Şampiy10
Magazin
Gündem

Kuşkonmaz zamanı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Şanslıyız ki, artık ülkemizde de kaliteli ve bir o kadar da lezzetli kuşkonmazlar yetiştiriliyor.

Eskişehir’den kuzeye doğru bol virajlı karayolundaki yolculuğumuzu yaklaşık bir saattir sürdürüyoruz. Çevremizdeki tepeler giderek yükseldi. Sakarya Irmağı’nın kıyısını izleyerek volkanik Sündiken Dağları’nı aşıp, bakımlı zeytinlikler ve nar bahçelerinin bizi karşıladığı geniş, bereketli bir vadiye ulaştık. Gazi Sakarya Irmağı üç yanı volkanik sivri tepelerle çevrili vadide dağ etekleri boyunca usul usul menderesler çizerek akıyor, bir yandan binlerce yıldır biriktirdiği alüvyonlu toprağa hayat veriyor, bir yandan da bu kadar kuzeyde yer almasına rağmen ortamı nemlendirerek Akdeniz iklim özelliklerine sahip bir mikroklima yaratıyor…

Türkiye’nin en büyük kuşkonmaz üretim merkezi

Öncelikle bir Orta Anadolu şehri olan Eskişehir’in Batı Karadeniz Bölgesi sınırları içinde kalan Sarıcakaya ilçesinde. Normal olarak Karadeniz iklim özellikleri göstermesi gerekirken, dağların koruması altında. Akdeniz Bölgesine özgü bir mikroklima egemen. Vadiye girerken bizi karşılayan zeytinlikler, nar bahçeleri benim için büyük sürpriz oldu. Hedefimiz, vadinin derinliklerinde 50 hektarlık bir alana yayılan Türkiye’nin en büyük kuşkonmaz üretim tesisleri.

Kuşkonmaz, mart ya da nisan ayı ortalarından haziranın 15’ine kadar ürün veren, mevsimi en fazla üç ay süren nadide bir sebze olduğunu okursunuz. Geçen yaz marketten aldığım kaliteli kuşkonmazların üretim süresinin Eylül sonlarına kadar uzadığını öğrendiğimde, Sarıcakaya Vadisi’nin iklimi dışında daha başka ilginç özelliklerini gözlerimle görmeye karar verdim.

Batı Anadolu’ya özgü üçüncü tür ortaya çıktı!

Kuşkonmazın yeşil ve beyaz olmak üzere en yaygın iki çeşidi vardır. Yeşil kuşkonmaz daha çok Güney Avrupa’da tercih edilirken, Polonya, Almanya ve Hollanda’da kuşkonmazın beyazı rakip tanımaz. Siyah bir örtü altında topraktan başını çıkarıp güneşe ulaşmaya çalışan filiz bir türlü güneşe kavuşamadan 25 santim kadar yükseldiğinde kesilip karanlık bir ortamda saklandığı için beyaz kuşkonmaz olarak kalır.

Kuşkonmaz Vadisi’nde mor renkli bir üçüncü tür daha üretiliyor. Tatlımsı lezzeti çiğ olarak tüketilmeye uygun. Hatta ince ince kıyıldığında cacıkta salatalığın yerini başarıyla doldurabiliyor. Beyaz kuşkonmaz ise haşlanmış halde, üzerine yumurta, tereyağı ya da zeytinyağı ile hazırlanmış hafif limonlu bir sosla servis ediliyor.

Öldürmek isteyen onu fazla pişirir!

Kuşkonmaz gerçekten de çok kısa zamanda pişer. Kaynamakta olan suda 3-4 dakika haşlanması, buharda 2-5 dakika pişmesi, tavada 6-8 dakika sote edilmesi, fırında 6-8 dakika tutulması yeter de artar bile. Kuşkonmazı öldürmek isteyen onu fazla pişirir. Artık ülkemizde de dünyanın en kaliteli kuşkonmazları yetiştiği için mutlu olabiliriz. Domatesten kiraza, çilekten şeftaliye kadar neredeyse tüm sebze ve meyveler için festivaller düzenlenen ülkemizde, dünya çapındaki ilk kuşkonmazlarımızın yetiştiği harikası Sarıcakaya Vadisi’ni dünyaya tanıtma onuru da Eskişehir’e ait olmalı. Anadolu’nun sıra dışı bu kentinden ülkemizin ilk kuşkonmaz festivalini dört gözle bekliyorum…

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Sosu bağlamak gerek…
  2. Türk mutfağı nereden nereye?
  3. Özel hayatımıza karışmayın
  4. Çatal bıçak korkusu
  5. Kurtlar sofrası!
  6. Küçük güzeldir
  7. Uskumru
  8. Domatesin hazin öyküsü
  9. Lükste batı standardı eğitimden geçiyor
  10. Kuzey Ege’nin lezzet rotaları

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.