Şampiy10
Magazin
Gündem

Dede ve torunu engellinin umudu

Halit Aydoğdu ve torunu Melike Sarıtaş, topladıkları mavi kapaklarla 211 engelliye tekerlekli sandalye temin etti. Binlerce kişiden destek gören dede-toruna şimdi Türkiye’nin her yerinden kilolarca mavi kapak geliyor

ABONE OL
Vatan Haber

Eskişehir’de yaşayan Halit Aydoğdu ve torunu Melike Sarıtaş 12 yılda topladıkları mavi kapaklarla 211 engelliye tekerlekli sandalye temin etti. Amaçlarının daha fazla insana umut olmak olduğunu söyleyen Melike Sarıtaş, “Gözlerimizi yumana kadar projeyi sürdüreceğiz” diyor.

Eskişehir’de yaşayan 17 yaşındaki Melike Sarıtaş henüz ilkokuldayken, engelli bir çocuğu olan ilköğretim öğretmeninin yönlendirmesiyle mavi kapak toplamaya başladı. 500 kapak götüren öğrenci hem okul dergisine çıkacak hem de bir engelliye umut olacaktı. Bunun üzerine, Melike ilk kapaklarını toplamaya başladı. Küçük kız hem okul dergisine çıkmayı hem de ihtiyacı olan birine sandalye almayı çok istiyordu ama 15 kapağı eksikti.

‘Projeye devam’

Melike’nin yardıma dedesi Halit Aydoğdu (73) yetişti ve Melike henüz 6 yaşındayken 500 kapak topladı ve ilk sandalyeyi aldı. Küçük kız, devam eden sonraki yıllarda da dedesiyle birlikte kapak toplamaya devam etti ve 12 yılda ihtiyaç sahibi 211 engelli vatandaşa sandalye sağlamış oldu.

“Gözlerimizi yumana kadar, bu projemizi sürdüreceğiz” diyen 11’inci sınıf öğrencisi Melike Sarıtaş yıllardır sürdüğü iyilik projesi ilgili şunları anlattı: “Şu ana kadar tam 211 sandalyeyi ihtiyaç sahibine kavuşturduk. İhtiyaç sahibi birine bir sandalye verdiğimde, ufak da olsa bir faydamın dokunduğunu, bilmek bana huzur veriyor. Ailelerinin duaları, mutluluk gözyaşları beni de dedemi de çok mutlu ediyor. Bizim için kapak toplamak artık bağımlılık. Daha fazla insana ulaşmak için de sosyal medya hesabı açtık. Amacımız daha fazla insana umut olmak. Şimdiye kadar Türkiye’nin farklı illerine sandalye gönderdik ve göndermeye de devam edeceğiz.” Türkiye’nin farklı illerinde de kargoyla kendilerine kapak gönderdiklerini aktaran Sarıtaş, “İyi olmak, iyilik yapmak aslında çok basit. Kapak biriktirdiğimizi öğrenen yüzlerce hatta binlerce kişiden destek aldık. Bu da bize iyiliğin bulaşıcı olduğunu gösterdi” dedi.

Sarıtaş, topladıkları kapakların geri dönüşüme gidiş süreciyle ilgili de şunları söyledi: “Gerekli sayıya ulaştığında topladığımız kapakları burada bulunan bir geri dönüşüm fabrikasına veriyoruz. Yıllardır da aynı fabrika ile çalışıyoruz. 1 ton kapak karşılığında bin 500 TL alıyoruz. Elde ettiğimiz gelirle de İzmir’den sandalyeleri alıp, ihtiyacı olanlara ulaştırıyoruz.”

Melike ve dedesinin aldığı sandalyelerden biri de Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye gelen ve Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşayan 7 yaşındaki Serap Şen’e gönderildi. Serap’ın öğretmeni Deniz Karataş, sosyal medya üzerinden Melike’ye ulaştığını söyledi. Karataş, “Öğrencim fiziksel engelli. Okula annesinin sırtında gelip gidiyordu. Ben de Melike Hanım’a ulaşıp durumu anlattım ve 1 hafta içerisinde öğrencime sandalye gönderdiler. Bu duruma en çok annesi sevindi” dedi.

O sandalyelerden biri de Adana’nın Seyhan ilçesinde yaşayan yüzde 99 fiziksel engelli olan Emine Aylık’a gitti. 4 yıl öncesine kadar herhangi bir sağlık problemi olmayan Aylık geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle yürüyemez duruma geldi.

‘2 haftada gönderdiler’

Aylık’ın imdadına da Melike ve dedesinin gönderdiği sandalye yetişti. Aylık’ın yakını Semra Temel, “Sandalye için birçok yere başvurduk ama alamadık. Sonra sosyal medyadan Melike’ye ulaşıp durumu anlattım. 2 hafta içinde sandalyeyi gönderdiler.”

Eskişehir’de yaşayan ve geçirdiği ameliyatlar nedeniyle yürüyemeyen 71 yaşındaki Necmiye Gür de, Melike ve dedesinin gönderdiği sandalyeyi alan ihtiyaç sahiplerinden biri. Gür’ün kızı Ayşe Gür, “Bana ve anneme büyük bir iyilik yaptılar. O günden sonra artık ben de, kapak biriktiriyorum, Melike ve dedesine veriyorum” diye konuştu.

Kapaklarla nasıl sandalye alınıyor?

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği de 2011 yılından itibaren yürüttüğü plastik kapak kampanyasıyla ihtiyaç sahiplerine sandalye veriyor. Derneğe ulaşan her boyutta ve renkte kapak, anlaşmalı geri dönüşüm firmasına tartılarak teslim ediliyor, Elde edilen gelirle de akülü veya manuel sandalye satın alınıyor. 350 kg kapak 1 manuel sandalyeye, 3,5 ton kapak da akülü sandalyeye denk geliyor. Derneğe şimdiye dek, 315 ton kapak geldi ve 723 manuel ile 173 akülü sandalye ihtiyaç sahiplerine verildi.

‘ALO 181’i arayabilirsiniz

Topladığınız kapakları dernekler vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Ya da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ALO 181 Çağrı Merkezi’ni arayarak nasıl değerlendirebileceğiniz konusunda bilgi alabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yerde geri dönüşüm kumbaraları yoksa, bağlı bulunduğunuz belediyeyi arayıp, geri dönüşüm kumbara taleplerinizi iletebilirsiniz. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı’na (ÇEVKO) ait kumbaralar, talep karşılığı iletiliyor.

Diğer Haberler

  1. Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 46. Sayısı Bu Pazar Bayilerde!
  2. İnme riskine dikkat! 'Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik'
  3. Uydumuz sadece gelgitlere neden olmakla kalmıyor! İşte Ay ışığında tuhaf davranan 5 hayvan
  4. Fen lisesi öğrencileri için GençBizzTech Projesi başvuruları başladı
  5. Benlere dikkat! Bilinçsiz uygulanan yöntemler büyük problemlere neden olabilir!
  6. Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
  7. 511 hektar doğaya kazandırılıyor
  8. Take Off İstanbul, 11-12 Aralık’ta düzenlenecek
  9. Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva oldu
  10. Denizde kaybolan fotoğrafçı, farklı bir ülkede ortaya çıktı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.