Şampiy10
Magazin
Gündem

Hepsi bir haftaya sığdı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Çin borsasında işlemlerin 2 kez durdurulması, petrolün 32.14 dolara gerilemesi gibi aylara yayılması normal karşılanabilecek olaylar bir haftada yaşandı. Bu hafta dolar/TL 2.9550’yi görebilir. BIST’te kırılma bekleniyor.

Bunların hemen hepsi yılın ilk haftasında oldu. Aylara yayılması ‘normal’ karşılanacak olaylar yılın ilk haftasına sığdı!

- Çin hisseleri iki kez ‘limit down’ oldu (Düşüş sınırına kader gelindi, işlemler durduruldu), borsadaki limit mekanizmaları devre dışı bırakıldı.

- Çin hükümeti sınırları içindeki ve dışındaki yuan işlemlerine hemen her gün müdahale eder hale geldi, aradaki farkın açılmasına müsade etmemek için döviz piyasalarına müdahale etti.

- Brent petrolünün varil fiyatı, 2008 yılındaki ekonomik krizin bile altına inerek 32.14 dolara kadar geriledi.

- Düşen petrol fiyatlarından sonra bütçesini dengelemeye çalışan Arabistan’ın, belki de dünyanın en değerli şirketinin halka arzı gündeme geldi. Rusya da Rosneft’in yüzde 19.5’ini özelleştirme kararını açıkladı.

- Güney Afrika Randı tarihi düşük seviyelerine geriledi, Malezya Ringgit’i, Rus Rublesi yeni kapanış rekorları kırdı.

- Gelişmiş ülke borsaları, en az gelişen ülke borsaları kadar değer kaybetti, ABD borsaları tarihlerinin en kötü açılış haftasını yaşadılar.

- İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim iyiden iyiye tırmandı.

- Türkiye ile İsrail arasında ‘zoraki barışa’ çok yaklaşıldı.

- Başika üssüne saldırılar yoğunlaştı.

Normal bir yıl olmayacağını, kartların yeniden karılıp dağıtılacağı bir yıl olacağını yazmış, söylemiştim. Ama ben bile olayların bu kadar hızlı gelişeceğini tahmin etmiyordum, buna hazırlıklı değildim.

Tüm bunlar olurken gerek Türk Lirası, gerekse de BIST 100 endeksi diğer gelişen ülke para birimleri ve borsalarına oranla çok iyi dayandı. Dolar/TL kurunda teknik olarak önemli olan 3.0350, BIST 100 endeksinde de 69.100’deki kritik eşiklere gelinmedi. Bunca jeopolitik gelişmenin yaşandığı, ısınan bölgenin içindeki Türkiye piyasalarını yeni ve sert hareketlerden koruyanların ne olduğunu henüz kestiremiyoruz. Önümüzdeki günlerde küresel piyasalardaki oynaklığın artmasına karşın, ne kadar dayanıklı olacağımız henüz test edilmiş değil.

ABD’nin 292 bin artan Aralık ayı Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi piyasaların kafasını karıştırdı. Fed’in faiz artışının devamını getirebilecek bu verinin, ABD borsalarını düşürmesi anlaşılabilir bir durum. Ancak euronun değer kazanmasını ‘kafa karışıklığı’ veya ‘teknik analiz’ dışında her herhangi bir sebeple açıklamak mümkün görünmüyor.

Dolar/TL 2.9550 seviyesini test edebilir

DOLAR/TL kurunda 3.0350 önemini korumaya devam ediyor. Euronun geçtiğimiz haftanın son günlerinde toparlanarak 1.0825’in üzerinde günlük ve haftalık kapanışlar yapmasıyla bu hafta içinde 1.1045-70 bandının test edilmesi olasılığı arttır.

Bu durumda dolar/TL kurunun; eğer diğer gelişen ülkelerden bir dalga gelmezse 2.9550-2.9650 bandını test etmesi olasılığı artacaktır. Ola ki 3.0350 yukarı yönde kırılacak olur ise 3.1650-3.2050 hedefinin ilk durağı olan 3.0750-3.0880 seviyelerine doğru bir yükseliş görülmesi işten bile değil.

Borsa İstanbul için üçgen daralıyor

BIST 100 endeksinde haftanın ilk günü 73.100 seviyesi önemli bir direnç, yukarı yönde aşılması zor seviye olacak. Bu direnç seviyesi (Seçimden bu yana devam eden kısa vadeli düşüş trendi boyunca) takip eden her gün 230 puan azalıyor. Altta ise hafta boyunca 69.000 (Düz) önemli bir destek seviyesi. Bu iki ana trend arasına sıkışmaya başlayan BIST 100 endeksi ya bu hafta ya da en fazla önümüzdeki hafta bir yöne kırılacak gibi görünüyor. Yukarı yönde kırılıp kırılmayacağı konusunda bahsetmiş olduğum ABD 5 yıllık tahvil getirilerine bakmakta fayda var. Yılın zorlu ilk haftasında küresel piyasalardan salvoları başarıyla savuşturan BIST’in bu salvoların devamı konusunda bu hafta da aynı başarıyı gösterip, göstermeyeceği önemli olacak. Eğer yeni salvoları da aynı başarıyla savuşturabilirse önümüzdeki haftalar için yükseliş olasılığı artacak. Ancak beklentim daha çok 69.000 desteğinin test edilmesi yönünde. Aşağı kırılmaz ise yükseliş ondan sonra gelecektir diye düşünüyorum.

Haftanın göstergesi ABD 5 yıllık tahvil getirileri

ABD’DE Cuma günü açıklanacak perakende satış, ÜFE ve Michigan tüketici güven endeksi haftanın önemli verileri. Bu haftanın finansal göstergesi benim için ABD 5 yıllık tahvil getirileri olacak. TDİ verileri sonrasında kafa karıştıran hareketlerden birisi de 5 yıllık getirilerinin Salı günkü yüzde 1.75 seviyelerinden, veri sonrasında 1.56 seviyelerine kadar gerilemesi oldu. ABD’de ekonomi toparlanıyor, istihdam beklentilerin üzerinde geliyor ise Fed’in faiz artışlarında eli daha rahat olmayacak mı? Bu durumda tahvil getirilerinin düşüyor olması kafa karıştırdı. Bu hafta için yüzde 1.5550 seviyesi önemli olacak.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.