Şampiy10
Magazin
Gündem

Başkanların haftası

.

ABONE OL
Vatan Haber

Piyasalar bu hafta merkez bankası başkanlarının iki dudağının arasına bakacak. Gözler ilk önce Çarşamba günü Fed’e çevrilecek. ABD’deki başkanlık seçimleri öncesi Fed hamle yapmayabilir. Perşembe de TCMB’nin PPK toplantısı var. Merkez Fed’e göre karar verecek.

Bu hafta Fed ve Merkez Bankası’nın haftası...

20-21 Eylül’de yılın sondan üçüncü toplantısını yapacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC)... Küresel piyasalar çok da fazla endişe duymadan bekliyor. Geçen hafta bayramın ilk günkü ‘Fed’e şantaj haftası’ başlıklı yazımda “Fed’in faiz artış kararı alması olasılığı olan toplantılar öncesinde piyasalar geriliyor. Fed’e ‘Faiz artırırsan bugünden de kötüye gideriz’ mesajı verilmeye çalışıyor ki, var olan oyun devam edebilsin” diye yazmıştım.

Nitekim bayram öncesi

2.185 seviyelerine kadar yükselen S&P 500 endeksi, bayram haftasında 2.119’a kadar geriledi. Henüz radikal bir düşüş söz konusu değil. Ancak 21 Eylül Çarşamba günü Fed’den faiz artışı kararı gelirse tüm resim değişecek.

Seçim öncesi artırmaz

Ancak piyasalar henüz böylesi bir artışı fiyatlamıyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan tüketici ve çekirdek enflasyon verileri beklentilerin üzerinde geldi. Ağustos ayında ABD’de TÜFE yüzde 0.1, çekirdek yüzde 0.2 beklenirken, sırasıyla yüzde 0.2 ve 0.3 olarak açıklandı. Bu verilerden sonra yıllık bazda TÜFE yüzde 1.1, çekirdek yüzde 2.3 oldu. Fed bu verileri yeterli görür mü bilinmez ancak ABD ekonomisi “hedeflenen” kadar olmasa da enflasyon “üretiyor.” Fed bu verileri dikkate alır mı?

Korkarım, ABD’deki Başkanlık seçimi öncesinde ‘Fed faiz artır(a)maz’ diyenler haklı çıkacağa benziyor. Bizdeki bayram haftasında, aslına bakarsanız çok da büyük değişiklikler olmadı. Dolar/TL kuru bayramdan önceki Cuma günü 2.9694 seviyesinden kapandıktan sonra geçtiğimiz Cuma günkü ilk iş gününde 2.9806’dan kapandı. 10 yıllık tahvil getirilerinde de çok büyük bir değişiklik yaşanmadı.

Piyasa bu hafta, Çarşamba bizim piyasalarımız kapandıktan sonra Fed’in kararını bekleyecek. Öncesinde piyasalardaki gerginlik ile varlık fiyatlarındaki ve kurdaki dalgalanmalar negatif bölgede dalgalanacaktır.

Bu kez şanslı

Merkez Bankası tarih konusunda bu kez şanslı. PPK toplantısı Çarşamba gelecek Fed kararı sonrasında Perşembe günü yapılacak. Kurul, toplantı öncesinde Fed’in faiz kararını bilmiş ve değerlendirmiş olacak. Eğer Fed’den faiz artışı gelmezse Merkez Bankası gönül rahatlığıyla belki de son kez 25 baz puanlık bir faiz indirimine gidecektir. Yok eğer Fed faizi artırmışsa PPK büyük ihtimalle ‘Bekleyelim, duralım. Bir sonraki ay ortam uygun olursa bakarız’ diyecektir. Zira 21 Eylül’de gelecek bir faiz hamlesi piyasalardaki dalgalanmayı artıracaktır. Merkez, dalgalanmanın boyutunu anlayıp piyasalar sakinleştikten sonra bir adım atıp atmayacağına bakacaktır.

Dolarda hareket olur mu?

BİZİM piyasalarımızın kapalı olduğu sıralarda euro/dolar paritesinin de etkisi ile 2.9934 seviyesine kadar yükselen dolar/TL kuru için 2.9835 seviyesi önemli bir direnç. Bu seviyenin yukarı yönde aşılması durumunda 2.9985-3.0250 seviyelerinin test edilmesi olasılığı artacaktır. Paritenin 1.11’in altına inmesi durumunda belirtmiş olduğum seviyelerin görülme olasılığı artacaktır. Bu testler haftanın ilk yarısında olabilir. Fed’den faiz artışı gelmediği durumda (ki benim beklentim bu yönde) dolar/TL kurunun 2.9530-70 bandına doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Ancak bu seviyenin altına inilmesi bence zor. Dış politika ve Suriye cephesinden olumlu haberler gelmediği; Moody’s’in kararı ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi tepemizde durduğu bir ortamda dolar/TL kurlarında kalıcı bir düşüş beklemek hatalı olacaktır.

Parite 1.1100’i test edecek

Geçtiğimiz hafta euro/dolar paritesinde önemli seviyeler aşağı yönde geçildi.

1.1215 önemli bir destek seviyesi idi, Cuma günü aşağı yönde kırıldı. 1.1157 ile parite haftayı çok önemli bir seviyeden kapattı. 1.1162’deki 50 günlük Basit Hareketli Ortalaması’nın (BHO) altında, 1.1146’nın (200 günlük BHO) hemen üzerindeki bu kapanışın bu hafta daha aşağı seviyelere doğru hareket edip, etmeyeceği önemli. Teknik resme bakıldığında bu seviyelerin aşağı yönde kırılıp, 1.1100’ın (düz) test edilme olasılığı artmış durumda. Aşağı yönde 1.065-75 bandı önemli bir destek. Bu seviyeler görüldükten sonra yeniden 1.1275’e kadar bir düzeltme görülebilir.

Petrolde düşüş sürer mi?

GeçEN haftanın en “radikal” hareket eden finansal enstrümanı “finansal petrol” oldu. 9 Eylül’de 49.66 varil/dolar seviyesini gören Brent petrolünün yakın vade kontratı, geçtiğimiz hafta boyunca geriledi ve Cuma günü 45.47 seviyesi görüldükten sonra 45.98 dolardan kapandı. Önemli olan Çarşamba günü 46.75’ten geçen 50 günlük BHO’nın altındaki, 45.98’teki kapanış oldu. Teknik olarak 50 günlük BHO’nın altında bir günlük kapanış, Brent petroldeki aşağı yöndeki hareketi hızlandırdı. Bu hafta için 43.75-44.15 seviyesi önemli olacak. Bu seviyenin test edilme olasılığı yüksek. Bu seviye korun(a)madığı takdirde 42.50 varil/doların görülme olasılığı artacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.