Şampiy10
Magazin
Gündem

Bonolar sonunda tepki verdi!

Mart ayı sonunda gösterge bonoların faizleri yüzde 14 bileşik seviyelerindeyken, ABD 10 yıllık tahvil getirilen yüzde 4.85 civarındaydı. ABD bonolarının getirileri Nisan ayı boyunca yükseldi ve 5.10'ların da üzerine çıktı...

ABONE OL
Vatan Haber

Mart ayı sonunda gösterge bonoların faizleri yüzde 14 bileşik seviyelerindeyken, ABD 10 yıllık tahvil getirilen yüzde 4.85 civarındaydı. ABD bonolarının getirileri Nisan ayı boyunca yükseldi ve 5.10'ların da üzerine çıktı. Bu artış nedeniyle Hazine bonolarının getirilerinin artması beklenirken, tam tersine yüzde 13.54 bileşik seviyelerine kadar geriledi.

Mayıs'ın üçünde açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üzerinde çıkması, piyasa katılımcılarını tedirgin etti. Yine de elde tutulan pozisyonlardan zarar yazmamak için 'bir de önümüzdeki ayı görelim' havası, bonolarda hızlı bir satışı engelledi. Taa ki vergi incelemesi dedikodusuna kadar. Aslında yapılan işlemlerin bankacılık açısından bir sorunu yok. Taşınan bono portföyleri gerek yurtiçinden gerekse de yurt dışından yapılan borçlanmalar ile finanse ediliyor. Yapılan borçlanmalar doğrudan YTL ya da döviz swapları yoluyla oluyor ki burada da bir sorun yok.

Farklı tepki geldi
Ancak kullanılan türev ürünlerin Türk mevzuatında tam olarak karşılıklarının olmaması, ya da yanlış anlaşılması dönem dönem sorunlara yol açabilmekte. Nitekim Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu da bu konuda herhangi bir inceleme olmadığını belirtse de olayın söylentisi, gerçeğinden beter bir etki gösterdi.

Gerçekte piyasaları rahatsız eden; vergi meselesinden çok, enflasyon rakamları sonrasında
TCMB'den yeni bir faiz indiriminin kısa zamanda olmayacağı ve fonlama-getiri arasındaki negatif farkın bir süre daha devam edeceği düşüncesiydi. Neredeyse altı aydır faiz düşüşü beklentisiyle bu farka katlanan, ancak sürenin uzayacağını düşünenler artık daha fazla bu zararı almak istememeleri satışları hızlandırdı. Döviz de doğal olarak bundan etkilendi. Bonosunu satan dövizini alınca kurlarda bir ara 1.36'ların üzerine çıktı.

Tedirginliğe artan ABD tahvil getirileri ve FED'den gelecek faiz artışı endişesi de eklenince bono faizleri yüzde 14.44'e kadar yükseldi. Bu seviyenin görülebileceğine daha önceleri değinmiştim. Teknik olarak buradan yüzde 14 seviyelerine doğru bir gerileme olması gerek. Zira Mayıs ayı başındaki yükseliş sırasında yüzde 14.01-14.04 arasında bir "açıklık" oluştu.

Piyasada bahar bitti
Ancak piyasalar artık bahar havasından çıkıyor. Politikadaki gerginlikler, enflasyon, erken seçim kaygıları, İran, PKK derken, var olan ancak "kulak arkası" edilen sorunlar bir anda akıllara geldi. Bunu borsadan da gözlemek mümkün. Brezilya, Dow Jones ve hatta Rusya yeni zirveler yaparken İMKB'de gerileme sürüyor. Türk piyasalarıyla bu piyasalar arasındaki bağ kopuyor, biz diğerlerinden farklı bir yol izlemeye başlıyoruz.

Bonolarda yüzde 14.50 seviyesi önemli. Buralarda da bir süre kalabiliriz ancak aşılması halinde 15.25-30 düzeylerinin görülmesi bile söz konusu olabilecek görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.