Kadınların ruh sağlığı daha bozuk
Dünya Bankası ile Sağlık Bakanlığı'nın birlikte gerçekleştirdiği Ruh Sağlığı Projesi kapsamında Adıyaman'da sağlık ocaklarında çalışan hekimlere seminer verildi
Otel Isıas'ta düzenlenen 1. Basamakta Ruh Sağlığı Eğitim Seminerleri'ne, Adıyaman Valisi H. İbrahim Daşöz, Emniyet Müdürü Süleyman Güleç, Doğum Hastanesi Başhekimi Zülfikar Işık ve sağlık ocaklarında çalışan doktorlar katılırken Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yard. Doç. Dr. Tahir Soydar da seminerde konuşmacı olarak yeraldı.
Dr.Tahir Soydar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda, ruhsal hastalıkların ilk sıralara doğru ilerlediğini belirterek, "Türkiye'de kadınlarda görülen ruhsal hastalıklar, erkeklere göre 2 kat daha fazladır. Şehirde yaşayan insanlar, köyde yaşayanlara göre, batıda yaşayanlar ise doğuda yaşayan insanlara göre daha fazla ruhsal problem yaşıyor" dedi. Soydar, ayrıca ruhsal rahatsızlığı olanların çok azının hekime başvurduğunun altını çizerek, "Ruhsal problemleri olan insanların çok azı hekimlere başvuruyor. Ülkemizde, insanların yüzde 17.2'sinin ruhsal problemleri varken bu oranın sadece 1.7'si hekimlere başvuruyor. Bunun yanında hekime başvuranların yüzde 39.2'si psikiyatra, yüzde 33.1'i diğer uzmanlara, yüzde 20.7'si pratisyen hekime, yüzde 3.6'sı hocaya ve yüzde 3.4'ü ise değişik yerlere ve farklı metotlara başvuruyor" diye konuştu.
Sağlık ocaklarında çalışan doktorlara, depresyon tanısı koyduğu hastaları takip etme becerisi kazandırmak ve anksiyete bozukluklarında sık olan depresyon komorbiditesini saptamayı öğretmek için eğitim verdiklerini dile getiren Soydar, "Sağlık ocaklarında çalışan pratisyen hekimlerin, sık görülen ruhsal bozukluklar konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının genişletilmesi amaçlanan bu programımız yaklaşık 86 psikiyatri uzmanının eğitimini ve 81 il ve ilçe merkezinde çalışan 10.291 birinci basamak hekimini kapsamaktadır" dedi.