SGK'ya yargı darbesi!
14 bin kadına müjde!
Yetim aylığı için hileli boşanan 14 binden fazla kişinin aylığını keserek haklarında "dolandırıcılıktan" suç duyurusunda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) Yargıtay'tan şok karar. Yargıtay 15. Ceza Dairesi, boşanarak yetim maaşı alanların eşiyle yaşamasını 'hileli boşanma' saymazken, maaşları kesilen 14 bin kadına paralarını alma yolu açıldı.
Yargıtay, boşandıktan sonra birlikte yaşamayı, aile yaşamına saygı hakkı kapsamında saydı. Takvim'in haberine göre, Yargıtay 15. Ceza Dairesi, eşinden boşandıktan sonra babasından ölüm aylığı bağlanan ve eşiyle yaşamaya devam eden ancak, hileli boşandığı ileri sürülerek haklarında dolandırıcılıktan dava açılan binlerce kadını savundu. Yargıtay kararında, "Aile yaşamına saygı hakkı, anne-baba arasındaki ilişki sona ermiş, artık birlikte yaşamıyor veya boşanmış olsalar bile çocukla eşler arasında birlikte yaşama ve kişisel ilişki kurma hakkını da içermektedir" denildi.
FAİZİYLE İADE OLUR
Boşandıktan sonra eşlerin bir arada yaşamasını engelleyen, birlikte yaşamanın suç olduğuna dair kanuni bir düzenlemenin bulunmadığı vurgulanan kararda, "Eşlerin bir arada yaşaması, boşanmanın maaş almak amacıyla yapıldığı bir hileli davranışın kanıtı olamaz" denildi. Bu da 2008 yılından bu yana hileli boşanma gerekçesiyle, SGK tarafından maaşı kesilen ve hakkında cezai işlem başlatılan 14 bin kadına müjde olarak yorumlandı. Avukat Kerim Altıntaş, "Hileli boşandığı ileri sürülerek maaşı kesilen ve haklarında cezai işlem başlatılan 14 bin kadın, dava açarak hem maaşlarına tekrar kavuşabilir, hem de ödedikleri cezaları faiziyle birlikte geri alabilirler" dedi. Altıntaş, ayrıca bu kadınların bugüne kadar alamadığı maaşları da SGK'dan talep edebileceğini kaydetti.
KADINLAR NASIL YETİM AYLIĞI ALIR?
SGK'dan yetim maaşı alabilmek için kız çocuklarının evlenmemiş olması gerekiyor. Kız çocukları evlenmemiş olmaları kaydıyla yaş sınırı olmaksızın yetim aylığından yararlanabiliyor. Ancak evlenmeleri halinde yetim aylıkları kesiliyor.
BİNLERCE KADIN BERAAT ETTİ
Yargıtay daha önce, hileli boşanma gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan kadınların cezasını bozmuş ve 'Kişilerin birlikte yaşamaya özgür iradeleri ile karar verebileceklerine' vurgu yapmıştı. Bu karar üzerine yerel mahkemeler dolandırıcılıktan dava açılan kadınlar hakkında beraat kararı veriyor. Ancak SGK, temyize gitmeye devam ediyor. Son karar ile artık bu konuda içtihat oluşmuş oldu.
14 BİN KİŞİ BELİRLENMİŞTİ
SGK, boşanma nedeniyle gelir veya aylık bağlandıktan sonra boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı tespit edilen kişileri bir süredir takip ederken; SGK Başkanı Yadigâr Gökalp de geçtiğimiz günlerde "2008'den bu yana 14 binden fazla kişinin aylığını kestik" açıklaması yapmıştı. Devletin buradaki zararı ise 9 milyon 800 bin lira olarak belirlenmişti.