Yoksulluk Nafakası nedir? Şartları nelerdir?
Boşanma davası kesinleştikten sonra, yoksulluğa düşecek eş için verilen yoksulluk nafakası, Aile mahkemesi kararı ile verilir. Peki yoksulluk nafakası nasıl alınır? Yoksulluk nafakasının şartları nelerdir? İşte detaylar…
Yoksulluk Nafakası Medeni Kanunu’nun 175 inci maddesinde “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir” denilmek suretiyle kusuru ağır olan eşin yoksulluk nafakası alamayacağı ve yoksulluk nafakasının, nafakayı ödeyecek kişinin mali gücü oranında belirleneceği belirtilmiştir. Yoksulluk nafakası şartları nelerdir? Yoksulluk nafakası ne zaman başlar? Detaylar haberimizde...
Yoksulluk nafakası şartları
Boşanmış eşlerden birine verilen yoksulluk nafakasının verilmesi de belli şartlara bağlanmıştır. İlk kez yoksulluk nafakası istemek kaydıyla boşanma davası kesinleştikten 1 yıl sonraya kadar istenebilir.
Yoksulluk nafakası isteyen ağır kusurlu olmalıdır
Boşanma davasında mahkeme nafaka isteyen eş kusursuz veya az kusurlu veya eşit kusurlu bulmalıdır. Boşanma davasında mahkeme yoksulluk nafakası isteyen kişi ağır kusurlu bulunmamalıdır.
Yoksulluk nafakası isteyen yoksulluğa düşmüş olmalıdır
Boşanma davası kesinleştikten sonra yoksulluğa düşecek olan eş yoksulluk nafakası isteyebilir. Gıda, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür gibi harcamalarını karşılayamayan eş, boşandığı eşten yoksulluk nafakası talep edebilir. Ev hanımları, işten çıkarılanlar ya da bir geliri olmayanlar yoksulluk nafakası hakkından faydalanabilir.
Kötü alışkanlıklardan yoksulluğa düşmemiş olmalıdır
Yoksulluk nafakası isteyen eşi, yoksulluğa işçi, kumar ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları yüzünden düşmüşse yoksulluk nafakası talep edemez.
Yoksulluk nafakası talep edilmelidir
Mahkeme normal nafakanın dışında ayrıca bir nafaka kararı vermez. Yani, hâkim, istenmediği taktirde kişiye yoksulluk nafakası vermez. Boşanma davası görülürken kişi, yoksulluk nafakasını talep etmelidir. Yoksulluk nafakası, dava kesinleştikten sonra ayrı bir dava açılarak da talep edilebilir. Anlaşmalı boşanmalarda yoksulluk nafakası talep edilmez.
Yoksulluk nafakası ne zaman başlar?
Yoksulluk nafakası boşanma kararının kesinleşmesi sonrası verilir. Yoksulluk nafakasının başlangıcı, boşanma kararının kesinleşmesinden sonra verilmeye başlanır.
Yoksulluk nafakası ne zaman kesilir?
Yoksulluk nafakası zaman sınırlaması olmaksızın verilir. Ancak, nafaka alacaklısının evlenmesi, taraflardan birinin ölümü durumunda kesilir.
Yoksulluğun ortadan kalkması, nafaka alacaklısının evlenme olmadan fiilen evliymiş gibi başka birisi ile birlikte yaşama ve haysiyetsiz hayat sürme durumunda da yoksulluk nafakası mahkeme kararı ile kaldırılabilir.
Asgari ücretli kadın yoksulluk nafakası alabilir!
Yargıtay Genel Kurulu, ‘’yoksulluk nafakası’yla ilgili emsal karara imza attı. Yargıtay, ‘asgari ücretin biraz üzerinde maaş alan’ kadının eşinin açtığı nafakasının kaldırılmasına yönelik davada, ‘’Davalının eline geçen toplam gelir miktarı, onu yoksulluktan kurtaracak mahiyette değildir’’ denilerek kadın lehine yerel mahkemenin kararını bozdu.