Greensparîin 31 Ocak'taki görev süresi dolmadan çok önce yeni başkanın kim olacağı biliniyordu...
Maestro" lakaplı, FED'in 18 yıllık efsanevi başkanı Alan Greensparîin 31 Ocak'taki görev süresi dolmadan çok önce yeni başkanın kim olacağı biliniyordu. Geçtiğimiz Ekim ayında adaylığı açıklanan Bernanke, Kasım ayında senatoda ilk konuşmasını yaptı ve Ocak ayı sonunda da senato tarafından onaylandıktan sonra 1 Şubat'ta görevine başladı. Hem FED, hem de piyasalar bu süre zarfında yeni başkanı tanıma, yeni başkan da eski başkan ile bir süre aynı çatı altında bulunma fırsatını yakaladı.
Bizde ise işler tam "Türk işi" yürüyor. Şu andaki başkan Serdengeçti'nin süresi Mart ayının ortasında sona erecek. Görev süresi uzatılabilir ya da yeni bir başkan atanabilir. Hangi alternatifin ağırlık kazandığı bile netleşmiş durumda değil. Her ne kadar faizler konusunda farklı görüşleri paylaşıyor olsam da Serdengeçti; enflasyonu düşüren, başanlı bir Merkez Bankası başkanı olarak anılacaktır.
Dönem dönem hükümet politikalarına "muhalefet" eden Serdengeçti'nin yerine hükümetin; kendi politikaları doğrultusunda kararlar verebilecek "bağımsız !" bir merkez bankası başkanını tercih edeceği sıkça dile getirilen bir konu.
Yeni başkanın kim olacağı piyasalar açısından önemli.
Kredibilitesi yüksek bir adayın piyasadaki koşullarını değiştirmez. Diğer yandan itibar sorunu olabilecek bir başkanın, itibar kazanması zaman alacaktır. Piyasalara karşı yeterince "sağlam" duramayacak bir isim, bir süre sonra ya piyasalar tarafından ya da hükümet tarafından kolayca yönlendirilebilir. Hele ki kriz tecrübesi olmayan bir başkanın, olası bir kriz zamanında "öğrenme süreci içinde" hata yapma olasılığı da oldukça yüksek olacaktır. Her ne kadar başkan "yeni" olsa da, MB'nın kadrolan ve geçmiş tecrübeleri hataları en aza indirecektir.
Başa dönecek olursak, yeni başkanın ya da olası adayların bir an evvel açıklanması ve belki de kamuoyunda tartışılması (bizde bir senato ya da meclis onay süreci olmadığından) yerinde olacaktır.
Böylelikle hem finans piyasaları bir "son dakika" sürpriziyle karşılaşmayacak, hem de Merkez Bankası kendi içinde yeni döneme daha rahat hazırlanacaktır.
Hele ki yeni başkanın Merkez Bankası içinden olmadığı durumda, dahili işleyişin anlaşılması, merkez bankacılığının tanınması zaman alacaktır. Zira merkez bankacılığı, ticari bankacılıktan oldukça farklı bir konu. Merkez bankaları ile ticari bankaların öncelikleri birbirinden çok farklı, hatta birbirine neredeyse zıt yaklaşımlar.
Tüm bu sorunları yaşamak yerine en kısa zamanda hükümet bir karar vermek zorundadır. Bu karar süre uzatımı ya da yeni aday şeklinde olabilir. Hangisi olursa olsun bu kararın bir an evvel verilmesi, piyasaların bir "son dakika oldu bittisiyle" karşı karşıya bırakılmaması yerinde olur.
Neden biz de FED'in başkan değişiminde olduğu gibi zamanında atama yapıp, geçişin "normal" olmasını sağlayamıyoruz?
Türk olduğumuzdan mı acaba?