Şampiy10
Magazin
Gündem

Bono, döviz, borsa

2005 yılı Türk piyasaları için de coşkulu bir yıl oldu. 25,000 seviyelerinden yıla başlayan İMKB endeksi 39,300 (2.90 cent) seviyelerine yükselerek endeks bazında yeni rekor kırdı...

ABONE OL
Vatan Haber

2005 yılı Türk piyasaları için de coşkulu bir yıl oldu. 25,000 seviyelerinden yıla başlayan İMKB endeksi 39,300 (2.90 cent) seviyelerine yükselerek endeks bazında yeni rekor kırdı. Bono bileşik faizleri; 20.25 seviyesinden başladıkları yılı yüzde 13.90 seviyelerinden kapattı.

Dövizdeki rekor ise bambaşkaydı. 1.3450 seviyesinden yıla başlayan dolar/YTL kurları, yıl içindeki inişli çıkışlı seyrine rağmen yılı neredeyse aynı seviyelerden kapatarak; ilk kez yıl bazında "sabit kalma" rekorunu kırdı.

Önümüzdeki yıl içinde siyaseti ve ekonomiyi yakından ilgilendiren; AB ile müzakereler ve Kıbns, erken seçim, MB başkanlığı, komşularımızla münasebetlere daha önceden değinmiştim. Bu konuların dönem dönem gerginlik yaratma ihtimali var. Eğer herhangi birinde ipler kopmadığı takdirde (!) eskiye oranla bu sorunların daha kolay aşılması mümkün görünüyor.

Yükselen dolar faizleri nedeniyle ABD'ye doğru bir "kaliteye kaçış" yaşanmaz, İran ya da Suriye konusunda, Irak benzeri bir müdahale olmaz ise, bu yılki kadar "gönençli" olmasa da yine rahat bir yıl olabilir. Ancak bize has sorunlara ilave olarak, dünya piyasalarından ek baskılar gelir ise zorlanmamız kaçınılmaz.

Bono cephesi
Türkiye'de reel faizler hâlâ daha yüksek. Faizleri yıllık bileşik yüzde 13.9, enflasyon hedefini de yüzde 5 varsayarsak reel faizler yüzde 8.48'e denk geliyor.

Brezilya hariç bizim ligimizdeki ülkelerin hiçbirinde bu reel faiz yok.

Enflasyon hedefinin tutturulduğunu, reel faizlerin de yüzde 5 seviyelerine doğru iyileştiğini varsayarsak; ki aslında muhtemelnot artışları ile hiç de uzak bir hedef değil; faizlerin yüzde 10.25 bileşik seviyelerine gerilemesi önümüzdeki yıl içinde mümkün. Bu seviyelere nasıl geleceğimizde MB'nin tavrı önemli olacak.

Döviz cephesi
Bono faizleri ve MB'nin enflasyon hedeflemesi konusundaki kararları dövizde belirleyici olacak. Eğer MB, hedefi tutturmak için faizleri yavaş indirir ise yeni döviz satışlarının ve yeni "oyaklığa müdahalelerin" yolu açılır.

Kurların "nominal" seviyesi yeni yılda da aynı kalırsa şaşmamak gerekir. Eğer yukarıda sözünü ettiğim sorunların bir veya birkaçı gerçekleştiği takdirde de önemli iki seviye dikkati çekiyor. İlki 1.4075-1.41 aralığı, aşılması halinde de 1.4250 seviyeleri önemli. Herhangi bir sebeple bu seviyeler geçilir ise, o zaman "külahı önümüze koyup" düşünme vaktidir.

Borsa cephesi
Yıl boyunca rekorlarını yenileyen borsada yılın ilk haftalarında yeni vergi düzenine alışana kadar işlem hacminin düşmesi normal karşılanmalı. Türkiye'nin not artışları borsaya yeni "yabancı" yatırımcıların gelmesine yardımcı olacaktır. Ancak bu da eskilerin kâr realizasyonu için bekledikleri fırsatı yaratacaktır.

2005'te daha çok mali sektör ağırlıklı bir seyir izledik. Bu sektörde marjların daralmasıyla sanayi sektörü bu sene öne çıkabilir. Endekste 2000'deki 3.77 zirvesi yeni hedef gibi... Yine de bu yılın genelde bir "düzeltme yılı olacağı varsayımıyla; borsada da bir düzeltme olabilir. 2.10 centin önemli bir destek noktası olacağını göz önünde bulundurmakta fayda olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.