İsyan ettiren haber!
Çocuklarını kaybettikleri yetmediği gibi bir şok daha yaşadılar...
Ankara'da bir apartmanda 4 yıl önce meydana gelen doğalgaz faciasında yaşamını yitiren 7 üniversite öğrencisinden Özgür Atila’nın annesi 44 yaşındaki Okşan Attila, ‘evi kiralarken gereken özeni göstermediği’ gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 18 bin 200 lira paraya çevrildi.
Doğalgaz firması yetkililerinin hiç ceza almamasına tepki gösteren Okşan Atilla, "Mahkeme bana evlat acısını ikinci kez yaşattı. Oğlum yaşasaydı bu yıl hukuk fakültesinden mezun olacaktı. Bu hukuk faciası karşısında oğlumun kemikleri sızlamıştır" dedi.
Ankara’da 4 yıl önce yılbaşı gecesini geçirmek için bir araya gelen 7 üniversite öğrencisi, doğalgazdan zehirlenerek yaşamını yitirdi. Yapılan soruşturmanın ardından Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlandı. Doğalgaz firması yetkililerini suçlu bulmayan mahkeme müteahhit, ev sahibi, kiracı, kombi firmasının sahibi ve kombi firmasının çalışanına 2 yıl 6 aydan, 5 yıl 10 aya kadar değişen hapis cezaları verdi.
Ölen öğrencilerden Özgür Atilla’nın annesi Okşan Atilla da ‘Apartman dairesini kiralarken yeterli özeni göstermediği’ gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve ceza 18 bin 200 lira para cezasına çevrildi.
'HUKUK OKUYAN OĞLUMUN KEMİKLERİ SIZLAMIŞTIR'
Kararın kendisine bir kez daha evlat acısı yaşattığını vurgulayan Okşan Atilla, apartmanı ağustos ayında kiralarken ev sahibinden kombinin bakımının yapılıp yapılmadığını sorduğunu, ‘Evet’ yanıtından tatmin olmayıp, kombi bakım belgelerini istediğini ve bunları da mahkemeye sunduğunu anlattı. Okşan Atilla şöyle konuştu:
"Hayatta kaç kişinin aklına kiraladığı evin kombi bakım belgelerini istemek gelir. Benim geldi ama mahkeme bunu bile yeterli görmedi. Zaten 4 yıldır omuzlarımda bu yükü taşıyorum. Bu karar beni çok yaraladı. Oğlum Özgür, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyordu. Yaşasaydı bu yıl mezun olacaktı. Herhalde bu hukuk faciası karşısında evladımın kemikleri sızlamıştır."
DOĞALGAZ YETKİLİLERİNİN AKLANMASINA TEPKİ
Doğalgaz faciasının aynı zamanda bir hukuk faciası olduğunu savunan anne Okşan Atilla sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm bilirkişi raporlarında doğalgaz şirketi kusurlu bulundu, ancak son bilirkişi raporu, -ki bu rapor ısmarlamadır- doğalgaz yetkililerini akladı ve duruşma bitti. Bu ülkede adaletin, vicdanın, insanlığın, hakkın hukukun geçerli olduğunu düşünüyordum ama inancımı kaybettim. Bu bir hukuk faciasıdır. Mahkeme salonuna giremediğim için kararı bana eşim bildirdi. Orada yıkılmışım beş kişi beni zor kaldırmış."
Okşan Atilla’nın 22 yıllık eşi Murat Atilla da kararın ‘hukuk garabeti’ olduğunu öne sürerek mücadeleye devam edeceklerini, iç hukuk yollarını tüketip sonuç alamazlarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hak arayacaklarını söyledi.