Şampiy10
Magazin
Gündem

Eğer mutsuz çalışıyorsa...

"Bugünün dünyasında işinden mutsuz birilerini bulmak zor değil. Şirketin sistemine erişim için birilerine rüşvet verip sızmak çok yaygın. Derin internette şirketlerinin sistemine erişim bilgilerini satan çok insan bulabiliyorsunuz"

ABONE OL
Vatan Haber

Amerikan iç güvenlik teşkilatı FBI’ın 2008-2012 yılları arasında Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü’nü (CIO) yürüten Chad Fulgham “Dünyada işinde mutsuz çok insan var. Hacker’lara şirketlerinin sistemine erişim bilgilerini satıyorlar” dedi. Türk Telekom’un düzenlediği Agile Zirvesi için Türkiye’ye gelen Fulgham, Habertürk’ün sorularını yanıtladı. Hacker’lık konusunda ortada sihirli bir değnek olmadığını belirten Fulgham, “Çoğunluğu kendini yetiştiriyor. Ancak filmlerdeki gibi bankadan parayı çalıp Cayman Adaları’nda bulunamayacak bir hesaba aktarma diye bir şey de yok. Şirketin sistemine erişim için birilerine rüşvet verip sızmak çok yaygın. Ondan sonra sistemi sürekli tarayıp açıkları buluyorlar. Bugünün dünyasında işinde mutsuz olan birilerini bulmak zor değil” diye konuştu. “Ayrıca derin internette şirketlerine erişim bilgilerini satmaya istekli çok insan da bulabiliyorsunuz” diyen Fulgham, “Sofistike değil ama bu bir hack” dedi.

ADAM YETİŞTİRİP İŞE SOKUYORLAR

Devletlerin yanı sıra organize suç örgütlerinin de hack işinde giderek daha fazla yetenek kazandığını anlatan Fulgham, “Ben siber güvenlikte bayağı uzun zamandır çalışıyorum. Bilinen veya söylenenden daha fazla bilgiye ulaşıldığını söyleyebilirim. FBI’dayken aldığım brifingler ve sonrasında gördüklerime dayanarak söylüyorum, durum daha da kötüyü gidiyor” şeklinde konuştu. Artık herkesin bildiği virüslü dosya göndermek gibi yöntemlerin yanı sıra birini eğitip, hedef şirkette işe sokma vakalarının da görülmeye başlandığını ifade eden Fulgham, şunları söyledi:“Zaten dünyada siber güvenliğe yeterince yatırım yapılmadığını görüyorlar. Şirketler bir iki güvenlik aracı alınca sorunu çözebilecekelerini sanıyor. Aslında çözüm, eko sistem kurmaktan geçiyor. Her şeyi aynı oranda koruyamazsınız. Bu yüzden neyin önemli olup olmadığına, hangi politikaları hızlıca uygulayabileceğinize karar vermelisiniz. İnsanları sürekli eğitmek gerekiyor. Şirketler başarılı insanları güvenlik için işe alıyor ama bir kere işe alındıktan sonra onların kendilerini yeni tehditlere karşı güncellemelerini sağlayacak yatırımları yapmıyorlar.”

‘SİBER TERÖRİST İŞİNİ BİR KEZ DOĞRU YAPSA YETER’

Ülkelerin siber savaşçı yetiştirdiğine dikkat çeken Fulgham, “Başka ülkelerdeki sistemleri tarıyor ve açık arıyorlar. Çünkü bir gün o açıkları kullanarak kritik altyapıya saldırmak için hazırlanıyorlar. Bir kaç insan ve bilgisayarla büyük zarar verebilirsiniz” dedi. Siber teröre yönelimin arttığına dikkat çeken Fulgham, “Para için yapanlar iz bırakmamak ister. Yani sistem işlemeye devam etmelidir. Ama terör için yapanlar zarar vermek istediği için sisteme ne olduğunu umursamaz. Siber terörün yapacağı daha kolaydır. Siber savunucu her gün doğru iş yapmak zorunda ama siber terörist bir kez doğru yapsa yeter” dedi.

"ÜLKE DIŞINA ÇIKAN VERİYİ TEK TEK TAKİP EDİYORUZ"

Devlet kurumlarının içinde de şirketlerin ve vatandaşların gizli kalması gereken verisini kendi çıkarlarına kullananlar olabildiğini hatırlattığımız Fulgham, “FBI’da araştırılan insanların özel hayatları ortaya çıkmasın diye yaptığı bir çok teknik düzenleme var. İşler, insanın işini doğru yapacağına bırakılmıyor. Ama sonuçta her kurum bir mikro kozmostur. Ne yaparsanız yapın bu gibi olaylar var. ABD istihbarat servisleri sürekli ülke dışına giden veriyi takip ediyor. Bu yüzden şirketlerin kapısını çalıp ‘Bak senin verin şurada’ diyebiliyor. Ayrıca FBI’ın, şirketlerin gönüllü katıldığı ve sırların korunmasının garanti edildiği, bilgi değişimi programları var” diye konuştu.

"DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMAK ÇEVİK OLMAYI GEREKTİRİYOR"

Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Rami Aslan, “Değişen ihtiyaçları görmek ve hızla uyum sağlamak, ancak çevik bir organizasyon yapısıyla mümkün olabilir” ifadesini kullandı. Türk Telekom Grubu tarafından düzenlenen Agile Zirvesi, 300’den fazla çalışanın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirvede Aslan, şunları söyledi: “Müşteri için çözümleri zamanında, esnek ve verimli bir şekilde sunmayı başaranlar rekabette öne çıkıyor. Bu nedenle orga-nizasyonel yapımızı daha çevik hale getirmek önceliğimiz.”

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.