Üzerinde güneş batmayan çikolata
Dünyada 19 ülkede 750’den fazla mağazada satılan ve Türk sermayesi ile üretilen tek bir marka olduğunu biliyorum. O da Godiva.
Global markaların üzerinde güneş hiç batmaz derler; doğrudur...
Bunların satıldığı bir ülkede hava kararırken, dünyanın öteki yanındaki ülkelerde insanlar alışverişe başlar. Bugüne dek bu tür global ürünlerin sadece tüketicisi oldum. Bütün dünyaya pazarlanan markaların başarılarıyla ilgili ayrıntılar hakkında bilgim yoktu. Yiyecek içecek sektöründe Türk sermayesiyle üretilen, dünyada 100’ün üstünde ülkenin havaalanlarında ve 19 ülkede 750’den fazla mağazada satılan tek bir markanın olduğunu biliyorum, o da Godiva.
2008 yılından beri Ülker Holding bünyesinde yer alan Godiva’nın Brüksel’den sonra ikinci önemli merkezi New York’u Murat ve Ali Ülker, Cem Karakaş ve küçük bir basın grubuyla birlikte ziyaret ettik. Dünyanın en prestijli çikolata markalarından Godiva’nın Kuzey Amerika merkezinde, bu global yiyecek markasıyla ilgili kafamdaki pek çok soruya yanıt buldum. Alışverişin doruğa ulaştığı bugünlerde bütün çabalar satışları biraz daha artırmaya yönelikti. Godiva da global pazarda tek başına toplam cirosunun yüzde 35’ini sağlayan ABD’deki 203 mağazasında yeni ürünlerini pazara sunmuştu.
Lüks ürünler pazarındaki kıran kırana rekabette yılın bu en önemli dönemi için hazırlıklar 1 - 2 yıl öncesinden başlıyor ve taraflar ellerindeki bütün kozları kullanıyordu.
Geleneksel tat korunuyor
Lüks çikolata pazarı ile moda sektörünün ortak yanları var. Her ikisinde de rekabet edebilmek için sürekli yeni ve doğru ürün çıkarmak gerekiyor. ABD’nin Reading kentindeki Godiva tesislerinin bir numaralı çikolata ustası Thierry Murret kendisinin de sürekli moda defilelerine ve sanat sergilerini gezerek zamanın ruhunu yakalamaya, toplumun beğenisinin ne yöne doğru gittiğini kestirmeye çalıştığını, edindiği izlenimleri ürünlerine yansıttığını söyledi. Öte yanda çikolata damakta alışkanlık yaratan bir yiyecek. Her ne kadar Godiva yılda 30 40 yeni ürünü dünya piyasalarına dağıtsa da, belli bir kesim her zaman alıştığı tatları tercih ediyor. Dolayısıyla geleneksel çikolatalar da korunuyor.
Altı büyük çikolata şefi
Godiva’nın dünyaya dağılmış altı büyük çikolata şefi var. Yeni kreasyonlara imzasını atan usta ise Thierry Murret. O, yeni çıkaracağı çikolata projelerinin her aşamasında diğer meslektaşlarıyla görüntülü bağlantı halinde.
Böylece şefler soğuk zincir korunarak kendilerine ulaşan örnekler arasından hangi ürünlerin kendi bölgelerine daha uygun olacağına birlikte karar veriyorlar. Şef Murret, “Akşam laboratuarda mesaim bittikten sonra gecenin önemli bölümünü dünyanın öbür ucunda çalışan meslektaşlarımla toplantı yaparak geçiriyorum” diyor. Biz yılbaşı ve sevgililer günü için hazırlanan yeni koleksiyonları tattık. Benim favorilerim füme çay ve çeşitli baharatla zenginleştirilmiş üzerinde altın renkli şeker kristalleri bulunan beyaz çikolatadan yapılmış “Holiday Tea” ile crème brulee ve limonlu cheesecake ile hazırlanan pralinler oldu.
Korunmuş değerlerin önemi
Godiva ürettiği çikolata çeşitleri kadar onların kutu ve ambalajları ile mağazalarda sergilenmesini de önemsiyor. Godiva Marka Gelişimi ve Tüketici Deneyimi Sorumlusu Susan Atefy son zamanlarda pek çok alanda öne çıkan nostalji ve kendini rahat hissetme duygusunun yiyecek sektöründe, bu kapsamda çikolatada da arandığını anlattı. Ambalajların tasarımını yapacak sanatçıların seçimi 2 yıl öncesinden başlıyor. Bu yıl yılbaşı koleksiyonunu bir balerini ana figür olarak kullanan Özbek asıllı genç tasarımcı Dinara Mirtalipova hazırlamıştı. İnsan bir Türk firmasının bu çok özel markalardan birini katlanarak artan başarıyla yönettiğini görünce gerçekten gururlanıyor…