Çin Çin cıngılı
.
Herkesin dilinde Çin var.
Borsadaki çılgınlığı “dizginleyebilmek” için Çinli yöneticilerin aldıkları önlemler, ya da Çin’in talebiyle yükselen emtia fiyatları...
Hisse senedi endekslerinin yeni rekorlar kırdığı, kredi fazi farklarının iyice daraldığı, tüm dünyanın yeni bir refah düzeyini yakaladığı son haftalarda; bu seviyelerin korunamayacağını düşünenler bir kâr realizasyonu beklentisi içinde. Bu hareketinde Çin’deki çılgınlığın normale dönmesiyle başlayacağı varsayıldığından herkes bir “Çin cıngılı” tutturmuş gidiyor.
Herkes aynı şeyi bekliyor ise, beklenen çok büyük ihtimalle olmayacaktır. Eğer ki Çinli yetkililer bir hata yapmazlarsa... Ben yapabileceklerine pek ihtimal vermiyorum. Zira son yıllarda izledikleri politikalar, dünya ne derse desin onlar, önceliği kendi ekonomilerine veriyorlar ve bu konuda dikkatli davranıyorlar.
Herkesin Çin’den başlayacağını düşündüğü düzeltme hareketi çok büyük olasılıkla başka bir sebepten dolayı olacak. Bunun ne olacağını kestirmek zor. Çok büyük olasılıkla “beklenmedik” bir sebep olacak.
Önceki gün açıklanan FED toplantı tutanakları bunlardan bir olabilir mi ? İyi bir aday değil. Ama yine de notlarda ilginç bir kaç nokta vardı. FED yetkilileri, konut piyasalarındaki sorunun ekonomiye olumsuz etkisinin sınırlı kalabileceğini, yılın ikinci yarısından sonra da düşük seyreden büyümenin “normale” dönebileceğine değinmişler. Önceki gün piyasaların yönünü bir anda olumluya çeviren de bu yorum olmuş.
Ancak FED’in değindiği; daha önceki toplantılarda da sıkça vurgulanan; enflasyondaki katılık. En son geçen yıl Haziran ayında faizleri yüzde 5.25’e yükselten FED, neredeyse bir yıldır ’bekle-gör’politikası uyguluyor. Geçen yılın son çeyreğinden bu yana faiz indirimi bekleyen piyasalar da bu beklentilerini sürekli ertelediler. Önceki günkü toplantı notlarından sonra, piyasaların bu beklentisi yerini ’acaba faiz artışı olabilir mi?’sorusuna bırakmaya başladı. Hatta bazı rapor ve yorumlarda bir mi iki faiz artışı mı olacağı tartışılır oldu.
Bir taraftan ABD borsaları yükselirken, aynı zamanda ABD 10 yıllık tahvil getirileri de yükseldi. Önemli bir seviye olan yüzde 4.92’lere gelindi. Yükseliş devam eder ise sırasıyla 5.06 ve 5.25 seviyeleri görülebilir ki bu durumda borsalar zorlanacaktır.
Ne gam ! 28 haziran’daki FED toplantısına kadar daha bir ay var. Bunu da göz ardı edip herkes ’balonu şişirmeye’devam edecek.