Şampiy10
Magazin
Gündem

2006'da neler olabilir (III) Düzeltme yılı mı?

2005 yılı tüm "varlık" (bono-hisse senedi-emtia-maden) piyasaları için yükselişlerin yaşandığı bir yıl oldu

ABONE OL
Vatan Haber

2005 yılı tüm "varlık" (bono-hisse senedi-emtia-maden) piyasaları için yükselişlerin yaşandığı bir yıl oldu. 2003'ten bu yana gelen yükselişlerin bazıları yeni zirveleri zorlarken (İMKB gibi), bazdan da 2000'deki düşüşlerin ardından son 5 yılın en yüksek seviyelerine (Avrupa borsaları) geldi. Hiç bir 'malın' değerinin sürekli olarak yukarı ya da aşağı gitmesi mümkün değil. Mutlaka düzeltmeler -kâr realizasyonları- olacaktır. Bu kârların birçok piyasada 2006 yılında realize edilmesi mümkün görünüyor. Bu nedenle bundan sonraki iki yazıda bazı 'varlıklar' ile ilgili tahminlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Altın
Aralık ayında 541 dolar/ons seviyesi ile son 25 yılın zirvesindeydi. Yükselişin ardında döviz ve menkul kıymetlere karşı oluşan güven kaybının ardından "elle tutulur" geleneksel yatırım aracı olan altına yönelen talep vardı. Altının bundan sonraki hedefi 605 dolar seviyesinde. Ancak buraya soluksuz gitmesi şimdilik mümkün görünmüyor. Önce bir düzeltme yaşanacaktır. Hızlı çıkışın düzeltmesinin de hızlı olacağı varsayımıyla bu yıl içinde önce 470 ardından da 430 dolar/ons seviyelerinin görülmesi mümkün.

Petrol
Brent petrolü Ağustos sonunda "Katrina-Rita" fırtınaları sırasında 68.90 dolar/varil ile 'nominal' fiyat rekorunu kırdı. Önümüzdeki yıl gerek OPEC'ten gerekse büyük petrol şirketlerinden fiyatların 50 doların
altına düşmesinin zor olduğu yönünde açıklamalar geliyor. Kış aylarının özellikle ABD'de beklenenden sıcak geçiyor olması, Çin'deki büyümenin göreceli olarak daha düşük beklenmesi petrol fiyatlarında bir gerilemeye neden olabilir.

Yeni yılda Brent petrolünün 50 doların altına gerilemesi ve hatta 45-46 dolar aralığını görmesi mümkün. Zira yüksek petrol fiyatları zaman içinde talep üzerinde etkisini yavaş yavaş hissettirecektir. Gerileyen petrol fiyatları petrol ithalatçısı Türkiye için iyi haber olacak.

Euro-Dolar
Ekim 2000'deki 0.8240 seviyelerinden 2004 sonunda 1.3670 seviyelerine kadar yükselen euroda, özellikle artan dolar faizleri nedeniyle bir düzeltme-düşüş yaşanıyor. Bu hareket henüz daha tamamlanmış değil. Her ne kadar Avrupa Merkez Bankası faiz arttırmaya başlasa da FED'den geride kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Çin'den yuanın revalüasyonu ile ilgili haberlerin de dolan destekleyeceği varsayımıyla paritenin; ilk aşamada 1.1590, ardından da 1.0950-1.1000 aralığını bu yıl içinde test etmesi mümkün. Eğer ABD'nin "çifte açıklarında" iyileşme görülmez ise yıl sonuna doğru yeniden 1.20'li seviyelere kadar eu-ronun yeniden yükselmesi söz konusu olabilir. Paritedeki bu beklentilerin gerçekleşmesi özellikle Avrupa'ya ihracat yapanlar için ve dolayısıyla da Türkiye'nin döviz dengesi açısından son üç yılki gibi yardımcı olmayacağı aşikâr. Borsa, bono ve dövizle devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Borsalar toparlanır mı?
  2. Merkez Bankası beklemeli mi?
  3. Brunson rallisi yaşanacak mı?
  4. ABD tahvilleri bizi nasıl etkiler?
  5. Papatya falı gibi...
  6. Enflasyon kritik
  7. YEPyeni hedefleri 12’den vurur mu?
  8. Yeni OVP piyasaya güven verecek mi?
  9. Faizi dengeleyici adım geldi
  10. Merkez ne yaparsa Dolar/TL ne olur?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.