Bayram Otel’in sahibine 22 yıl hapis
.
Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Otel’in sahibi Tevfik Bayram hakkında, ”Bilinçli taksirli ölüme sebebiyet vermek” suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, devam eden deprem soruşturmaları ve mahkemeye sunulan Bayram Otel iddianamesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.
Güler, yetki alanlarında bulunan il merkezinde 23 Ekim ve 9 Kasım’da yaşanan depremlerde yıkılan toplam 7 binada hayatını kaybedenlerin bulunduğunun tespit edilmesinin ardından soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Yıkılan binalarda inşaat ve jeoloji mühendisleri eşliğinde keşif yapıldığını ifade eden Güler, bilirkişi raporlarında kullanılacak karot ve donatı örnekleri ile diğer numunelerin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne gönderildiğini belirtti.
İnşaat mühendislerinden oluşan 4 kişilik bilirkişi heyetince hazırlanan raporların kendilerine ulaştığını anlatan Güler, şunları kaydetti:
”Bilirkişi raporlarında kusurları tespit edilen sorumlular hakkında şüpheli sıfatıyla işlem yapılmaya başlanılmıştır. Yürütülen deprem soruşturmalarında, binaların yapıldığı dönemin deprem mevzuatına uygunluğunu tespit edebilmek amacıyla gerekli olan mimari ve statik projelerine ulaşmakta güçlük çekilmiştir. Bazı projelere ulaşılmakla birlikte binaların çoğunun statik hesap ve projeleri olmadan inşa edildikten sonra inşaat ve imar izni alındığı tespit edilmiştir.”
9 Kasım’da meydana gelen depremde yıkılan Bayram Otel ile ilgili soruşturma tamamlandığını ifade eden Güler, hazırlanan iddianamenin 1 Ağustos’ta UYAP üzerinden onaylanmak suretiyle Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini bildirdi.
Bayram Otel’in enkazında 3’ü İran ve 1’i Japon uyruklu olmak üzere 24 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Güler, şunları vurguladı:
”Otel mimari projesine göre çatı katı dahil 7 kat, inşaat ruhsatı verilerine göre 6 kat olduğunu görülmektedir. Otelin statik hesap ve projelerinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bilirkişiler de raporlarını bu projeler olmadan düzenlemek zorunda kalmıştır. Statik hesap ve projesi olmayan binayı kullanıyor olmak şüphelinin kusurundaki unsurlardan biri olarak değerlendirilmiştir.”
Bayram Otel enkazından alınan numunelerin bilirkişilerce incelendiğini ve rapor hazırlandığını anlatan Güler, şunları kaydetti:
”Söz konusu bina, yapım yılında statik projesi ve hesap raporları hazırlanmadan gelişi güzel, 1975 kriterlerini sağlamayan malzeme ve donatılarla inşa edilmiş. Deprem güvenliğine aykırı tarzda çıkma yapıldığı, etriye aralıklarının yetersiz olduğu, inşaat ruhsatına göre 6 kat gözükmesine rağmen 7 kat yapıldığı tespit edilmiş, bu ilave bir katın binaya fazladan yük yüklemiştir. Donatı detaylandırmasının yetersiz olduğu, ilk depremde ayakta kalmasına rağmen ikinci depremde iki deprem arasında artçı şoklardan da etkilenerek yıkıldığı anlaşılmıştır.”
Güler, tebligata rağmen Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat etmeyen
Tevfik Bayram hakkında yakalama kararı çıkartıldığını, 26 Haziran 2012’de ise
Bayram’In Antalya’da yakalandığını bildirdi.
'24 kişinin ölmesine sebep olduğu anlaşılmıştır'
Bayram’ın 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremden sonra artçı
şoklar devam ederken hasar tespiti yaptırmadan müşteri kabulüne devam ettiğini
dikkati çeken Güler, şunları kaydetti:
”Binayı tahliye etmeyerek yıkılan ve çöken otel enkazı altında kalan 24
kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerle,
şüphelinin meydana gelen neticeyi 5237 sayılı TCK’nın 22/3 Maddesi kapsamında
öngördüğü ancak istemediği, dolayısıyla da olayda bilinçli taksir halinin
bulunduğu kabul edilmiştir. TCK’nın 61. Maddesi kapsamında cezanın
bireyselleştirilmesi ilkesi gereğince, şüphelinin bilinçli taksir düzeyindeki
kusurunun ağırlığı, ölen sayısının çokluğu nazara alınarak alt sınırdan
uzaklaşılmak suretiyle, suç bilinçli taksirle işlendiğinden, hükmolunacak cezada
üçte birden yarısına kadar artırım yapılması talep edilmiştir. Suç otel işletme
mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla
işlendiğinden şüphelinin bu mesleği icradan yasaklanması talep edilerek
düzenlenen iddianame Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmuştur.”
Güler, otel binasının yapımında görev alan mimar, mühendis ve diğer
kişiler hakkında eylemleri ile meydana gelen olay arasında nedensellik bağı
bulunmadığı için ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini anlattı.
Güler, soruşturma dosyasında şüpheli olarak geçen Aslan Bayram’ın olayda
sorumluluğu ve kusuru bulunduğuna dair delil bulunmadığından ek kovuşturmaya yer
olmadığına karar verildiğini bildirdi.