Doların eve dönüşü
.
Piyasalarda kan gövdeyi götürüyor. Özellikle yen cephesindeki kritik paritelerin kırılması, tüm borsalardaki satışları hızlandırdı.
Piyasalarda “Dead Cat Bounce ne zaman gelecek” diye soruyor herkes birbirine. Aşırı hızlı düşüşlerden sonra, piyasalardaki kısa vadeli, cılız toparlamalar için kullanılan bu deyim, bu aralar herkesin dilinde. Düşüşlerin durması, hasar tespiti yapılabilmesi ve bir sonraki hareketin yönünü çizebilmek için herkes bir “mola” istiyor.
Piyasalarda ne yükselişler, ne de düşüşler “sonsuz” devam etmez. Yükselişler uzun zaman alırken düşüşler genellikle sert ve hızlı olur. Düşüşlerinde bir süre sonra hızı kesilecek, yüksek fiyatlardan satanlar fiyatlar “Ucuzladı” diye alışa geçecekler, “açığa satmış” olanlar açıklarını kapatacaklar, böylelikle düşüşlere bir süre “ara” verilecek.
Ölü kedinin zıplayacağı zamana yaklaştık mı? Dünkü yazımda bu beklentiyle piyasalarda sınırlı da olsa bir toparlanma olabileceğine değinmiştim. Yanılmışım. Demek ki “kedi hâlâ canlıymış”, düşüşler sürdü...
Dışarıda dolar/yen paritesinde 112.75, euro/yen paritesinde de 150.80 seviyeleri yeni destek noktaları. Ancak asıl yeni gösterge dolar/euro paritesi. Zira ABD’deki bunca soruna rağmen dolar tüm paralar karşısında değer kazanıyor. Neden derseniz? Bakmayın yen veya İsviçre Frangı’ndaki carry trade’lerin çok fazla konuşulduğuna, Greenspan’in yüzde 1 faizinden bu yana dünyadaki “kredi genişlemesinin” esas kaynağı dolardı.
Şimdi ABD dışındaki piyasalara dağılmış olan dolarlar “eve dönüyor”. Bir başka deyişle ABD dışında diğer para birimlerinde alınmış pozisyonlar kapatılıyor, kaynağına yani yine ABD’ye dönüyor. Dolara olan talep yerel para birimlerini vururken, 1.50’lere gideceği son zamanlarda sıkça konuşulan dolar/euro paritesi dün 1.34’lerin altına geriledi. 1.3330-50 aralığının aşağı kırılması, 1.3060’ın yolunu açacaktır. Bu seviye uzun vadeli trend seviyeleri açsından önemli. Eğer bu seviye de aşağı kırılır ise 1.18-1.25 bandına kadar ciddi bir hareketi başlatabilir.
‘Evine’ döneceğe benzeyen dolar, bizdeki kurlarda da dün ciddi bir hareketi başlattı. 1.3750 önemli bir direnç seviyesiydi ki gün bazında bu seviyenin üzerine geçilmesi 1.41’lere kadar bir yükselişe neden oldu. 1.4270’lerin üzerine geçilmesi 1.4520-80 bandını ve hatta üstünü gündeme getirecektir.
Geçtiğimiz hafta “ana trend kırıldı mı kırılmadı mı” tartışmaları yapılıyordu. Gereksiz bir tartışma olduğuna değinmiştim. Yüksa IMKB’de; bugünlerde 40.300 seviyelerinden geçen “ana trend” test mi edilecek?
Sadece ABD piyasalarında sınırlı da olsa bir toparlanma olması; yani “ölü kedinin son kez zıplaması”; kötümser senaryoları bir süre için rafa kaldırabilir!